Tarih: 25.05.2012 10:36

Balçık Köyü Arıtma Tesisi İSU'nun!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından örnek olarak yaptırılan Gebze Balçık köyü doğal atıksu arıtma tesisini Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve TÜBİTAK MAM Merkez Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer arasından imzalanan protokol ile devr aldı.

 

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram’ında hazır bulunduğu törende konuşan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, çevrenin korunması için kamu kurumları, üniversiteler ve sanayi kuruluşları ile işbirliğine önem verdiklerini söyledi.

 

 

 

2007 YILINDA PROTOKOL İMZALANDI

 

 

TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsü tarafından geliştirilen “Düşük masraflı arıtma teknolojilerinin Türkiye şartlarına göre geliştirilmesi ve Marmara bölgesi için örnek uygulama - KAMAG” projesi yapımı ve işletilmesi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK MAM, Çevre ve Orman Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasından 2007 yılında imzalanan protokol ile başladı. Türkiye’deki küçük yerleşim alanlarının atıksularından kaynaklanan su kaynaklarının geri dönüşü olmayan bir şekilde kirlenmesinin ve halk sağlığı risklerinin önlenmesi hedeflendiği ve atıksuyun düşük maliyetli arıtımı için arıtma sistemlerini tespit etmek ve bunların uygulanabilirliğinin amaçlandığı proje inşaat ve işletme çalışmalarının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM arasından imzalanan protokol çerçevesinde devir teslim töreni düzenlendi.

 

 

 

TÖREN DÜZENLENDİ

 

 

 

TÜBİTAK MAM Konferans Salonu’nda düzenlenen devir teslim törenine Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK MAM Merkez Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile projeyi yürüten TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsü yetkilileri katıldı.

 

 

 

BAŞKAN KARAOSMANOĞLU,”İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

 

 

 

Büyükşehir Belediyesi olarak işbirliğine önem verdiklerini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK’ın çok önemli bir kurum olduğunu ve beklentilerinin de çok yüksek olduğunu söyledi. Özellikle İzmit Körfezi ile çevrenin korunması için birçok kurum ile işbirlikleri yaptıklarını ifade eden Başkan, “İzmit Körfezi’nin temizlenmesi için 8 yıldır büyük bir inanç, kararlılık ve kendimizi sorumlu hissederek çalıştık. Körfezin temizliğinde başından beri TÜBİTAK ile çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla evsel ve endüstriyel atıksuların körfeze gitmesinin önüne geçtik. Deniz uçağı ile gemilerin sintineleri ile körfezi kirletmesinin önüne geçerek kontrol altına aldık. Sanayi kuruluşları ile işbirliği yaptık. Köylerimizde atıksu tesisleri yaparak çevrenin kirlenmesinin önüne geçtik. İşlettiğimiz 13 adet atıksu arıtma tesisi ile bir zamanların en kirli yeri olan İzmit Körfezi, artık insanların gönül rahatlığı ile yüzebildiği, uluslararası kuruluşların “Mavi Bayrak” verdiği bir hale geldi. Bu projede de yaptığımız işbirliğinin güzel bir sonucu olarak örnek bir projeyi devir alıyoruz. ”diye konuştu.

 

İşbirliğin devam ettirilmesi gerektiğini de belirten Başkan Karaosmanoğlu, "Tüm üniversitelerimize, araştırmacılarımıza ve gençlerimize açığız. Belediyelerde ne yapmamız gerekiyorsa, altyapı, çevre, ulaşım, her türlü hayatı kolaylaştıran çalışmaları ele almalıyız ve çözüm yolları üretmemiz, pratiğe dönüştürmemiz lazım" diye konuştu.

 

TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer de, kurum olarak amaçlarının bölgeye ve ülkeye katkı sağlamak olduğunu, kamuya yönelik projelerin niteliğinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Tamamladıkları projenin bir ilk olmasından dolayı tarihsel bir projeyi gerçekleştirmenin de heyecanını yaşadıklarını ifade eden Prof. Dinçer, "Proje çerçevesindeki işbirliği önemli. TÜBİTAK MAM, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşti. 2 bin kişilik evsel atık sularının arıtıldığı bir proje. Bu, bir nevi başlangıç projesi sayılır. Bunu geliştirmek ve büyütmek istiyoruz; bu ülkenin kurumlarıyız, bu bölgeye ve belediyelere hizmet etmek görevimiz." dedi. Yapılan konuşmaların ardından Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ile Prof. İbrahim Dinçer, tesisin devir teslimini öngören protokolü imzaladı.

 

 

 

TESİSTE İNCELEME

 

 

Törenin ardından İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, TÜBİTAK MAM Merkez Başkan vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer ile Çevre Enstitüsü yetkilileri ile birlikte, Balçık köyünde 7.5 dönüm arazi üzerinde kurulan ve günlük 400 m3 atıksu arıtan doğal atıksu arıtma tesisine geçerek inceleme yaptı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —