Tarih: 15.11.2018 11:30

Beyin sağlığını koruyan 9 besin

Facebook Twitter Linked-in

Gün içerisinde ne yiyeceğimizle ilgili onlarca seçenek önümüze sunuluyor. Bu seçenekleri değerlendirip yaptığımız tercihler de sağlıklı-sağlıksız, yararlı-yararsız besinlerin arasından neyi seçtiğimizi gözler önüne seriyor. Yemek yerken bir besinin yararını ya da zararnı kilo yapıp yapmaması, kalp damar sağlığını koruyup korumaması üzerinden ölçsek de aslında tüm besinlerin belli organlara yararı ve zararı var. Beynimiz de korumamız gereken en önemli organlardan birisi. Gün içinde yaptığımız her şeyi, eğitim hayatımızı ve iş hayatımızı beynimize borçluyuz. Peki çocuklarımıza eğitim hayatında yardımcı olması için yedirmemiz gereken ve beynini koruyup güçlendiren besinler neler?

1- Yabanmersini

Doğanın en büyük mucizelerinden birisi olan yabanmersini, detokslar sırasında kullanılıyor. Yapılan pek çok araştırma, beyin fonksiyonlarını güçlendirmesi yönünden yabanmersinin faydalarını ortaya koyuyor. Öte yandan yaşlı kişiler arasında yapılan bir araştırma ise 12 hafta boyunca düzenli olarak yabanmersini suyu içmenin hafızayı güçlendirdiğini ortaya koydu.Ancak günde 113 gramdan fazla tüketilmesinin zararlı olduğu da biliniyor.

2- Brokoli

Nasıl tüketilirse tüketilsin brokoli, zihinsel gelişimi ciddi bir şekilde olumlu yönde etkiliyor. Brokoliyi bu listeye sokan iki önemli besin maddesi var: K vitamini ve Kolin. K vitamini yabanmersininin de içinde bulunuyor ve bilişsel yetenekleri güçlendiriyor. Kolin ise doğrudan hafızayı güçlendiriyor. Brokolinin içinde, yaban mersininden 6 kzt daha fazla K vitamini bulunduğunu da eklemeliyiz.

3- Ceviz

bilişsel becerileri güçlendirmekten bahsederken cevizi kesinlikle bu listeye eklemeliyiz. Cevizin içinde omega 3 folik asidi de bulunuyor. Bu yönüyle diğer kuruyemişlerden ayrılıyor. Kalp sağlığını korumasının yanında hafızayı da güçlendiriyor.

4- Yeşil çay

Yeşil çay, kafeinden daha fazlasını barındırıyor. Stres düzeyini azaltıyor, dopamini arttırıp rahatlamayı sağlıyor. Kafeinin kahvedekinden daha az içinde bulunması ise gerçek bir beyin güçlendirici olmasını sağlıyor. Enerji seviyesini aynı düzeyde tutup yaratıcılığı artırması da cabası.

5- Portakal

Portakal, içerdiği C vitamini ile günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayabilir. Hafıza ve düşünme becerisinin de C vitamini ile ilişkili olduğu uzun zamandır kanıtlanmış durumda. Unutkanlık gibi sorunları olan kişilerin C vitamini eksikliği çektiği biliniyor.

6- Avokado

Sağlıklı olan tüm yağları içinde barındıran bu meyve, kan akışını sağlıklı düzeylere getirirken beyninizin de güçlenmesini sağlıyor. Kan basıncını düşürerek ise bilişsel becerilerin zayıflamasını engelliyor. Günde yarım avokado tüketmek, beyin fonksiyonlarınızı bir süper kahramanınkiyle eşdeğer düzeye getiriyor.

7- Ispanak

Orta yaş üzeri kişilerin günde bir porsiyon ıspanak ya da benzeri lifli yeşil bitki tüketmelerinin bilişsel becerilerini olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor.

8- Yulaf ezmesi

Tadını beğenmiyor olabilirsiniz, ancak bu beyninizin tam performans çalışabilmesi için yulafa ihtiyaç duyduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kahvaltıda yulaf ezmesi önerilmesinin en önemli nedeni, pek çok karbonhidratı barındırması. Bu da glükoz ihtiyacınızı karşılıyor. Sabahları kan şekeriniz düşük ise kahvaltınıza yulaf ezmesi dahil etmelisiniz.

9- Kahve

Yeşil çay iyi bir içecek olabilir fakat kahve de beyin için çok çok verimli bir içecek. Kahve, beyin sağlığını koruyan pek çok şeyi içeriyor. Beyin hücrelerinin ölümünü engelleyerek unutkanlık ve benzeri rahatsızlıklardan beyninizin korunmasını sağlıyor. Çocuklara kahve vermeniz önerilmese de yetişkinler için kahve büyük bir beyin dostu.

 

KAYNAK: MİLLİYET




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —