Tarih: 17.12.2014 13:24

Başpolislerin sorunları meclis gündeminde

Facebook Twitter Linked-in

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.Akar Önergesinde;

‘’Başpolis’’ Emniyet Teşkilatı’nın ilk kademe amir teşkilatının karşılanması ve polis memurlarına kariyer sağlanması için 190 sayılı KHK ve 16.06.2010 tarihinde 5997 sayılı kanun ile oluşturulan Emniyet Hizmetleri sınıfı personelidir. Başpolis Memuru rütbesinin kanunlaşması ve adayların tespiti sürecinde Hükümetin yetkili makamları rütbenin oluşturulmasının gereği ve amacını net bir şekilde ifade etmişler, Emniyet Genel Müdürlüğü de teşkilat içi yazışmalarında bu amaçları belirtmiştir. 

 

 

Ancak sıralı amirlerce duruma göre bazen amir gibi görev yapan bazen de memur gibi keyfilik içeren görevlendirmeler yapılmaktadır. Bu keyfiliğin önüne geçilmesi için memuru ibaresinin kaldırılması ve KIDEMLİ BAŞPOLİS ve BAŞPOLİS olarak yeniden düzenlenmesini, yeni düzenlemede amir tanımının bu rütbeden başlayarak yapılmasını, 9750 Başpolis talep etmektedir.diyerek Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti.

 

1.Başpolis rütbesi, ilk kademe amir ihtiyacını karşılanması, polis memurlarına kariyer imkanı sağlanması ve liyakat sahibi polis memurlarının yönetim kademesine kazandırılması amacı ile ihdas edilmesine rağmen Başpolislerin amirleri tarafından Polis Memuruna eşdeğer görülemesinin nedenleri nelerdir?

 

2.Başpolis rütbesi görev tanımında, amir tanımları dışında yer alan’’ büro memuru, ekip memuru’’ ifadelerini kaldırmayı düşünüyor musunuz?

 

3.Emniyet Teşkilatı mevzuatında gerekli değişiklikleri yapmayı düşünüyor musuz? Konuya ilişkin her hangibir çalışmanız var mıdır?

 

4.Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet Hizmetleri Personeli Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışmalarına İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin 2. Fıkrasında belirtilen,  ‘’Birinci meslek derecesinde olup, kendi isteğiyle ikinci meslek derecesinde görevlendirilmek isteyen personel hariç diğer personel, rütbe ve meslek derecesi karşılığı olan görev unvanından daha alt görev unvanlarına atanamaz ve çalıştırılamaz’’ hükmüne rağmen Başpolislerin bu uygulama dışında tutularak mağdur edildiği iddilarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda mağduriyetin giderilmesine ilişkin herhangi bir yaptırımınız olacak mıdır?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —