google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    15951,72%-0,31
  • DOLAR

    43,39% 0,11
  • EURO

    51,58% 0,06
  • GRAM ALTIN

    7107,86% 0,89
  • Ç. ALTIN

    11705,81% 0,52

Bakan Bolat: ’’Mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolara ulaştı’’

Bakan Bolat: ’’Mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolara ulaştı’’

EKONOMİ 27.01.2026 13:10:52 0
Bakan Bolat: ’’Mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolara ulaştı’’
Mobilya ihracatının 2002 yılında 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Şu anda 20 kat artışla, geçen yıl da (2024’e göre) yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolar ihracata ulaştı’’ dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programına katıldı. Bakan Bolat, yaptığı konuşmada mobilya sektörüne ilişkin verileri paylaştı. Bolat, enflasyon verileri ve hedefleri hakkında da bilgi paylaştı.
Mobilya ihracatının 2002 yılında 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan Bolat, ’’Şu anda 20 kat artışla, geçen yıl da (2024’e göre) yüzde 1,8 artış göstererek 4,6 milyar dolar ihracata ulaştı. Bunun içinde çelik, plastik ve cam gibi diğer yapı ürünlerini de koyduğumuzda bu rakam çok daha yukarılarda. Almanya, İtalya ve Polonya gibi önde giden ülkelerin rakamı olan 10 milyar dolara da ahşap mobilyada dahi ulaşacağız’’ diye konuştu.
Mobilyanın inşaattan plastiğe, çelikten ev tekstiline kadar onlarca sektörle iç içe olduğunu dile getiren Bolat, ‘‘Bu sektörümüz için umutlu olmamızı gerektiren çok önemli iki gelişme var. Bir tanesi, Türkiye’de inşaat sektörü her daim ekonomide lokomotif sektör olmuştur. Şu anda gerek deprem konutları gerekse kentsel dönüşümdeki büyük ivmeyle iç ticarette de mobilya sektörünü parlak günler bekliyor. Aynı şekilde ihracatta da artık Türk mobilya sektörü dünyada bir marka, beğenilen, trend olan ve istenilen bir sektör haline gelmiştir’’ ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, Türk mobilyasının sektörün dünya ticaretinden yaklaşık yüzde 2’lik pay aldığını belirtti. Bolat, en önemli pazarlar arasında Irak, ABD, Avrupa ülkeleri, Rusya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin sayılabileceğini söyledi.
‘‘Mobilya ihracatında kilogram değerindeki artış sevindirici’’
Mobilya ihracatında kilogram değerindeki artışın sevindirici olduğunu söyleyen Bolat, bu alandaki rakamın 2,43 dolardan 4,2 dolara yükseldiğini belirtti. Bakan Bolat, devlet ve Ticaret Bakanlığı olarak bütün sektörlerde olduğu gibi mobilya sektörüne de destekler sağladıklarını ifade ederek, bu alanda ihracatçılara sundukları destek programlarından da bahsetti.
Turquality ve marka desteklerinin yüzde 5,5’inin mobilya sektörüne ayrıldığını vurgulayan Bolat, sektöre yönelik sunulan desteklere ilişkin detaylar paylaştı.
IIFF’nin bakanlık tarafından ‘prestijli fuar’ ilan edildiğini hatırlatan Bolat, ‘‘Bu noktada geçen yıl 502 katılımcıya 102 milyon destek sağlanmıştır. Bu yıl da desteğimiz tamdır. Bu anlamda 2026’da 54 yurt dışı fuar bireysel katılım desteği alacaktır. 5 adet yurt dışı fuar organizasyon desteği alacaktır. 7 yurt içi fuar organizasyon desteği alacaktır. Ayrıca alım heyetlerine ve sektörel heyetlere de destek veriyoruz. Bu fuara da iki adet alım heyeti programı düzenlenmiştir. 72 kişilik yurt dışı alıcılar heyeti Türkiye’ye davet edilmiştir. Bunu da bakanlık olarak desteklemekteyiz’’ şeklinde konuştu.
Bakan Bolat, geçen yıl mal ve hizmet ihracatında 396 milyar dolara ulaştıklarını anımsatarak, 2026’da 410 milyar dolarlık hedef için birlikte çalışacaklarını, bu kapsamda ihracatçılara desteklerini 33 milyar liradan 45 milyar liraya yükselttiklerini söyledi.
Yurt içi ve yurt dışı fuarlar için ayrılan desteklere ilişkin bilgi paylaşan Bolat, ‘‘Yeter ki ihracatçılarımız ülkemize döviz kazandırsın, dış ticaret dengemiz iyi gelişsin’’ dedi.
‘‘Enflasyonu yüzde 20’lerin altına çekeceğiz’’
Enflasyonla mücadelede gelinen noktadan ve hedeflerden de bahseden Bolat, ‘‘Enflasyonla mücadelede çok büyük mesafe kaydettik. 45 puandan fazla azalış sağlandı. Artık yüzde 30’ların altı ufukta göründü. Yüzde 20’lere ve onun altına bunu çekeceğiz. Türkiye’yi istikrar ve huzur içinde geliştirmenin, büyütmenin, ekonomimizi geliştirmenin kavgasını veriyoruz’’
Konuşmalarının ardından Bakan Bolat ve beraberindeki heyet fuarın açılış kurdelesini kesti. Fuar alanında stantları ziyaret eden Bolat, katılımcılarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

Ankara’da eski eşini ağır yaralayan şahıs, kayınvalidesini öldürüp intihar etti

Kontrolden çıkan otomobil takla attı

Antalya’da felaketin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

Bolu’da 139 şüpheliden 7’si tutuklandı

Lokantacı, çorba servisi tartışmasında iş yerine silahlı saldırı düzenledi

Gazipaşa’da üç katlı evin ikinci katında yangın çıktı

Av tüfeğini kontrol ederken yanlışlıkla kendini vurdu

Belediye ekiplerinden fırtına ve yağış mesaisi

Fenerbahçe’de FCSB maçının hazırlıkları başladı

Gözleri görmüyor, hayata müzikle tutunuyor

Dışişleri Bakanı Fidan: "Önümüzde hedefler; ’Gümrük Birliği Anlaşması’ nın güncellenmesi, ’Vize Serbestisi Anlaşması’ nın devreye girmesi"

Yenisi yapılınca eski caminin minaresi kontrollü bir şekilde yıkıldı

Ayvacık’ta sağanak yağış tarım arazilerini sular altında bıraktı

Fındık fiyatları durağan seyrini sürdürüyor

Umrecilere bilgilendirme semineri

Beşiktaş, Konyaspor maçı hazırlıklarına başladı

Yüzyılın soykırımı ilk kez kayda geçirildi

Somaspor hazırlıklarını tamamladı

STM’nin sürü İHA’ları, gerçek mühimmatla hedefi vurdu

İstikbal; geleceğin yaşam alanlarını sahneye taşıyor

Elazığ’da aç kalan yaban hayvanları köye indi

Şef Giuseppe Mengoli ve piyanist Cem Babacan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sahnesinde buluşuyor

Morris Şinasi Çocuk Hastanesi yeniden Manisa’ya kazandırılıyor

Datça’nın ulaşım altyapısı büyükşehir yatırımlarıyla güçleniyor

Khakimova cinayetinde korkunç detaylar: Genç kadının başına ütüyle vurup bıçaklamış

Çamura sapladıkları taksi sürücüsünü darp edip kaçtılar

Bolu’da 14 adrese uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Boyteks yeni yatırımcılarını bekliyor

Mersin’de dolu sera çökertti, bahçelere zarar verdi

Cinayet davasında sanığın eşi: "Maktul beni rahatsız ediyordu, ısrarla mesaj atıyordu"

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.