• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Bosna'daki Jasikovac Camisi savaşta yıkılan alemine gözü gibi bakıyor

Jasikovac Camisi İmamı Bedirhan Hadzic, "Caminin yıkılan alemini olduğu gibi bıraktık. 2002 yılında ise etrafını çevreleyerek gelecek nesiller için bir anı olsun diye bu şekilde muhafaza ettik." dedi.

DÜNYA 7.05.2021 12:59:00 0
Bosna

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Teocak'ta yer alan Jasikovac Camisi, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşın açtığı yaraları, avlusundaki yıkık alemle gözler önüne seriyor.

Bosna Savaşı'nın ilk zamanlarında, Sırp birlikleri tarafından 23 Temmuz 1992'de yakılan, minaresi sayısız tank şarapneliyle yıkılan Jasikovac Camisi'nin imamı Bedirhan Hadzic,  camiyi, cemaatin destekleriyle onardıklarını anlattı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de medrese eğitimini tamamladıktan sonra Jasikovac'a geldiğini anlatan Hadzic, "Geldiğimde caminin yıkılmasıyla ilgili bilgi topladım, olaya şahit olanlarla konuştum. Caminin yıkılan alemini olduğu gibi bıraktık. 2002 yılında ise etrafını çevreleyerek gelecek nesiller için bir anı olsun diye bu şekilde muhafaza ettik." dedi.

Sırp Cumhuriyeti (RS) ordusunun savaşta Jasikovac'ta sağlam tek bir konut bırakmadığını belirten Hadzic, "Biz, tabiricaizse küllerimizden doğduk. Caminin eski fotoğraflarına bakıp bir zamanlar ne halde olduğumuzu net bir şekilde görebilirsiniz, her şey yerle bir edilmişti." diye konuştu.

Hadzic, cami avlusundaki anıtta Jasikovac'ta şehit olan 31 Boşnak askerinin isimlerinin yer aldığını ifade ederek "Biz ahlakımızı mücadele günlerinde de gösterdik. Rastosnica'da bulunan kilise savaş sırasında inşaat aşamasında olsa da ona dokunmadık. Dinimiz bize bunu emrediyor, çok şükür bu mücadeleden alnımızın akıyla çıktık." değerlendirmesinde bulundu.

Jasikovac Camisi mütevellisi Sakib Jusic de 2001'de onarılan caminin bölge halkı için büyük önem taşıdığına işaret ederek "Önceleri başka bir camimiz vardı. Yakınlarındaki maden ocağı nedeniyle buraya taşındı. Sonra da bu camiyi inşa ettik." ifadelerini kullandı.

Bosna'daki savaşta 614 cami yıkıldı

Bosna Hersek'in Banja Luka şehrindeki Osmanlı mirası Ferhadiye Camisi'nin Sırp güçlerince yıkıldığı 7 Mayıs (1993) günü, 1998 yılından bu yana ülke genelinde Camiler Günü olarak anılıyor.

Bu kapsamda, savaş boyunca Sırp ve Hırvat güçlerince yıkılan yüzlerce cami, mescit, Kur'an kursu, tekke, türbe ve farklı vakıf eserleriyle ilgili kamuoyu bilgilendiriliyor.

Savaşın ardından birçok caminin yeniden inşa edilmiş olması sebebiyle sevincin ve hüznün aynı anda yaşandığı Camiler Günü, ülkedeki insanlara savaş zamanında yıkılan veya tahrip edilen camileri ve o günlerde yaşanan acıları yeniden anımsatıyor.

Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan, İran, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin desteğiyle savaşta yıkılan birçok cami adeta küllerinden doğarken az sayıda tarihi caminin de onarımı ya da yeniden inşası devam ediyor.

Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) verilerine göre, savaşta ülke genelinde 614 cami, 218 mescit, 69 Kur'an kursu, 4 tekke, 37 türbe ve 405 farklı vakıf eseri yıkıldı. Sırp güçlerinin kontrolündeki bölgelerde 534 cami yıkılırken Hırvat güçlerinin kontrolü altındaki yerlerde de 80 cami yok edildi.

Bu verilere göre, savaştan önce Bosna Hersek'te bulunan 1144 caminin yüzde 80'i yıkıldı ya da hasar gördü. Yıkılan cami ve diğer dini yapıların yanı sıra 100'den fazla imam da yine düşman güçlerce öldürüldü.AA

Posof Belediyesi’nden yolda kalan tır şoförlerine sıcak çorba

Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybett

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Denizli’ye geliyor

Basketbol Süper Ligi: Aliağa Petkimspor: 91 - Trabzonspor: 105

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu

Arkadaşıyla şakalaşırken bıçağın üzerine düşen genç yaralandı

Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 0 - Kocaelispor: 0 (İlk yarı)

Trendyol 1. Lig: Vanspor FK: 0 - Ümraniyespor: 1

Jandarmadan tarihi eser operasyonu

Kastamonu’da çaldıkları araçla yakalanan şüpheli tutuklandı

Kastamonu’da 2 katlı ev alev alev yandı

Iğdır’da bir araçta 12 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı

Uyuşturucu hapla yakalanan 2 kişi tutuklandı

Siirt’te park halindeki kamyonet yandı

Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın annesi Uşak’ta toprağa verildi

Türkiye’nin en hızlı maratonu yine Mersin’de koşuldu

Elazığ’da amatör maçta kavga

Cinayetle sonuçlanan bıçaklı kavganın zanlıları adliyeye sevk edildi

Siirt’te yabancı uyruklu 4 kişinin midesinden 1 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 0 - Kocaelispor: 0 (Maç devam ediyor)

Stanimir Stoilov: "Ligin en iyi takımlarından birine karşı önemli galibiyet aldık"

Yolunu şaşıran vaşak Torul ilçe merkezine indi

Diyarbakır’da trafik kazası: Araç yan yattı, 2 kişi yaralandı

Selendi Belediyespor üçte üç yaptı

Burak Yılmaz: "Rize ve Başakşehir maçlarının ardından burada olmayacağım"

Konyaspor, Fenerbahçe maçının hazırlıklarını tamamladı

ASKİ ve Gölbaşı Belediyesi’nden Cemal Gürsel Caddesi’nde altyapı seferberliği

İstanbul Boğazı’nda gökkuşağı şöleni

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"

Esenler’de Uluslararası Dünya Çay Günü Coşkusu: Vatandaşlara 55 çeşit çay ikram edildi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.