Tarih: 23.08.2012 10:27

Belediye Başkanı'ndan 80 yıllık geleneğe tepki!

Facebook Twitter Linked-in

 

Kandıra'nın köylerinde yaklaşık bir asırdır gençler arasında süren ve aile büyüklerinin de onayını alan gelenek belediye başkanı Cengiz Kan'ı çok rahatsız etti. Birçok köyde yaşatılan ancak ilçenin Kocakaymaz Köyü ile sık sık gündeme gelen bayram günlerindeki ‘izdivaç turu', genç kızlarla erkekleri bir araya getiriyor.   

 

SÜSLENİP GELİYORLAR

 

Onlarca yıldır sürdürülen gelenekte; gençler, en güzel kıyafetlerini giyip otobüs, traktör veya otomobillerle köy meydanına geliyor. Yollar araçlarla kapatılıyor ve gençler evlenme çağındaki genç kızların meydana gelmesini bekliyor. Kızlar da gelince erkekler, gruplar halinde meydanda yürüyerek tur atıyor. 

 

BİRBİRLERİNİ SÜZÜYOR

 

Birbirlerini beğenen gençler yan yana gelip tanışıyor, konuşmaya başlıyor, birbirlerine telefon numaralarını veriyor, anlaşırlarsa evleniyor. Gençler aradıkları aşkı bulmaya çabalarken köy esnafı da hediyelik eşya, yiyecek ve içecek stantları açarak kazanç sağlıyor. Bayramlaşma amacıyla başlayan ve zamanla gençlerin ‘evlenme' turuna dönüşen gelenek bu bayram da yapıldı. 

 

KAN ÇOK SİNİRLENDİ

 

Kocakaymaz Köyü'nün ve çevre köylerin gençleri meydanda buluştu, gün boyunca birbirlerini süzdü. Birbirlerini beğenen gençler, flört etmeye başladı. Bu durum Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan'ı sinirlendirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kan, bunun bir gelenek olmadığını ifade etti. 

 

EL ÖPMEYE GELİRLER

 

Sadece Kandıra'nın değil, Türk örf ve adetlerinde de böyle bir gelenek olmadığını ileri süren ve kamuoyunun yanıltıldığını belirten Cengiz Kan açıklamasında, “Kandıralı olup da dışarıda yaşayan kızlarımız, erkeklerimiz, bayramda en güzel giysilerini giyer, köylerdeki büyüklerini el öpmek için ziyaret eder. 

 

GELENEĞİMİZ DEĞİL

 

Bayramı da bayrama yakışır bir şekilde eda ederler. Bizim geçmişimizde böyle bir gelenek yok. Olayın, kamuoyuna böyle yansıtılması hem köylülerimizin hem de Kandıralı büyüklerimizin tepkisini çekiyor. Bu konuda daha hassas davranılması gerekiyor. Kamuoyu yanlış bilgilendirilmesin” sözlerini kaydetti. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —