• BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,03
  • EURO

    50,25% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5952,83% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Bilim insanları fiziğin kurallarını alt üst eden yeni bir madde keşfetti

Amerikalı araştırmacılar, ısıtıldığında büzülen, sıkıştırıldığında ise genişleyen sıra dışı bir madde keşfetti.

GÜNDEM 18.04.2025 10:53:00 0
Bilim insanları fiziğin kurallarını alt üst eden yeni bir madde keşfetti

Chicago Üniversitesi Moleküler Mühendislik Fakültesi ile San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, termodinamiğin temel yasalarına ters düşen davranışlar sergileyen yeni bir madde sınıfı keşfetti.

Yeni keşfedilen bu metastabil maddeler, ısıtıldığında hacimce küçülüyor, yüksek basınç altında ise genişliyor.

Araştırma ekibine liderlik eden Prof. Dr. Shirley Meng, “Bu malzemelerin özelliklerini redoks kimyası yoluyla ayarlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu da oldukça heyecan verici uygulamalara kapı aralayabilir” dedi. Çalışmanın sonuçları, Nature dergisinde yayımlandı.

Fizik kurallarına meydan okuyan özellikler

Termodinamik kurallarına göre, bir madde ısıtıldığında genleşir, sıkıştırıldığında ise hacmi küçülür. Ancak araştırmacılar, bu kuralların tersine davranan metastabil malzemeler geliştirdi.

Prof. Meng, “Malzemeyi ısıttığınızda hacmi küçülüyor. Bu oldukça sıra dışı,” açıklamasında bulundu.

Maddenin bu davranışı, yalnızca temel bilimler açısından değil, aynı zamanda uygulamalı teknolojiler açısından da devrim niteliği taşıyor.

Özellikle elektrikli araç pillerinin yenilenmesi, yapısal batarya sistemleri ve ısıya dayanıklı malzeme üretimi gibi alanlarda büyük fırsatlar sunuyor.

Yapısal batarya ve sıfır termal genleşme mümkün olabilir

Araştırma ekibinden Dr. Minghao Zhang, bu yeni sınıf maddelerin sıfır termal genleşme gösterecek şekilde ayarlanabileceğini belirtti. Bu da inşaat sektöründe çığır açabilir.

“Her binada kullanılan farklı yapı malzemelerinin ısıya bağlı hacim değişiklikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Ancak bu malzemeler sayesinde bu tür sorunların önüne geçilebilir,” dedi.

Isının yanı sıra basınç altındaki davranışları da şaşırtıcı: Madde, gigapascal seviyesindeki yoğun basınç altında dahi genleşmeye devam ediyor.

Dr. Zhang bu özelliği, “Eğer bir maddeyi her yönden sıkıştırırsanız doğal olarak hacminin küçülmesini beklersiniz. Ama bu madde, tam tersini yapıyor,” sözleriyle anlattı.

Yaşlanan bataryalar ilk günkü haline dönebilir

Araştırmacılar, bu maddelerin elektro-kimyasal enerjiye verdiği tepkileri de inceledi. Metastabil haldeki bu maddelere elektriksel voltaj uygulandığında, orijinal kararlı hallerine geri dönebiliyorlar. Bu da kullanılmış EV bataryalarının kapasitesinin yeniden artırılabileceği anlamına geliyor.

Dr. Zhang, “Yalnızca bir voltaj uygulamasıyla batarya ilk günkü haline dönebilir. Ne üreticiye ne de servis sağlayıcılara göndermeniz gerek. Piliniz yeniden yeni gibi olur,” dedi.

Bilimsel keşiften sanayiye geçiş hedefleniyor

Araştırmanın bir diğer katkısı da, temel bilimlerdeki anlayışa yeni bir boyut kazandırması. Prof. Meng, “Bu sadece teknolojik değil, aynı zamanda bilimsel anlamda da paradigma değişimi yaratıyor” diye konuştu.

Araştırmacılar, yeni maddenin kimyasal davranışlarını daha ayrıntılı inceleyerek, enerji depolama sistemlerinden uzay teknolojilerine kadar pek çok alanda uygulanabilir hale getirmeyi hedefliyor.

AFAD’dan kurum personeline afet farkındalık eğitimi ve tahliye tatbikatı

Adana’da kadın hırsızlar 670 bin TL’lik altın çaldı, biri yakalanıp tutuklandı

800 derece ateşle buluşan cam sanat eserine dönüşüyor

Tekirdağ’da sis etkili oldu

Taşköprü’ye atlı turizm merkezi kuruluyor

Uzmanı açıkladı sporcu çocuklarda kardiyolojik muayene önem taşıyor

Çayırova Belediyesi, sahasında Finalspor’u 87-81 yendi

Nurdağı’nda 40 kişiye mezar olan Yaşam Konutları davasında karar çıktı

Girişimciler büyük yatırım sermayesi elde etti

Yeni Yıl Festivali akşam saatlerine renk kattı

Şırnak’ta tipi, köy yollarını ulaşıma kapattı

Selçuklu mirası, Sivas’ta kurulan müzeyle yaşatılacak

Germencik’te üreticiye 4 bin sertifikalı fidan desteği

Kayaların ortasındaki manastır görenleri hayrete düşürüyor: Yüzlerce yıllık yapı dron ile görüntülendi

Prof. Dr. Önal: "Radyoterapi kanser tedavisinde daha etkili hale geldi"

Esenler’de minibüste bir kadının cep telefonu yankesicilik yöntemi ile çalındı

Sivas yine şaşırtmadı, buz kesen kentte cam kazıma mesaisi başladı

Elmadağ’da zincirleme kaza: 4 yaralı

Tokat Belediyesi’ndeki dinleme krizinde, ifadesi alınan başkan yardımcısı adli kontrolle serbest bırakıldı

Kalp ağrısı sanılıyor, reflü çıkıyor

Yozgat’ta ilginç geri dönüşüm hikayesi, tabuttan ana kucağı yaptı

Kastamonu Üniversitesi’nde Türkçe şenliği düzenlendi

Mersin’de örtü altı üreticiye sera ipi ve tuzak desteği

Mahkemelerde ceza iptal muamması

Vali Coşkun, Denizli OSB’nin yeni arıtma tesisi şantiyesini inceledi

İznik Belediyesi 2025 yılında 5 bin hasta nakil hizmeti gerçekleştirdi

ADÜ’de kan bağışı etkinliği düzenlendi

Düzce’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 160 bini geçti

Hava yastıkları silikonlu, 11 değişik parçayla toplanan otomobil pes dedirtti

Mersin’de ağır hasarlı bina kontrollü şekilde yıkıldı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.