BM'de 'en fazla kınanan' ülke İsrail oldu

BM

İsrail, Filistin'i işgali ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları ihlalleri ve yasa dışı yerleşim birimleri nedeniyle 2018'de de BM'de "en fazla kınanan" ülke oldu.

ABD ve birkaç ülke dışında İsrail'in Filistin'i işgali ve yasa dışı eylemlerine karşı sessiz kalmayan ve birlik olan 193 üyeli Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, her yıl İsrail işgalinin son bulmasını talep eden ve iki devletli çözümü destekleyen en az 20 kararı kabul ediyor.

BM Genel Kurulu, 30 Kasım'da peş peşe aldığı 6 kararla uluslararası toplumda İsrail-Filistin soruna dikkati çekti. 2018'de işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerini ve yasa dışı yerleşim birimi kararını kınayan BM, bunlara son verilmesi çağrısı yaptı.

Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını geçersiz kabul eden ve iki devletli çözümü destekleyen en az 20 karar aldı. BM kararlarına göre İsrail, 2018'de BM'de "en fazla kınanan" ülke oldu.

İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgali de yine uluslararası toplum tarafından bir kez daha kınandı ancak bu karar karşısında önceki senelerde çekimser kalan ABD, bu yıl İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgalini kınayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararına ilk kez karşı çıktı.

ABD ayrıca, BM Genel Kurulu'na ''terör örgütü'' olarak nitelendirdiği Hamas'ın kınanmasını isteyen bir karar da getirdi ama tek taraflı olmakla eleştirilen, İsrail ihlallerinden ve iki devletli çözümden bahsetmeyen bu karar uluslararası toplum tarafından kabul edilmedi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde İsrail'in en güçlü savunucularından biri olan ve yıl sonunda görevinden ayrılacak olan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de sık sık ön yargılı olmakla eleştirdiği BM'nin İsrail'i ez az 500 kez kınadığını söylemişti.

(AA)



Hatay’da 4.0 büyüklüğünde deprem

Trump, Venezuela rejiminin "Yabancı Terör Örgütü" olarak tanımlandığını açıkladı

Sarıyer’de üst katı kayan bina gecekonduya yaslandı: Facianın eşiğinden dönüldü

Kağıthane’de makas atan sürücü, park halindeki tıra çarptı: 2 yaralı

Çekmeköy’de zincirleme kaza: 7 yaralı

Yalnız yaşayan yaşlı adam yangında hayatını kaybetti

Kaza yapan sürücü aracı bırakıp kayıplara karıştı

Tokat Belediyesi’nde dinleme cihazı soruşturmasında 2 kişi tutuklandı

Güllü’nün oğlu savcıya müşteki olarak ifade verdi: "Atacağım camdan, atlayacak mısın camdan kelimelerini ablam Tuğyan söylüyor"

Kocaeli’de 16 yaşındaki genç evde başından vurulmuş halde bulundu

Kayseri’de esnaf boğazına şeker kaçan çocuğu heimlich manevrasıyla kurtardı... O anlar kamerada

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Talas’ta zabıta ekiplerinden gıda denetimi

Muş’ta köy yolunda mahsur kalan 7 kişi kurtarıldı

Dinleme cihazı soruşturmasında iki şüpheli için tutuklama talebi

DMM’den "Türkiye’ye BioNTech aşısı gelmedi" iddialarına yalanlama

Fatih’te güvenlik kulübesi alev alev yandı

Kayıp olarak aranan eski muhtar varilin içinde ölü bulundu

Euroleague: Fenerbahçe: 77 - Panathinaikos: 81

Diyarbakır’da özel okulda 8 yaşındaki çocuğun darbedildiği iddiası

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında firari sanıklar için 10 milyon TL’lik güvence bedeli kararı

Kahramanmaraş’ta öldürülen genç kızın yakınlarından adalet çağrısı

Bilecik’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu

Yenişehir’de sis etkili oldu, görüş mesafesi 1 metreye kadar düştü

Bakan Göktaş: "Hiç kimseyi geride bırakmayan bir anlayışla hizmetlerimizi vatandaşlarımıza sunuyoruz"

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Tünelde bir anda duran otomobile motosiklet çarptı: Kaza anı kamerada

İstanbul’da ’Huzur İstanbul’ uygulaması

Yenidoğan bebek uçak ambulansla Konya’ya sevk edildi

Krizi fırsata çevirdi, patlayan suda aracını yıkadı

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.