google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında

Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında

SAĞLIK 14.01.2026 10:36:50 0
Bocavirüs alarmı: 2 yaş altı çocuklar risk altında
Kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonları arasında bocavirüs de yer almaya başladı. Uzmanlar, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ağır zatürreye neden olabilen virüsün, hızlı nefes alma, öksürük ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.
Havaların soğuk seyrettiği şu günlerde solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Önlem alınmaması durumunda ölüme kadar uzanan rahatsızlık olan bocavirüse karşı uzmanlardan uyarı geldi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, "Bocavirüs aslında yeni bir virüs değil, daha önceden de bildiğimiz bir virüs. Bir solunum yolu patojenidir. Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda, üst solunum yolu enfeksiyonundan başlamak üzere, ağır zatürreye kadar klinik bulgularla bize gelebiliyor. Diğer solunum yolu patojenlere benzer; ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik. Onun dışında, zatürreye ilerlediyse, hızlı nefes alıp verme, nefes alıp vermekte zorlanma gibi bulgularla bize gelebiliyorlar" dedi.

"2 yaşın altındaki çocuklarda, ölümle sonuçlanabilir"
Bocavirüsü, direkt normal testlerle tanıyamadıklarını anlatan Doç. Dr. Özge Metin Akcan, "PISA dediğimiz ayrıntılı moleküler testlerimizle tanıyabiliyoruz. Diğer solunum yolu virüsüne benzer şekilde, yine ortam havalandırması, öksürürken dikkat edilmesi, ellerin yıkanması gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Spesifik tedavisi yok, yani özel bir tedavisi yok. Bir destek tedavisi vermemiz gerekiyor. Hasta kötüyse, yatırmamız gerekiyor ve yatırdıktan sonra da solunum desteğini sağlamamız gerekiyor. Sıvı alamıyorsa, beslenemiyorsa, bunların desteğini sağlamamız gerekiyor. 2 yaşın altındaki çocuklarda, özellikle ağırsa solunum yolu enfeksiyonu, hatta ölümle sonuçlanabilen solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Diğer virüsler de aslında benzer şekilde kliniklere sebep olabiliyor ama özellikle bu bocavirüs dedirtecek bir klinik tablomuz yok; dediğimiz gibi, biz bunları ayrıntılı solunum tetkikleri alıp öyle değerlendiriyoruz ve diğer hastalarda da benzer şekilde yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bulaşıcı bir rahatsızlık"
Doç. Dr. Özge Metin Akcan, "Kış aylarında, aslında pik yapıyor; diğer solunum yolu virüsleri gibi ama kış aylarında, artan bir yük söz konusu, diğer virüslerle beraber bu virüs dolaşımı söz konusu ve bu bulaşıcı bir rahatsızlık. Özellikle ne zaman bulaşıyor, öksürdüğümüz zaman, etrafa yayılan damlacık yoluyla, yine ellerimizle direkt bir yere dokunduğumuz zaman, oradan yine alabiliyorlar" diye konuştu.

Nevşehir ve İstanbul’da tefecilik operasyonu: 68 gözaltı

Sivrihisarlılar Derneği korosundan ’Türk Halk Müziği’ konseri

Tartıştığı dayısını sokak ortasında vurdu

Ortaca Tepearası Mahallesi’ndeki içme suyu hattı yenileniyor

Çoruh EDAŞ, Giresun’da kesintisiz enerji için yoğun kar yağışında sahada

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: "Rami, yaşamın içinde bir kültür ve buluşma mekanına dönüştü"

Geleneksel Karagöz Oyunu Osmangazi’de Çocuklarla Hayat Buldu

Bodrum Belediyesinden toplu açılış töreni

BUÜ ve KSBÜ Arasında Eğitimde Güç Birliği

Zirai ilaçlarda elektronik takip dönemi başlıyor

Köyüne kardan cami yaptı

Emet’te Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 3 bin litre kapasiteli süt soğutma tankı

Erzurum’da kadın oda başkanı güven tazeledi

Aziziye’de Çalışan Gazeteciler Günü buluşması

Giresun’da kesintisiz enerji için kar kış demeden çalışıyorlar

"Serviks kanseri düzenli tarama ve aşı ile önlenebilir"

Yüksekova’da çığ yerleşim yerine indi: Facianın eşiğinden dönüldü

"Silahlı örgüt" ve "Nitelikli yağma" operasyonu: 22 şüpheli yakalandı

Kars Türk Kızılayı’ndan "İç Isıtan" destek: kar ve tipi de mahsur kalanlara şefkat eli

Bozdoğan Belediyesi’nden Madran Mahallesi’nde kapsamlı temizlik çalışması

Patnos’ta buz sarkıtlarına karşı uyarı

Niğde elmasından ’katkısız’ cezerye

Mardin Büyükşehir Belediyesinden karla mücadele çalışmaları

Ressam çift, Bakan Kurum’u halıya resmetti

Gercüş beyaz örtüyle kaplandı

KKTC liderleri ölüm yıl dönümlerinde Muratpaşa’da anıldı

Aranan 9 şüpheli Besni ilçesinde yakalandı

Bilecik’te şehit ailesine vefa

RE&UP, tekstil sektöründeki döngüsel ekonomi modeliyle Sürdürülebilirlik Liderleri Ödülü’nün sahibi oldu

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 7 yaralı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.