Tarih: 24.03.2016 21:40

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: AB-Türkiye Anlaşması Hukuka Aykırı

Facebook Twitter Linked-in

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, AB ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşması konusunda konuştu. Hüseyin, anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

"TEMELİNDE BİR ÇELİŞKİ VAR"

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın temelinde bir çelişkinin bulunduğunu söyledi. Hüseyin "Tüm göçmen ve mültecileri geri döndürmek olarak ilan edilen hedef, bireysel değerlendirmelere dair verilen güvencelerle tezat içinde" diye konuştu. Uluslararası hukuka göre her bir kişinin iltica başvurusunun bireysel olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

"SIĞINMACILARIN KEYFİ OLARAK ALIKONABİLECEK OLMASINDAN DOLAYI DERİN ENDİŞE DUYUYORUM" 

Zeyd Raad el Hüseyin "Eğer teminatlar gerçek olarak düşünülecek olursa, bireysel değerlendirmelerin soruşturulan kişilerin geri gönderilmesine imkan tanımaması gerekir" dedi ve ekledi: "Aksi halde bu kolektif bir ihraç niteliği taşır." Hüseyin "mültecilerin ve sığınmacıların keyfi olarak alıkonabilecek olmasından" dolayı derin endişe duyduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'NİN "GÜVENLİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE" İLAN EDİLMESİNİ DE SORGULADI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin anlaşmada Türkiye'nin "güvenli üçüncü ülke" ilan edilmesini de sorguladığını vurguladı. Anlaşmaya göre sığınmacılar Yunanistan'da iltica başvurusu yapmalarına izin verilmeksizin Türkiye'ye gönderilebilecek.

Yunanistan'daki sığınmacı kamplarına da değinen Hüseyin, "Çocuklar ve diğer zayıf insanlar da dahil olmak üzere, Yunan adalarına yeni gelenlerin hepsinin alıkonması, gözaltına alınması bir dizi uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği hukuku yasası maddelerine ve standartlarına aykırı" diye konuştu.Kaynak: Deutsche Welle




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —