Tarih: 17.05.2021 09:22

Böbrek Hastalığı Testi Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Böbrekler vücutta pek çok görevi yerine getirir. Bu görevlerin en önemlilerinden biri kanı temizlemektir. Ayrıca böbrekler vücuttan fazla suyu ve vücuda faydası olmayan attıkları idrar şeklinde atmaktadır.

Böbreklerin vücuttaki bu görevlerini tam anlamıyla yapamamaları durumunda böbrek hastalığı meydana gelmektedir. Böbreklerin gerektiği gibi çalışmasını engelleyen nedenler arasında en sık görülenleri diyabet ve hipertansiyondur. Ayrıca çeşitli nedenlerle kan akımının azalması da böbreklerin görevlerini tam yerine getirmemesine neden olmaktadır. Bu ve benzeri hastalıklar nedeniyle böbrekler vücuttaki kanı tam olarak temizleyemez.

Böbrekler insan hayatı için oldukça önemli organlardır. Bu nedenle bu organlarda meydana gelen sorunlar insan hayatına mal olabilir. Ayrıca böbreklerle ilgili hastalıklar hastalığın ileriki aşamalarına kadar ciddi belirtiler göstermemektedir.

Böbrek hastalığı yıllar boyunca sessizce ve belirtisiz bir şekilde ilerleyebilir. Bu nedenle rutin kan ve idrar testleri son derece önemlidir. Bu testler böbrek bozukluğu ve yetmezliğinin erken tespitine olanak sağlamaktadır. Bu testler böbrek hastalıklarının erken belirtileri sayılabilecek idrarda kan veya protein düzeyinin, kreatinin, kan üre azotu gibi biyokimyasal maddelerin normalin dışı düzeylerinin saptanmasını sağlar.

Tüm bunların yanı sıra böbrek hastalığı ile ilgili belirtiler ve bulgular şu şekilde sıralanabilir:

Bu gibi belirtilerin bulunması durumunda böbreklerle ilgili bir hastalığın olabileceğinden şüphe edilmesi gerekir. Ve gerekli testlerin yapılması için bir uzmana danışılmalıdır.

Böbrek hastalıklarının tespitinde en önemli testler kan ve idrar numunelerine uygulanan testlerdir. Bu tip testlerde böbreklerin fazla sıvıları filtrelemede ve atıkların vücuttan atılmasında ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Böbrek hastalıklarının bir diğer belirtisi hipertansiyon olduğu için kan basıncının ölçülmesi de önemlidir.

Böbrek hastalığı testi bir diğeri de kandaki kreatinin ve kan üre azotu değerine bakıldı testlerdir. Böbreklerdeki kan süzme özelliği azaldıkça bu atık ürünlerinin kandaki düzeyi yükselmektedir.

İdrar tahlili de böbrek hastalıkları noktasında yol gösterici olabilmektedir. Bu teste idrarda bulunan kırmızı, beyaz kan hücrelerine ve protein gibi değerlere bakılmaktadır.

Böbrek hastalığı sonucunda hemoglobin ölçümüne yönelik testler de etkili sonuçlar vermektedir. Böbrekler kırmızı kan hücrelerinin yapımını kontrol eden hormon üretmektedir. Bu çerçevede hemoglobin ölçümleri önemlidir.

Tüm bu testlerin en kaliteli, sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve en kesin, doğru sonuçların alınabilmesi adına Tetra Laboratuvar, alanında uzman ve deneyimli kadrosu ve kaliteli ekipmanlarıyla hizmet vermektedir.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —