• BIST 100

    10158,6%-0,15
  • DOLAR

    32,18% 0,08
  • EURO

    35,08% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2472,74% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

BPA'lı plastik şişelerde kanser satın alıyoruz

Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, "BPA'lı plastik şişelerde kanser ve kısırlık satın alıyoruz" açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 15.07.2017 12:53:00 0
BPA

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer; günümüzde bebekler için kullanılan plastik biberonlarından, su ihtiyaçlarının karşılandığı pet şişelere ve gıda saklama kaplarına kadar günlük hayatta kullanılan pek çok plastik eşyaların taşıdığı sağlık riski, bilimsel bilgilerle adeta büyük bir skandal boyuta ulaştığını açıkladı.

ABD'de Harvard School of Public Health (HSPH) kurumsal sitesinde 'Acil Duyuru' notu 'Plastiklerin Yapımında Kullanılan BPA Kimyasalının polikarbonat içecek şişelerinden insanların vücuduna geçtiği tespit edildi' başlığıyla bir yazı yayınlandığını kaydeden Büyüközer, bu risklerden bazılarını şöyle sıraladı;

BPA'ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkıyor.

Polikarbonattan mamül plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet hastalıklarına sebep oluyor.

BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüşüyor. Erişkinlerde göğüs kanseri riski oluşturuyor.

"BPA POLİKARBON PLASTİĞİN ÖNEMLİ BİR YAPI TAŞIDIR"

Bisphenol-A nın kısaltılmış simgesi olan BPA gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyvesuyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriği olduğunu söyleyen Büyüközer, "Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır. Genelde 'geri dönüşümlü' tekrar tekrar kullanılan, tabanında 7 ile işaretlenmiş plastiklerdir Bisfenol-A; günümüzde özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynayan bir plastik hammaddesidir.

BPA bileşenleri temas ettikleri gıdalara geçmeye eğilimlidir. Bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır. Daha önce, BPA'nın vücuttan idrar yoluyla hızla ve tamamen atıldığına inanılıyordu. Ancak, ABD'de yapılan bir araştırma, birçok plastik üründe kullanılan tartışmalı bu kimyasalın, vücutta sanılandan daha uzun süre kalabileceğini gösterdi. Environmental Health Perspectives dergisinde yayımlanan araştırmada, 24 saat perhiz yapan kişinin idrarındaki BPA seviyesinin, 8.5 saat perhiz yapanınki ile hemen hemen aynı seviyede çıktığı bildirilmektedir.

Normal oda sıcaklığında polikarbonattan mamül biberonlardan bile BPA salınımı olurken, birçok anne tarafından kaynar su veya buhar ile dezenfekte edilen biberonlardan ne derecede bir BPA salınımı olduğunu az çok tahmin edebiliriz. Biberon içindeki sütün de normalden çok daha fazla sıcak olduğu düşünülürse durumun ciddiyeti daha da vahimleşiyor" şeklinde konuştu.

Özellikle bu plastik kapların bulaşık makinesinde yüksek ısı ile yıkanmaları ile birlikte içeriğindeki zehirli maddeler dışa daha hızlı çıkabildiğini ve bulaşık makinesinden alıp temiz diye içerisine koyduğunuz yiyeceklere kimyasallar daha hızlı bulaştığını kaydeden GİMDES Başkanı, "Kanada Bisfenol-A içeren bebek biberonlarını yasakladığını bildirdi, Nalgane firması polikarbonat içecek şişesi üretimini durdurduğunu, dünyanın en büyük zincir marketi Wall-Mart polikarbonat bebek biberonlarını raflarından kaldırdığını ve ünlü oyuncak firması Toy´R´Us artık ürünlerinde Bisfenol-A kullanmayacaklarını duyurdu.

Batı dünyası BPA'nın zararının boyutunun hangi derecede olduğunu bulmak adına hummalı bir çalışma içerisindeyken Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı ve plastik sanayicileri, plastik ürünlerin hammaddesini oluşturan Bisfenol A'nın (BPA) herhangi bir zararının olmadığını, daha doğrusu herhangi bir zararının henüz yeterli bir delille ispatlanamadığını iddia ediyorlardı" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN BİBERONLARDAKİ BPA YASAĞI

Büyüközer, Avrupa Birliğinin 2010 yılında çocukların sağlığı açısından tehlikeli olduğu kabul edilen BPA'nın gelecek yıl biberonlarda kullanımının yasaklanacağının altını çizerek, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplantısından sonra bu karar alınmıştır. Ve karara göre 1 Mart 2011 den itibaren biberonlarda BPA kullanımının yasaklanacağını belirtmişlerdir. Piyasaya arzının ve bu maddenin kullanıldığı biberonların ithalatının tamamını kapsayan yasak 1 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir" şeklinde konuştu.

BPA'nın zararlarına her gün yenisi eklendiğinden dünyadaki birçok ülke biberonlarda BPA kullanımını yasakladığını vurgulayan GİMDES Başkanı Büyüközer, "Ancak bu ülkelerde bazı tüketici grupları yasağın sadece biberonlar ile kalmayıp tüm yiyecek ve içecek ambalajlarında yasaklanması için hükümetlere baskı yapıyor. Bunun en son örneğini İngiltere'nin de için de bulunduğu 18 ülke, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)'nın Mayıs 2013 'te BPA ile ilgili risk değerlendirmesi yapmasından önce bir toplantı yaptı. Breast Cancer UK 2010 yılında yapmış olduğu imza kampanyası sonrasında 2011 yılında İngiltere'de biberonlarda BPA kullanımı yasaklanmıştır. Kurum bu yasağın EFSA'nın 2013'teki kararını beklemeden tüm yiyecek ve içecek ambalajlarında uygulanması için İngiltere hükümetine çağrıda bulundu" dedi.

Türkiye'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği şüphesi üzerine, 2011 yılından itibaren, biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde Bisfenol A'nın (BPA) kullanımını yasakladığını kaydeden Büyüközer, "Yıl 2017 dünya haberlerine bakıyoruz ki batının vahşi kapitalizmi plastiğin kolay ve ucuz kullanımına alıştığı ve bu yolla büyük paralar kazandığı için bu sömürü kaynağını kaybetmeme uğruna satın aldığı sözüm ona bilim adamları vasıtası ile FDA'ya EVSA'ya BPA'lı plastiklere dönüş yaptırmaya çalışıyor. BPA'nın zararlarını minimize edeceğini iddia ettiği yeni formüllerin peşinde. GİMDES olarak bu konunun gündeme getirildiği dönemlerde çeşitli ülkelerin bağımsız ilim adamlarının, araştırma üniversitelerinin ve laboratuarlarının samimi araştırma sonucu bulgularının doğruluğuna ikna olmuş ve BPA'sız bir yaşamı devam ettirme azmi ile yola devam edecektir. Siz siz olun, kullandığınız yiyecek-içecek ambalajlarının, biberonların, her türlü bebek gereçlerinin BPA'sız olmasına dikkat etmelisiniz" ifadelerini kullandı.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

GİMDES Başkanı Büyüközer BPA'lı ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

Plastik su şişeleri buzluğa konulmamalı.

Arabada bırakılan pet şişedeki sular tüketilmemeli.

Plastik şişeler dondurulmamalı. Bu durum plastik içindeki dioksini açığa çıkartmaktadır. Dioksin denilen kimyasal maddenin kansere neden olduğu, özellikle göğüs kanserine yol açtığı biliniyor.

 Eve alınan damacanalardaki su hemen bir cam kaba ya da plastik dışı bir kaba boşaltılmalı. Su oradan alınıp tüketilmelidir.

Mutfakta bir çok plastiğin cama çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Büyüközer, "Cam her zaman en güvenli bir alternatiftir. Oyuncaklar konusunda ise kurşunsuz boya ile tahtadan üretilmiş doğal ürünleri tercih etmeliyiz" şeklinde sözlerini sonlandırdı.


Başkan Büyükgöz’den Dünya Aile Günü’nde Sürpriz Nikah

Hürriyet’in Araç Tasarrufu, Özgür Özel tarafından Türkiye’ye model olarak sunuldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Cumhuriyet Başsavcılığı görevine Muhsin Şentürk seçildi

Kocaeli'nin 7 ilçesi elektriksiz kalacak

Büyükşehir’den Müzeler Haftası’na özel etkinlikler

Dilovası’nda cadde ve sokaklar tazyikli suyla yıkanıyor

Kamuyu 1 milyar lira zarara uğratan çeteye operasyon! Örgüt liderleri dahil 51 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 3 sivil ile 1 komiser daha gözaltına alındı

''Allah belanı versin Nurettin” afişini görenler dönüp bir daha baktı

Lavanta Yağı: Doğanın Huzur Veren Esansı

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

VPS Sanal Özel Sunucu Nedir?

Usta oyuncu Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’i inceledi

Kocaeli'de o gün yağmur var

Öğretmenlere sosyal medya düzenlemesi yolda

Şimşek'ten köprü-otoyol zammı açıklaması

Kamuda çalışma sistemi değişiyor

Yeni Trafik Eğitim Merkezinin Çok Özel Konukları

Eğitim Fakültesi öğrencileri Balören Köyü’nde kütüphane kurdular

KOÜ’de Elektrikli Araçlar ve Günümüz Gereklilikleri Çalıştayı düzenlendi

Cemil Meriç öğrencilerinden muhteşem performans

‘’Hizmetlerimizde muhtarlarımızın imzası var’’

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Cumhuriyet Başsavcılığı görevine Muhsin Şentürk seçildi

''Allah belanı versin Nurettin” afişini görenler dönüp bir daha baktı

Usta oyuncu Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’i inceledi

Öğretmenlere sosyal medya düzenlemesi yolda

Şimşek'ten köprü-otoyol zammı açıklaması

Kamuda çalışma sistemi değişiyor

Sahte diplomalı belediye çalışanından akılalmaz vurgun!

YÖK'ten yabancı öğrenci eleştirilerine yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi!

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Bomba iddia: Asgari ücrete ara zam mı gelecek?

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

Kocaelispor’da ikinci Ertuğrul Sağlam dönemi

Kocaelispor’da Mustafa Gürsel ile yollar ayrıldı

Maç günü hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı?

KS Store ve Passolig'de bilet satışları devam ediyor

Türkiye Drift Şampiyonası için geri sayım başladı

Olağanüstü maça Olağanüstü ilgi!

Arda Güler için söylenen sözler herkesi şaşkına uğrattı! ”Bu çocuk serseri”

Sakarya maçına akın var: O biletler 2 saatte tükendi!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16

YAZARLAR