Tarih: 26.12.2011 16:35

Binaların yüzde 60'nda deprem sigortası yok

Facebook Twitter Linked-in

17 Ağustos 1999 depreminde büyük yıkım yaşayan ve şu an kullanımda olan binlerce binanın depremde hasar gördüğü Sakarya'da vatandaşların hâla Zorunlu Deprem Sigortası konusunda gerekli bilince sahip olmadıkları son açıklanan rakamlarla ortaya çıktı. Rakamlara göre, Sakarya'da sigortalanabilir 125 bin konutun 75 bini, Zorunlu Deprem Sigortasına sahip değil.

 

VATANDAŞI MAĞDUR ETMEMEK İÇİN KURULDU

Kısa adı DASK olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yapılan ve zorunlu olan deprem sigortası, olası bir doğal afette konutları zarar gören vatandaşların maddi olarak mağdur olmaması amacı ile uygulanıyor. On binlerce binanın olası bir depremde potansiyel tehlike altında olduğu ve birinci derece deprem kuşağında yer alan Sakarya'da konutların yüzde 60'ının sigortasız olması; depremin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen insanlarda halen deprem bilincinin oluşmadığını gösteriyor.

 

4 BİN KİŞİYE ZORUNLU DEPREM ZİGORTASI YAPILDI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Sakarya İl Temsilcisi ve SATSO Finansal Hizmetler ve Sigortacılık Faaliyetleri Meslek Grubu Başkanı Ali Esen, Sakarya'da ortaya çıkan bu rakamın son derece vahim olduğunu ifade ediyor. Ali Esen, Van depreminin ardından Sakarya genelinde 4 bin kişinin Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığını ifade ederek şöyle konuştu: "Van depreminin ardından DASK sigortalıların parasını hemen ödediği için insanlar burada da konut sigortası yaptırdı. Yani özetle depremden depreme konut

sigortası yapmak aklımıza geliyor. Şu an Zorunlu Deprem Sigortası olmayan binalar için uygulanan tek yaptırım, Tapu Kadastro Müdürlüklerinde yapılan işlemlerde oluyor. Tapu kadastro işlemlerinde binanın sigortası yoksa işlem yapılmıyor."

 

59 BİN LİRA ÖDEME

Zorunlu Deprem Sigortasının daha yaygın olarak kullanılması için yaptırımların genişletilmesi yönünde çalışmaların yürütüldüğünü de kaydeden Esen, elektrik, su ve doğalfaz aboneliklerinde de Zorunlu Deprem Sigortası şartının aranması için girişimlerde bulunulduğunu ifade etti. DASK'ın Sakarya'da her 100 metrekare bina için belirlediği ödeme tutarının 59 bin lira olduğu belirtildi. Yani depremde evi yıkılan ya da oturulamayacak hale gelen vatandaşlara DASK tarafından 59 bin lira ödeme yapılıyor. Zorunlu Deprem Sigortasının yıllık ödemesinin ise 139 lira ifade edildi. Sokaktaki vatandaş ise Zorunlu Deprem Afet Sigortasının yapılması konusunda hem fikir olsa da birçoğu sigortanın maddi konulardan dolayı yapılmadığını ifade ediyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —