• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Bakan Bolat: ’’Mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolara ulaştı’’

Bakan Bolat: ’’Mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolara ulaştı’’

EKONOMİ 27.01.2026 13:10:52 0
Bakan Bolat: ’’Mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolara ulaştı’’
Mobilya ihracatının 2002 yılında 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Şu anda 20 kat artışla, geçen yıl da (2024’e göre) yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolar ihracata ulaştı’’ dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programına katıldı. Bakan Bolat, yaptığı konuşmada mobilya sektörüne ilişkin verileri paylaştı. Bolat, enflasyon verileri ve hedefleri hakkında da bilgi paylaştı.
Mobilya ihracatının 2002 yılında 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan Bolat, ’’Şu anda 20 kat artışla, geçen yıl da (2024’e göre) yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolar ihracata ulaştı. Bunun içinde çelik, plastik ve cam gibi diğer yapı ürünlerini de koyduğumuzda bu rakam çok daha yukarılarda. Almanya, İtalya ve Polonya gibi önde giden ülkelerin rakamı olan 10 milyar dolara da ahşap mobilyada dahi ulaşacağız’’ diye konuştu.
Mobilyanın inşaattan plastiğe, çelikten ev tekstiline kadar onlarca sektörle iç içe olduğunu dile getiren Bolat, ‘‘Bu sektörümüz için umutlu olmamızı gerektiren çok önemli iki gelişme var. Bir tanesi, Türkiye’de inşaat sektörü her daim ekonomide lokomotif sektör olmuştur. Şu anda gerek deprem konutları gerekse kentsel dönüşümdeki büyük ivmeyle iç ticarette de mobilya sektörünü parlak günler bekliyor. Aynı şekilde ihracatta da artık Türk mobilya sektörü dünyada bir marka, beğenilen, trend olan ve istenilen bir sektör haline gelmiştir’’ ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, Türk mobilyasının sektörün dünya ticaretinden yaklaşık yüzde 2’lik pay aldığını belirtti. Bolat, en önemli pazarlar arasında Irak, ABD, Avrupa ülkeleri, Rusya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin sayılabileceğini söyledi.
‘‘Mobilya ihracatında kilogram değerindeki artış sevindirici’’
Mobilya ihracatında kilogram değerindeki artışın sevindirici olduğunu söyleyen Bolat, bu alandaki rakamın 2,43 dolardan 4,2 dolara yükseldiğini belirtti. Bakan Bolat, devlet ve Ticaret Bakanlığı olarak bütün sektörlerde olduğu gibi mobilya sektörüne de destekler sağladıklarını ifade ederek, bu alanda ihracatçılara sundukları destek programlarından da bahsetti.
Turquality ve marka desteklerinin yüzde 5,5’inin mobilya sektörüne ayrıldığını vurgulayan Bolat, sektöre yönelik sunulan desteklere ilişkin detaylar paylaştı.
IIFF’nin bakanlık tarafından ‘prestijli fuar’ ilan edildiğini hatırlatan Bolat, ‘‘Bu noktada geçen yıl 502 katılımcıya 102 milyon destek sağlanmıştır. Bu yıl da desteğimiz tamdır. Bu anlamda 2026’da 54 yurt dışı fuar bireysel katılım desteği alacaktır. 5 adet yurt dışı fuar organizasyon desteği alacaktır. 7 yurt içi fuar organizasyon desteği alacaktır. Ayrıca alım heyetlerine ve sektörel heyetlere de destek veriyoruz. Bu fuara da iki adet alım heyeti programı düzenlenmiştir. 72 kişilik yurt dışı alıcılar heyeti Türkiye’ye davet edilmiştir. Bunu da bakanlık olarak desteklemekteyiz’’ şeklinde konuştu.
Bakan Bolat, geçen yıl mal ve hizmet ihracatında 396 milyar dolara ulaştıklarını anımsatarak, 2026’da 410 milyar dolarlık hedef için birlikte çalışacaklarını, bu kapsamda ihracatçılara desteklerini 33 milyar liradan 45 milyar liraya yükselttiklerini söyledi.
Yurt içi ve yurt dışı fuarlar için ayrılan desteklere ilişkin bilgi paylaşan Bolat, ‘‘Yeter ki ihracatçılarımız ülkemize döviz kazandırsın, dış ticaret dengemiz iyi gelişsin’’ dedi.
‘‘Enflasyonu yüzde 20’lerin altına çekeceğiz’’
Enflasyonla mücadelede gelinen noktadan ve hedeflerden de bahseden Bolat, ‘‘Enflasyonla mücadelede çok büyük mesafe kaydettik. 45 puandan fazla azalış sağlandı. Artık yüzde 30’ların altı ufukta göründü. Yüzde 20’lere ve onun altına bunu çekeceğiz. Türkiye’yi istikrar ve huzur içinde geliştirmenin, büyütmenin, ekonomimizi geliştirmenin kavgasını veriyoruz’’
Konuşmalarının ardından Bakan Bolat ve beraberindeki heyet fuarın açılış kurdelesini kesti. Fuar alanında stantları ziyaret eden Bolat, katılımcılarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

KÜLLİYE’DEN CANLI: BİR RAMAZAN AKŞAMI KÜLLİYE’DEN İFTAR YAYINI

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın MÜSİAD Gebze Ziyareti

Gebze, Barış Manço’yu eserleriyle andı

Denizlerimizde (Batı Karadeniz ve Marmara’da) Fırtına Bekleniyor !

“İhracatın Liderleri Ödül Töreni” Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ve Vali İlhami Aktaş, Katılımlarıyla Gerçekleşti

Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat ve Vali İlhami Aktaş, Gebze Teknik Üniversitesini Ziyaret Ettiler

BİM’e Ramazan Bereketiyle Geliyor

Ramazan’ın en güzel yaşandığı şehir Kocaeli olacak

Milliyetçi Hareket Partisi Dilovası İlçe Teşkilatımızdan Kadınlara Vefa ve Birlik Kahvaltısı

Kartepe’de Tiyatro Akşamı

Yunus Emre Camii, Ramazan’a yeni yüzüyle giriyor

YENİDEN REFAH GEBZE’DE HALİL BİLİKCİ DÖNEMİ BAŞLADI!

Kardeş Pası Basketbol Şampiyonası başlıyor

Yeniden Refah Gebze’de Bayrak Değişimi: Engin Kılıç Görevi Halil Bilikci’ye Devretti

İzmit’in yıldızları, Türkiye Şampiyonası’na damga vurdu

Çocuklar İçin İşitme Cihazı Seçimi: Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

GEBZE ZABITASINDAN “GÜVENİLİR GIDA” EĞİTİMİ

GEBZE OKUR PROJESİ KAPSAMINDA NURULLAH GENÇ GEBZELİLERLE BULUŞTU

470 Gölcük Belediyespor Taekwondo Sporcusu Kuşak Atladı

Büyükşehir, Şehir Hastanesi alt geçidini ışıl ışıl yaptı; Şehir Hastanesi alt geçidi artık risk oluşturmuyor

Atölyede Sağlam İş, Güvenli Gelecek: Hırdavat ve İş Güvenliğinde Akıllı Seçim

Vali Aktaş Gölcük’te Muhtarların Taleplerini Dinledi

Çayırova’dan Gazze’ye kardeşlik eli uzandı

BAŞKAN BÜYÜKGÖZ’DEN HUZUREVİ SAKİNLERİNE MORAL ZİYARETİ

Asker Paketi ve Asker Seti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Büyükşehir, filenin velilerini GEBZESEM’de buluşturdu; Bu turnuvanın kazananı dostluk oldu

Genel Başkan Rıdvan Eşin: Genel Merkezimiz Diyalog ve İstişarenin Adresi Oluyor

BAŞKAN BÜYÜKGÖZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI

Kartepe’de Ramazan Hazırlığı

Pazarcı Esnafından Kumsar’a Yoğun İlgi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.