Tarih: 30.10.2017 08:22

Belçika sığınma teklif etti

Facebook Twitter Linked-in

Katalonya Özerk Yönetimi’nin İspanya’da tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Madrid yönetiminin Katalan yönetimi feshetmesinin ardından Barselona’da birlik yanlısı 1 milyon kişi sokaklara döküldü. İspanya, Katalonya ve Avrupa Birliği bayrakları taşıyan göstericiler “Hepimiz Katalonya’yız”, “Bir arada yaşamak için sağduyu” sloganları attı. Belçika ise ayrılıkçı lidere sığınma hakkı verebileceğini açıkladı.

İspanya’da Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin ardından, Barselona’da 1 milyon kişi birlik gösterisi için sokaklara döküldü. Birlik yanlıları İspanya bayrağı ve sloganlarla şehir merkezine doğru yürüyüş gerçekleştirdi. İspanya, Katalonya ve Avrupa Birliği bayrakları taşıyan ve “Hepimiz Katalonya’yız", “Bir arada yaşamak için sağduyu” sloganları atan eylemciler birlik çağrısı yaptı. Gösteri, ay başında da binlerce kişinin katıldığı benzer bir eylem düzenleyen, İspanya’nın ulusal birliğini ve anayasasını savunan “Katalonya Sivil Toplumu” (SCC) adlı sivil toplum örgütü tarafından organize edildi. İspanya’da siyasi kaos sürerken, Belçika’dan ilginç bir çıkış geldi. Belçika’nın Göç ve Sığınmadan Sorumlu bakanı Theo Francken, Carles Puigdemont’a siyasi sığınma ve koruma verebileceklerini söyledi.

Katalonya Özerk Bölgesi yönetimini görevden alan İspanya’nın, 21 Aralık’ta seçim yapılması yönünde kararı almasıyla ülkede yerel seçimlerle ilgili tartışmalar da başladı. İspanya hükümeti, görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont’un bölgesel seçimlerde yarışabileceğini açıkladı. İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, 21 Aralık’ta yapılması planlanan bölgesel seçimle ilgili, “Devrik Katalan lider eğer hapiste olmazsa seçimlerde yarışabilir.” dedi. Puigdemont ise Madrid’in bu kararlarına karşı “demokratik muhalefet” çağrısı yaptı. Katalonya’nın özerkliğinin devre dışı bırakılmasına da tepki gösteren Katalon lider, “özgür bir ülke kurmak için çalışacakları” vaadinde bulundu.

Ayrılıkçıları bekleyen tehlike

Öte yandan İspanya’nın önde gelen kamuoyu araştırma şirketi Sigma Dos’un 21 Aralık erken yerel seçiminden önce yayımladığı ilk ankette, Katalonya’da bağımsızlık yanlılarının seçimi kazansa da yerel parlamentodaki çoğunluğu kaybedebileceği sonucu ortaya çıktı. 23-26 Ekim tarihleri arasında bin kişiye yapılan ankete göre, 2015 yılında bölgedeki son seçimlere göre bağımsızlık yanlıları parlamentoda 7 koltuk kaybedebilir. Ankete göre, mevcut durumda Katalonya’da azınlık hükümeti ile iktidarda olan “Junts pel Si” (Evet için Birlik) ittifakının ortaklarından “Katalonya Cumhuriyetçi Solu” (ERC), “Katalan Avrupalı Demokrat Partisi” (PDeCAT) ile ona dışarından destek veren “Halk Birliği Adaylığı” (CUP) partisinin toplam milletvekili sayısı 72’den 65’e düşebilir. Ayrılıkçıların Katalonya’da tekrar yönetime gelebilmeleri için 68 milletvekilini bulmaları gerekiyor.

Belçika’dan ilginç çıkış

Belçika hükümeti, İspanya yasalarına göre tutuklanma olasılığı bulunan Katalan Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’a siyasi sığınma ve koruma hakkı verilebileceğini açıkladı. Göç ve sığınmadan sorumlu Belçikalı bakan Theo Francken, Charles Puigdemont’a siyasi sığınma ve koruma verebileceklerini söyledi.Kendini tehdit altında hisseden bütün Katalanların Belçika’ya sığınma başvurusu yapabileceğinin altını çizen Francken, “Puigdemont da öyle. Bu tamamen yasal bir durum” dedi. İspanya basınına göre, Madrid hükümetinin Katalonya Özerk Yönetiminin feshi ve doğrudan yönetilmesi planına karşı çıkan Puigdemont’un gözaltına alınma riski bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —