Tarih: 08.12.2014 11:45

Beslenmede ilk lokma çok önemli

Facebook Twitter Linked-in

KO-MEK, kursiyerlerini aldıkları eğitim dışında sosyal hayatlarına değer katmak için "KO-MEK Aile Okulu" projesi ile seminerlerine devam etti. Kursiyerlerin yoğun katılım gösterdiği projenin bu haftaki konuğu "Sağlıklı Beslenme ve Etkileri" adlı semineri ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz ve Gıda Teknikerleri Zeynel Abidin Ulukurt ve Betül Başarır oldu. Dr. Osman Poyraz, aile okulu katılımcılarına sağlıklı beslenmenin nasıl olacağını anlatırken, yemeklere başlarken ilk lokmanın protein olmasının çok önemli olduğunu belirtti.

 

 

"Öğüne proteinle başlayın"

 

"KO-MEK Aile Okulu" projesinin bu haftaki konuğu Dr. Osman Poyraz, "Yemeğin sebze ve protein olmak üzere iki ana öğesi vardır. Bunun haricinde ekmek, meyve ve tatlı olsada olur olmasa da olur. Beden gücüyle çalışan biri ekmek veya meyve fazla yiyebilir. Çünkü onlar enerji verir" dedi. İlk lokmanın önemine değinen Poyraz, "Acıkınca kan şekerimiz düşer. İlk lokmamız protein yerine meyve, sebze, pilav karbonhidrat olursa kan şekerimiz daha da düşeceği için daha fazla yemek yeriz. Ama ilk lokmamız protein olursa kan şekerimiz yükseleceği için daha az ve vücudumuzun gerekliliği kadar yemiş oluruz" dedi.

 

 

"5 saat ara ile 3 öğün"

 

108 kilodan 75 kiloya nasıl indiğinin formülünü katılımcılarla paylaşan Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, "Ben 108 kiloydum ve 75'e kadar düştüm. Bunun sağlayan temel kuralım şuydu; 5 saat ara ile 3 öğün beslenmek. Tabi aralarda da hiçbir şey yemiyordum. Meyveyi, tatlıyı bu 3 öğünle birlikte yiyordum" dedi. Kilo vermek için neler yapılması gerektiğine dair ipuçları Dr. Poyraz, "Kilo olayı sindirme olayıdır. İnsan kendisine dokunduğunu hissettiği, karnında rahatsızlık hissi veren yiyeceklerden uzak durmalıdır. Birde yiyecekleri ağzımızda ne kadar çok çiğnersek sindirime o kadar yardımcı oluruz. O yüzden olabildiğince lokmalarımızı çiğneyelim" dedi.

 

 

"Kuru-pilav yanlış bir alışkanlık"

 

Ülkemizde yaygın olan kuru fasulye, pilav tarzı beslenmenin yanlışlığına değinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, "Her öğünde tek proteinle beslenmek daha sağlıklıdır. Halkımız arasında yapılan bir yanlış etli kuru fasulye ve kuru fasulyenin yanına pilav yenmesidir. Her öğünde tek tip proteinle beslenmek gerekir. Kuru fasulyeyi iki tabak yiyelim ama etli olmasın. Eti başka öğünde yiyelim. İki veya üç proteini bir arada yersek sağlıksız beslenmiş oluruz. Farklı proteinleri bir arada yemek vücudumuza zarar veriyor. Reflünün, alerjinin ve şişmanlığın en büyük sebebi iki, üç proteini bir arada yemektir" dedi.

 

 

Aile okulunda sona gelindi

 

KO-MEK Aile Okulu ile eğitim gören kursiyer annelerin ve eşlerin bu eğitim ile mutlu ve huzurlu çocuk yetiştirmenin yollarını öğrenmeleri, ergenlik dönemi ve ergen psikolojisi, aile içi iletişim, eşler arası uyum gibi konularda bilinçlendirilmeleri sağlandı. 5 haftadır devam eden Aile Okulunun sonuna gelindi. KO-MEK Aile Okulunun son konuğu "Aile İçi İletişim" semineri ile Psikolog Mehtap Kayaoğlu olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —