Tarih: 19.09.2012 16:46

Bilecik'te Ahilik Haftası kutlandı!

Facebook Twitter Linked-in

Bilecik’te Ahilik Haftası kutlamaları devam ediyor.  Ahilik Haftası münasebetiyle kalfalıktan ustalığa geçenler için tören yapıldı. Şeyh Edebali Türbesi bahçesindeki törene Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Çelik, Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halit Gölcan, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

Törende konuşan Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik’in gelişip değiştiğine dikkat çekerek, “Atalarımız 600 sene hükümranlıkları süresince hak ve adaleti kılıç zoruyla değil, özel sistemleriyle yerleştirilmiş ve yetiştirmiştir. Ahilik teşkilatı belediyelerin olmadığı zamanlarda çarşıda nizamı ve intizamı temin eden, sadece kendisine mensup olan esnafı, sanatkarı korumak değil, kurduğu ilkelerle toplumun huzurunu sağlayan, ihtirastan ziyade kanaata dayalı, birlik ve beraberliğe, hoşgörüye, sevgiye dayanan bir sistemdir. Kendimizin istediğini komşumuz için istemedikçe ve kendi empati duygumuzu geliştirmedikçe birlik ve beraberliğimizi zor sağlarız. Ahilik bu tür organizasyonları sağlayan en önemli bir kurumdur. Bilecik gelişiyor ve değişiyor. Bilecikli esnafımızda gelişmesi ve değişmesi son derece önemlidir” dedi.

 

 

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Erkan, ahiliğin öneminden bahsederek, “Toplam kalite yönetiminin esası müşteri odaklı, sıfır hata felsefesidir. Ahilik teşkilatında kalite anlayışı, müşteri odaklı üretim ve kademede yürütülecek eğitim anlayışından geçmektedir. Mal ve hizmet üreten ahiler, her şeyden önce müşterinin taleplerini de dikkate almak zorundaydılar. Kaliteli mal ve hizmet üretimi, iyi eğitilmiş çırak, kalfa ustalardan oluşan personel kadrosu ile sağlanırdı. Ahi teşkilatının kurucusu Ahi Evran, esnafın denetlenmesine, eğitilmesine büyük önem vermiştir. Türkçede halen mevcut olan ‘Pabucunu dama atmak’ tabiri, ahi deyimi olup, ahiliğin kalite kontrol sistemini çok güzel ifade etmektedir. İmal ettikleri malı standartların altına düşüren esnaf ikaz edilirdi ve ikazlara uymayan esnafın dükkanı kapatılırdı. Bu cezaya uymayan ahi esnaflıktan ihraç edilirdi” ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen Osmaneli ilçesi esnaflarından Mehmet Azapoğlu’na plaketini Vali Hasan Kayhan takdim etti.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —