• BIST 100

    10676,65%-1,07
  • DOLAR

    32,20% 0,14
  • EURO

    34,87% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2418,60% 0,37
  • Ç. ALTIN

    3917,34% -0,59

Batı ile sorun yaşayan İran, çareyi Çin'e sarılmakta arıyor

ABD yaptırımlarının olumsuz etkilerini azaltmaya çalışan İran'ın, 27 Mart'ta imzalanan İran-Çin Kapsamlı İş Birliği Anlaşması'yla "güç dengesini gözetmeksizin Pekin ile masaya oturduğu" yorumları yapılıyor.

DÜNYA 29.03.2021 14:52:00 0
Batı ile sorun yaşayan İran, çareyi Çin

İlk defa Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2016'daki Tahran ziyaretinde gündeme gelen 25 yılı içeren stratejik anlaşmanın ayrıntıları her ne kadar kamuoyuyla paylaşılmasa da yayımlanan genel taslağa göre, iki ülke arasında "ekonomi, askeri, güvenlik, teknoloji ve enerji" alanlarında iş birliği öngörülüyor.

Bazı bölge uzmanları, söz konusu anlaşmayla İran'ın yaptırımların olumsuz etkilerini azaltmaya çalıştığını, Çin'in de 2025 kalkınma projeksiyonu adımlarını hızlandırdığını savunurken bazıları ise bahsi geçen anlaşmayla dış politikada daralma yaşayan Tahran yönetiminin Pekin ile güç dengesi gözetmeksizin masaya oturduğunu ileri sürüyor.

Reformistlere yakınlığıyla bilinen İranlı siyaset uzmanı Rıza Alicani, İran-Çin Kapsamlı İş Birliği Anlaşması'nı AA muhabirine değerlendirdi.

Alicani, "İran-Çin Kapsamlı İş Birliği Anlaşması, gerçekleşmesi mümkün gözükmeyen bir anlaşma. Farsçada bir atasözü var: 'Sana köye giriş izni vermiyorlar, sen muhtarın evini soruyorsun'. İran-Çin Ticaret Odası birkaç gün önce, son dönemde iki ülke ticaret hacminin son 16 yılın en alt seviyesinde olduğunu bildirdi. Bunun nedeni, Çin'in menfaati gereği uluslararası kurallara uymasıdır." dedi.

"İran, Çin'deki petrol parasını dahi alamıyor"

Tahran yönetiminin 'Uluslararası kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele' kuruluşu FATF (Mali Eylem Görev Gücü) üyelik metnini imzalamaması nedeniyle uluslararası bankalar aracılığıyla para transferi gerçekleştiremediğini hatırlatan Alicani, "İran, ABD yaptırımları nedeniyle Çin'deki 20 milyar dolar petrol parasını dahi alamıyor. Bu şartlarda söz konusu anlaşma, arzuların fihristi olmanın ötesine geçmeyecektir." ifadelerini kullandı.

İran'ın bu anlaşmayla Batılı ülkelere, "Eğer bizimle çalışmazsanız, biz de Doğulu ülkelerle Rusya ve Çin'le çalışırız" mesajı vermeyi hedeflediğini dile getiren Alicani, Çin'in de ABD'deki Joe Biden hükümetine karşı siyasi manevra peşinde olduğunu belirtti.

"Çin ile İran arasında güç dengesi söz konusu deği"

Alicani, şunları kaydetti:

"Çin, Birleşmiş Milletlerde (BM) İran aleyhine olan yasa tasarılarının oylamasında ya aleyhte ya da çekimser oy kullandı. Pekin yönetimi, hiçbir zaman kendisini İran'ın müttefiki olarak konumlandırmadı. İran, müttefik pozisyonunda Çin'in yanında görünmeye çalışıyor. Gerçek anlamda, ne Çin ne de Rusya İran'ın yanında durdu. İran Lideri Ali Hamaney, ABD ve Avrupa karşıtlığı nedeniyle çaresizce Doğu'ya dönme siyasetini uygulamak durumunda kaldı. Çin ile İran arasında güç dengesi söz konusu değil."

Çin'in Asya ve Afrika ülkeleriyle yaptığı anlaşmalarda genellikle muhatap ülkeyi borçlandırma ve karşılığında o ülkenin kaynaklarından haraç mezat faydalanma siyaseti güttüğünü savunan Alicani, "İran, dış politikada dengeli ilişkiler kurmaya yönelik bir siyaset izleseydi, yalnız kalmaz ve Çin'e mahkum olmazdı. Çin güvenli olmayan bölgelerde yatırım yapmaz, İran şu an güvenli bir ülke değil." şeklinde konuştu.

İranlı Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Seyyid Celal Sadatiyan ise İran'ın Batılı ülkelerle arasının iyi olmadığı bu günlerde Çin'le iş birliği yapma ihtiyacı duyduğunu söyledi.

Sadatiyan, "ABD'yle yaşanan sorunlar nedeniyle, Rusya ve Çin gibi Doğulu ülkelerle ilişkilerimiz daha belirgin hale geldi. BM gibi uluslararası kurumlarda İran siyasetini desteklemeleri ve Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı ihtiyacımız olan ürünlerin temini konusunda yardımları nedeniyle Çin'le ilişkilerimiz daha da güçlendi." dedi.

Çin, 2025 kalkınma projeksiyonu kapsamında ekonomik gücünü arttırmayı planlıyor

"Anlaşmanın imzalanması için neden 5 yıl beklendi?" sorusunu ise Sadatiyan, şöyle yanıtladı:

"Eski ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik ekonomik yaptırımları arttırınca, diğer ülkeleri de İran'la çalışmamaları konusunda tehdit etti. Çinliler bu tehdidi dikkate almış ve ona göre temkinli davranmayı tercih etmiş olabilirler. Fakat geçen yıl ABD yönetiminin Çin'in finans ve teknoloji gücüne vurgu yaparak bu ülkenin kalkınmasını durdurmaya yönelik politika izlemesi, Çinlileri 2025 kalkınma projeksiyonu kapsamında ekonomik gücünü arttırmaya yönelik adımlarını daha kararlı atmaya sevk etmiş olabilir dolayısıyla önceki ihtiyatlarını bir kenara bırakarak İran'la anlaşma yapılmasını hızlandırma kararı almış olabilirler."

Çin'in, BM Güvenlik Konseyinin İran aleyhine vazettiği yaptırım kararlarına uymasına rağmen, Trump'ın ilave ettiği yaptırımlara uymadığını ileri süren Sadatiyan, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları arttırması sonrası da İran'dan ham petrol alımına devam ettiğini, hatta yaptırımlardan önce aldığından fazlasını satın aldığını iddia etti.

Sadatiyan, şunları söyledi:

"Çin yüksek teknoloji ve ürünlerini satabildiği geniş bir pazara sahip. Orta Doğu'da etkili olduğu gibi, BMGK gibi uluslararası kuruluşlarda da önemli bir nüfuza sahip. Çin bu durumdayken, İran da jeopolitik konumu yanı sıra sahip olduğu enerji ve zengin yeraltı kaynaklarıyla bölgedeki önemli bir ülke. Bu iki ülkenin iş birliği yapmaya ihtiyacı var. İran'ın Batılı ülkelerle arası iyi değil, Çin'le iş birliğine ihtiyacı var. Çin'in de 2025 hedeflerini gerçekleştirmek için İran'la anlaşmaya ihtiyacı var."

ABD'nin "çok taraflı ilişkiler" stratejisine karşı Çin'in "ittifak" çalışmaları

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kadir Temiz, Çin'in ABD'nin "çok taraflı ilişkiler" stratejisine karşı bölgede "ittifak" çalışmalarına hız verdiğini belirtti.

Temiz, "Trump sonrası dönemde Biden yönetiminin, Amerikan dış politikasını, 'çok taraflı ilişkileri' güçlendirerek ve liberal küresel düzenin temel kurum ve değerlerini ön plana çıkararak şekillendireceği açık bir şekilde belli oldu. Çok taraflı ilişkilerden maksat, daha çok NATO ve QUAD olarak bilinen ittifakları güçlendirmektir. Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın hem NATO hem de QUAD üzerinden Rusya ve Çin'i hedef alan açıklamaları gündeme gelmişti." dedi.

Pekin yönetiminin kısa vadeli hedefinin Biden yönetiminin Çin'e uyguladığı yaptırım ve yeni ittifaklar stratejisini zayıflatmak olduğunu dile getiren Temiz, "Mesela Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin İran ziyaretinden önce, Çin'de yayımlanan bir gazetede, 'Çin'den ittifak ziyaretleri' başlıklı bir haber yayınlandı. Çin tarafı 'ittifak' kelimesini Soğuk Savaş dönemini hatırlattığı için kullanma yanlısı değil. Ancak ABD'nin ittifaklarını yeniden toparladığı ve güçlendirdiği bir dönemde Çin'in İran'ı kendisine daha yakın görmek istediğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Orta vadede Pekin yönetiminin İran nükleer krizi, Suriye ve Yemen'deki iç savaşlarda Tahran yönetimine daha yakın bir pozisyon almak isteyebileceğine işaret eden Temiz, Çin'in bunu, Tahran yönetiminin Suudi Arabistan ile ilişkilerini dikkate alarak açıktan yapmaktan kaçınacağını fakat Çin'in tarihsel olarak İran ve Suudi Arabistan'ı bütün sorunlu alanlarına rağmen aynı anda hassas bir diplomasi ile yönettiğini söyledi.

Anlaşma'nın 2016 yılından bu yana imzalanmamasının arkasında yatan en önemli sebebin dış etkenler olduğunu kaydeden Temiz, "Birincisi; Trump döneminde hem Çin hem de İran, ABD yönetimi tarafından tek taraflı yaptırımların ciddi etkisi altında kaldılar. İkincisi; nükleer anlaşmanın geleceği ile ilgili ciddi kaygıların ortaya çıkması da Çin ve İran'ı ikili ilişkileri geliştirecek hamleler yapmaktan alıkoydu." dedi.

Avrupa Birliği (AB), Kanada ve ABD yaptırımlarının Çin'i yalnızlaşma sürecine sokabileceğine işaret eden Temiz, Pekin'in bu sıcak dönemde İran gibi yaptırımlara karşı olan bir ülkeyle ilişkileri geliştirdiğini göstermek istediğini aktardı.

"Çin, ABD'yi rahatsız etmek için bölgedeki güç dengesini sağlamak istiyor"

Şangay Üniversitesinde doktora çalışmalarına devam eden Nurettin Akçay, Pekin yönetiminin enerji güvenliğini sağlama çabasında olduğunu söyledi.

Akçay, "Çin, bu anlaşmayla enerji ihtiyacını karşılamada devamlılığı ve Batı'yla ticaretini olumlu yönde etkileyecek lojistik bağlantıları güçlendirmeyi hedefliyor." dedi.

Akçay, şunları kaydetti:

"Çin, ABD'yi rahatsız etmek için İran'ın daha da zayıflamasının önüne geçerek bölgedeki güç dengesini sağlamak istiyor. Pekin yönetimi, ABD Başkanı Biden'ın KOEP'e geri dönebileceğine ve Washington yönetimiyle İran arasında yeniden bir anlaşma olabileceğine inandığı için İran'la varılan anlaşmanın bir an önce resmiyete geçmesini istiyor."

İran-Çin Kapsamlı İş Birliği Anlaşması'nın İran'da resmen uygulamaya girmesi için, maddelerin ilgili komisyonlarda değerlendirilmesi sonrası Meclis tarafından onaylanması gerektiği belirtiliyor.AA


Dr Erman Sever İle Her Anı Mutluluğa Açılan Bir Kapı…Adeta Bir Mucize Doktor…

Tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara aktarılıyor

Büyükakın’dan kadın üreticiye tam destek

REKTÖR CANTÜRK, KYÖV'Ü ZİYARET ETTİ

A Milli Takım'ın EURO 2024 kadrosu açıklandı

O ilçelerde elektrik kesintisi!

Müzeler Haftasında Yerel Kültür Müzesine yoğun ilgi

Başkan Büyükakın’dan kadın üreticiye tam destek

Kocaeli Bilişim Fuarı kapılarını açtı

Sosyalwin ile Sosyal Medyada Büyümenin Kolay Yolu

İki farklı turnuvada Körfez’i temsil edecekler

Hacı adayları dualarla uğurlandı

Derince’de kurban satış yerleri kurayla belirlendi

Barışmayı reddeden eşini defalarca bıçaklamıştı, cezası değişmedi

16 katlı binada yangın paniği

İZMEK yılsonu sergileri başlıyor!

Darıca’da o yol trafiğe kapatılacak

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Bu merkez kır düğünlerinin yeni adresi olacak

Kocaeli’nin 9 plajında mavi bayrak dalgalanacak

Okuma yazma hayaline kavuştu

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 252 sikke ve objeler ele geçirildi

Final Four heyecanı Darıca’da yaşanacak

Hollandalı öğrenciler Türk mutfağını öğreniyor

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara aktarılıyor

Kara Yollarında Durum

Seferberlik hali değişti: Yönetmelik Resmi Gazete'de

Sıfır araç piyasasında kan kaybı

ATM'den para çekecekler dikkat: Bayram öncesi büyük değişiklik

Emeklilerle ilgili ilk destek yürürlüğe girdi

Eski tip ehliyetliler dikkat! Erken başvuru ve 15 TL'ye yeni tip ehliyet

Kocaeli'ye yeni hakim ve savcı atamaları yapıldı

Kirada yeni dönemin detayları belli oldu

Kara Yollarında Durum

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Finansal Planlamada Önemli Adımlar: Canlı Döviz Kuru, Enpara Üyeliği ve Evlilik Kredisi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

A Milli Takım'ın EURO 2024 kadrosu açıklandı

Körfezli Ragbiciler milli takımda

Kağıtsporlu izciler yaparak yaşayarak öğrendi

Körfez Gençlerbirliği SK’nın iki antrenörüne milli görev

Kocaelispor’da kimlerin sözleşmesi bitti, kimlerin devam ediyor?

Türkiye-İsviçre maçı Kocaeli'de oynanacak

Tekvandocuların kuşak atlama sevinci

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

Kocaelispor’da ikinci Ertuğrul Sağlam dönemi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

YAZARLAR