Tarih: 02.03.2017 11:05

Bakan'dan sürpriz açıklama! Cep telefonuyla çağıracaksınız

Facebook Twitter Linked-in

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AA Editör Masası'nda yerli otomobille ilgili olarak hedefin 2019 olduğunu söyledi. Dünyanın elektrikli modellere kaydığının da altını çizen Bakan Özlü, "Şehirçi emisyon miktarına getirilen sınırlamalar öncelikli hedeflerimiz arasında çünkü Avrupa Birliği üyesi birçok ülkede şehir içine karbon yayan otomobiller yasaklanıyor" diye konuştu.

"YERLİ OTOMOBİLDE ÇALIŞMALAR İYİ GİDİYOR"

Özlü, yerli otomobil konusunda iş modelinde değişiklik yapıldığını söyleyerek, " Özel sektörün önde olduğu devletin desteklediği bir model yapıyoruz. Dünya için otomobil üreteceğiz. Otomobil yapmak teknik açıdan Türkiye için problem değil. Mühendislerimiz, sanayimiz her segmentte otomobil üretir. Konu ticari. Yani teknolojik ağırlığı daha az. Örneğin biz devlet olarak otomobil yaptık, bir vatandaşımız da aracı satın alıp Erzurum'a gitti. Orada araba bozuldu. Bir servis ihtiyacı, bir satış noktası ihtiyacı doğacak. Böyle bir durumda servisler devreye girmeli. Bu nedenle sanayicilerimizin önde olduğu bir model istiyoruz. Tek kişinin yapması da riskli. Çok fazla kişinin de bunu üstlenmesi riskli. Otomobili üretecek ve servis noktalarını kurabilecek doğru ve istekli bir grup arzu ediyoruz. Çalışmalar iyi gidiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bu kişileri de açıklayacağız" dedi.

"YERLİ OTOMOBİL 2019'DA YOLLARDA"

Yerli otomobilde hedeflerinin özellikle şehiriçi emisyon miktarlarına getirilen sınırlamalar olduğunu dile getiren Özlü, "AB üyesi birçok ülkede şehir içine karbon yayan otomobil yasak. Elektrikli otomobile eğilim var. Bizim için acil olan şehir içi taksi ve ekektrikli model. 2019'u hedef alıyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Hedefimiz 2019, inşallah 2019'da arabayı göreceğiz" diye konuştu.

TÜBİTAK'TA REFORM

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "TÜBİTAK'a karar mekanizmalarını hızlandıran, süreçleri kısaltan bir model getiriyoruz. Bu çerçevede Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu var, 21 üyesi var. Bu kurulu kaldırıyoruz. Bunun yerine Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

"KOSGEB KREDİSİNE YAKLAŞIK 771 BİN KİŞİ BAŞVURDU"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisine ilişkin, "Geçen yıl başvuranlar ile bu sene başvuranların toplamı 770 bin 976 oldu." şeklinde konuştu.

"TEKNOLOJİ EKONOMİYE FAYDA SAĞLAMALI"

Sanayicilerin teknolojiyi ekonomik faydaya çevirdiğini belirten Bakan Özlü, "Ekonomiye fayda sağlayacak bir mekanizma kurmaya çalışıyoruz. Burada Türkiye'de çok sayıda kurum Ar-Ge ve teknolojiye destek veriyor. Bunları tek bir çatıda birleştiriyoruz. Devletin tek bir Ar-Ge fonu olsun diyoruz. 21 üye gündemindeki konulara göre 3 üyenin karar alabileceği bir mekanizma getiriyoruz. Özek hesapta toplanan bir bütçe sistemi getiriyoruz. Siyasi stratejik hedeflere uygun destek vereceğiz. Her alanda destek verdiğimizde bir sonuç gelmiyor. TÜBİTAK'tan çok firmaya destek vermişiz ama çok sonuç çıkmamış. Yeni sistemde ölçülebilir bir yöntem olacak. Performans değerlendirmesi yapacağız. Ne kadar harcadığımızdan ziyade bu harcamalarda ne elde etmişiz buna bakacağız" şeklinde konuştu.

"CEP TELEFONU YETERLİ OLACAK"

"Bizim girdiğimiz süreç 4.0 süreci" diyen Bakan Özlü, "Japonlar buna "Süper Toplum 5.0" diyor. Teknoloji toplumları dönüştürüyor. Bilgi toplumu diyorduk, tarım toplumu diyorduk. Yeni süreç topluma etkisinin ne olacağı kesinleşmiş durumda değil. Evinizde buzdolabı var. Buzdolabında yiyecekler var. Domates azaldı, cep telefonunuza mesaj gelecek, "Domates azaldı alın" diye. Ya da marketinize bu anlamda mesaj gidecek. Makinelerin birbirine konuştuğu bir düzene doğru gidiyoruz. İnsansız otomobiller gündemde. Elektrikli otomobiller gündemde. Cep telefonunuzdan otomobili çağıracaksınız, otomobilinize nereye gitmek istediğinizi söyleyeceksiniz ve oraya gidecek. Park derdiniz olmayacak. Sadece cep telefonuyla tüm işlerinizi halledeceksiniz. Bunlar bilim- kurgu değil, yakın gelecekte bunları göreceksiniz" dedi.

"ANTARTİKA'YA BİLİM MERKEZİ"

Antartika'ya kurucak bilim merkezinin sorulması üzerine Bakan Özlü, "Barış için bilimi öne çıkaracağız. Bunun çalışması bizim bakanlığa verildi. Bu çalışmaya göre Antartika'da mevsim buradakinin tam tersi biliyorsunuz. 15 Kasım-15 Mart arası orada yaz. Bu dönemde oraya bir heyet göndereceğiz. İstanbul Teknik Üniversitesi'den hocalarımız, diğer üniversitelerden hocalarımız var. Türkiye'nin Antartika'da bilim üssü olacak. Başka ülkeler de orada çalışıyorlar. Piri Reis'in haritasında Antartika bölgesinin olduğuna dair işaretler var. Bir harita yaptırıyoruz. Antartika'da hak iddia eden ülkelerin belgelerinin sunulduğu müzede sergileyeceğiz. Biz de orada hak iddia edeceğiz. Piri Reis haritasında böyle bir yer var diye işaret ediyor. Türkiye büyük bir ülke. Dünyada ilk 20 büyük ülke arasındayız. Kendi içinde kapalı bir ülke değil. Dünyanın hem uzaydan hem diğer milletlerin faydalandığı kaynaklardan, ülkemizin de faydalanması gerekir" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —