Tarih: 15.11.2018 11:37

Beslenme çantası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

Facebook Twitter Linked-in

Beslenmenin okul başarısındaki rolü tartışılmaz. Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir zihini de beraberinde getiriyor. Sağlıklı beslenmenin gerek fiziksel gerek zihinsel aktivitelerde aktif bir rol oynadığını biliyoruz. Öğrencilerin günlerinin büyük bir kısmını geçirdiği okullarındaki beslenmeleri de ailelerin ve öğretmenlerin kontrolü altında olmalı bu nedenle. 

Beslenme düzeni kontrol altında tutulan öğrencilerin, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin oldukça güçlü olduğu izlenebiliyor. Okul başarısı için ihtiyaçları olan odaklanma becerisi, zihinsel beceri ve motor becerilerin tamamı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir.

Beslenme çantası hazırlamak için gerekli olan önerilerden önce, her yaş için kahvaltının önemini vurgulamakta yarar var. Güne başlarken yapılan verimli ve doyurucu bir kahvaltının, oldukça kıymetli olduğunu belirtmeliyiz. Kahvaltı sayesinde güne güçlü bir başlangıç yapan öğrenci, gün içerisinde kendisini derslere hazır hisseder. Sağlık açısından yararları ise saymakla bitmez.

Beslenme çantasına neler konulmalı?

Beslenme çantasının içeriğini belirlerken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi, çocuğu ambalajını açmak ve yemek konusunda zorlamayacak besinlerin hazırlanması ve seçilmesi. Öte yandan dökülmeyecek ve ağır koku bırakmayacak yiyecek ve içeceklerin bir arada bulunması da önemli bir avantaj.

İdeal bir beslenme çantası, kahvaltı öğününü destekleyecek ve çeşitlendirecek nitelikte olmalı. Kahvaltının ya da öğlen yemeğinin atlanması ve çocuklara evde hazırlanmış yiyecekler yerine fast-food ya da atıştırmalık sunulması, öğünlerin verimliliğini düşürür.

Örneğin peynir ve yeşilliklerle hazırlanmış bir sandviç, yağsız tavada kızartılan köfte, ev yapımı kek gibi besinler, bu öğünün geçiştirilmesinin önüne geçer ve hem lezzetli, hem de sağlıklı bir beslenme çantası hazırlanmasını sağlar.

Dışarıdan satın alınmış içecekler yerine, ev yapımı ayran ya da meyve suları ise içeceklerin yerine tercih edilebilir.

Kuru kayısı, kuru incir gibi kuruyemişlerle beslenme çantasının içeriği çeşitlendirilebilir. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin ise miktarına dikkat edilmeli, bir iki avucu aşmayacak şekilde öğüne eşlik etmesi sağlanabilir. Ceviz ve badem gibi kuruyemişler beyin gelişiminde büyük pay sahibidir. Ne var ki, fazla yenmesi durumunda obezite gibi problemlere yol açabilecek besinlerdendir. Kuruyemişleri öğünlere dahil ederken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tüketim miktarıdır.

Çocuğunuz sandviçle beslenmeyi seviyorsa da dikkat etmeniz gereken en önemli şey şarküteri ürünleri tercih etmemek olmalı. Sandviçlerde işlenmiş şarküteri ürünleri yerine tavuk veya ton balığı tercih edilmeli.

KAYNAK: MİLLİYET




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —