Tarih: 14.03.2012 10:21

"Beş milyar dolar havaya gitti"

Facebook Twitter Linked-in

Nuhpol Yönetim Kurulu üyesi Burhan Perkgöz Türkiye'nin alternatif enerji kaynaklarını ve yaşanan kaybı ele alarak konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin alternatif enerji kaynakları yönünden zengin ancak fosil kaynakları yönünden fakir bir ülke olduğunu söyleyen Perkgöz, “Türkiye enerjisinin yüzde 60'ını fosil kaynaklardan elde etmektedir. Toplam tüketiminin yüzde 50'sini ise ithal etmektedir. Arz ve talep arasındaki ters orantı büyüyen Türkiye koşullarında yakın gelecekte büyük sorunlara yol açacak ve giderek artan cari açığa sebebiyet verecektir. Eğer enerjimizi fosil kaynaklardan elde etmeye devam edersek dışa bağımlılığımızın yanısıra çevre kirliliğide büyük boyutlara ulaşacaktır” dedi.

 

 

 

ENERJİ ÜRETİMİ YETERSİZ

 

 

Türkiye'nin yüzölçümü ve nüfusu itibariyle dünya üzerinde kayda değer bir duruma sahip olduğunu ancak enerji üretimi konusunda yetersiz kaldığını söyleyen Perkgöz, “Türkiye’nin enerji tüketimi 2007 yılında 107,6 MTEP’e ulaşmış, 2008’de ise 106,273 MTEP olarak gerçekleşmiştir. Elektrik üretimi ise 2008 yılında 198,3 milyar kwh’ye varmıştır. Elektrik üretim kapasitesi ise, 2007 yılında (40836 MW), bir önceki yıla göre kayda değer bir artış göstermemiştir.2008’de ise 981,2 MW’lik (%2.40) bir artışla 41 bin 817,2 MW’ye olmuştur. 2008 yılı sonunda 41 bin 817,2 MW olan Türkiye elektrik kurulu gücü, 2009 yılında 2 bin 950 MW (% 7,06) gibi kayda değer bir artış ile 44 bin 766,7 MW seviyesine ulaşmıştır. Kişi başı üretimde gelişmiş ülkelerde oranla üçte bir seviyede olan Türkiye'de enerji üretimi çok düşük bir seviyededir” dedi.

 

 

HER EV SANTRALE DÖNÜŞEBİLİR

 

 

Perkgöz, yatırım anlamında büyük tutarlara sebebiyet veren enerji üretiminin yılda %7 büyütülememesi halinde oluşacak açığı tasarruf yöntemleri üzerinde ciddi anlamda yoğunlaşılması ile çözülebileceğini söyleyerek, “Kullanıcıların da lehine olan tasarruf yöntemleri; yatırım maliyetinin düşük ve teşebbüsün bireysel olması ile beraber sürecin hızlı ve yatırımın kısa vadede kendini amorti etmesi anlamında oldukça caziptir. Bu durumu daha da cazip hale getirmek için tabiri yerindeyse tam bir seferberlik ilan edilmesi zorunludur. Tüketicilerin uzun vadeli kredilendirilmesi ve ayrıca sübvanse edilmesi, kaçak tespitinin uzman ekiplerce ücretsiz sağlanması, tespitlerin giderilmesi için mecburi tedbirlerin alınması ve bunun kanuni zorunluluk haline getirilmesi, standartların tek başlık altında toplanarak daha hızlı bir denetimin mekanizmasının sağlanması, bu konuyla ilgili Ar-Ge yatırımlarının koşulsuz ve yüzde yüz desteği, tasarruf ve izolasyon ürünlerinin üretimine yönelik yatırım yapacak firmaların yeni teşviklerle desteklenmesi ve yatırımların cazip hale getirilmesi gibi çalışmaların yapılması cazibiyet başlıklarından birkaç tanesidir. Böylelikle her ev bir enerji santraline dönüştürülecektir. Enerji Bakanlığı sadece yatırım ve anlaşmaları yürüten bir kurum olmakla kalmayıp her evi bir minik santral olarak değerlendirecek en az yeni yatırımlar kadar önemli olduğunu görecektir” şeklinde konuştu.

 

 

YÜZDE KIRKA VARAN KAYIP SÖZKONUSU

 

 

Enerji sektöründe, bilinçsiz izolasyon uygulaması yüzünden Türkiye'nin yıllık zararının yaklaşık beş milyar dolar olduğunu belirten Perkgöz, konu hakkında şunları söyledi:

“2011 yılında Türkiye 39 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiş. Ancak bunun yaklaşık beş milyar doları doğru izolasyon uygulanmadığından dolayı havayı ısıtmaya gitmiştir. Havaya giden bu miktarla yılda en az 5 bin MW kurulu güçte alternatif kaynaklardan elektrik elde etmemiz mümkündü. Eğer doğru izolasyon yapılmış olsaydı bugün enerji sektörümüz yüzde 10 civarında büyümüş olacaktı. enerjiye Yatırım yapmılmadığını varsaymamız halinde de havaya giden 5 milyar dolar cebimizde kalacaktı.”

 

 

KOMİSYON KURULMALI

 

Perkgöz, Enerji Bakanlığı'nın liderliğinde konu hakkında oluşacak bir komisyona Nuhgroup olarak her zaman destek vereceklerini söyleyerek, “Enerji Bakanlığı'nın önderliğinde Bayındırlık Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, üretici firmalar ve bilimsel kurumların atayacağı tesmsilcilerle oluşacak bir komisyonun kurulması halinde bu oluşuma seve seve destek veririz. Böylece geçmiş yıllarda yanlış izolasyon yüzünden veya izolasyon yapılmadığından dolayı oluşan büyük kayıpların önüne geçmiş oluruz” dedi. Perkgöz son olarak Nuhpol olarak izolasyon sektörüne hammadde sağlayan bir firma olduklarını, sektörün ihtiyaç duyduğu hammaddeleri üretmeye ve bu konuda her yıl yeni yatırım yapmaya devam ettiklerini örnek olarak 2012 için 3 milyon Avro'luk yatırıma start verildiğini ve gelecek 5 yıllık planlanlamanın şimdiden hazırlandığını sözlerine ekledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —