Tarih: 05.10.2012 09:17

BM'den Suriye'ye kınama!

Facebook Twitter Linked-in

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Akçakale saldırısını kınama kararı aldı. BM'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Güvenlik Konseyi üyeleri, bu olayın, Suriye'deki krizin komşu ülkelerin güvenliği, bölgesel barış ve istikrar üzerinde ciddi etkileri olduğunu gösterdiğinin altını çizer. Üyeler, uluslararası bu şekilde ihlal edilmesine son verilmesini ve bunların bir daha tekrar edilmemesini talep eder. Suriye Devleti'ne, 'komşularının egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı göstermesi' çağrısı yapar."

 

BMGK'nın dönem başkanı Gert Rosenthal'ın konuyla ilgili basın açıklaması yapması bekleniyor.

 

TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ OLDU

 

BM'de kararı çıkmasında önce Başbakan Tayyip Erdoğan, Genel Sekreter Ban Ki Mun'u arayarak konseyin Suriye'yi açık ve net bir şekilde kınamasını istemişti.

 

RUSYA MÜDAHALE ETTİ İDDİASI

 

İngiliz haber ajansı Reuters, BM Güvenlik Konseyi’nde Azerbaycan’ın Suriye’ye kınama için bir taslak metni hazırladığını ancak metinde değişiklik yapmak isteyen BMGK daimi üyesi Rusya’nın bunu engellediğini yazdı

 

Washington Post gazetesinin BM muhabiri Colum Lynch ise Rusya’nın metinde Türkiye’ye karşı da eleştirel bir ton konması için ısrar ettiğini, iki tarafın da kınanmasını istediğini söyledi. BMGK’de gece yarısına kadar süren tartışmada kınamada Rusya’nın itirazı etkili oldu. BM, Rusya’nın itirazı üzerine ”uluslararası barış ve güvenliği ihlal etmesi” yönündeki ibareyi kaldırarak Suriye’ye kınama kararını kabul etti.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —