• BIST 100

    11234,06%2,06
  • DOLAR

    42,56% 0,09
  • EURO

    49,64% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5764,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9304,17% 0,25

Bakan Bayraktar’dan Avrupa’ya LNG çağrısı: "Bizim depolama tesislerimizde saklayabilirsiniz"

Bakan Bayraktar’dan Avrupa’ya LNG çağrısı: "Bizim depolama tesislerimizde saklayabilirsiniz"

EKONOMİ 3.12.2025 12:50:42 0
Bakan Bayraktar’dan Avrupa’ya LNG çağrısı:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Avrupa ülkelerinin yeniden gazlaştırma terminallerimiz aracılığıyla LNG satın alması için harika bir alternatif oluşturduk. Avrupalılara LNG kargolarını bize getirerek altyapımızı kullanmaları noktasında uzun vadeli veya kısa vadeli taahhütlerde bulunabiliriz. Avrupa, LNG’yi getirip bizim depolama tesislerinde saklayabilir" dedi.
Dünya LNG Zirvesi, ilk kez İstanbul’da düzenlendi. Bu yıl 25’incisi gerçekleştirilen zirve, küresel LNG şirketlerini bir araya getirdi. Tedarikçi ve üretici ülkeler, teknoloji sağlayıcıları, finans kurumları ve akademisyenler de zirveye ilgi gösterdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşen zirve kapsamında BOTAŞ 2 yeni LNG anlaşması imzaladı. Bakan Bayraktar, zirvenin açılışında Avrupa ülkelerine "LNG’yi getirip bizim depolama tesislerimizde saklayabilirsiniz" çağrısında bulundu. Bayraktar konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyümeye, nükleer enerji projelerine, doğal gazın ekonomik ve enerji üretimindeki kritik rolüne de dikkat çekti.
BOTAŞ da Alman SEFE ve İtalyan ENI şirketleriyle 2028’de başlayacak ve 10 yıl sürecek iki anlaşma imzaladı. Anlaşmalara göre; SEFE ile 6 milyar metreküp, ENI ile 5 milyar metreküp LNG kış aylarında BOTAŞ’ın tesislerine teslim edilecek.
Bakan Bayraktar zirvede yaptığı konuşmada enerji sahnesinde hızlı değişimlerin yaşandığını, küresel enerji talebinin hızla büyüdüğünü belirterek; yapay zeka, veri merkezleri ve elektrikli araçların bu talebi daha da arttırdığını söyledi.
"Enerji talebi önümüzdeki 30 yılda 3 katına çıkacak"
Bayraktar, benzer trendlerin Türkiye’de de yaşandığını söyleyerek "Enerji talebi son 20 yılda 3 kat arttı ve önümüzdeki 30 yılda da 3 katına çıkacak" diye konuştu. Yapay zekâ, ısıtma ve soğutma sistemleri ile ilkim değişikliği gibi etkenlerin etkisinin ölçülemediğini de vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin COP 31’de dönem başkanı olduğunu ve emisyonların azaltılması hedefinin gündemlerindeki en önemli maddelerden biri olduğunu kaydetti.
Bayraktar, 2053’te net sıfır emisyona sahip bir ekonomi olma hedefleri olduğunu anımsatarak bunun için stratejiler geliştirdiklerine değindi. Vatandaşlara uygun fiyatlı, güvenilir enerji sağlamaya çalıştıklarını belirten Bayraktar, Türkiye’nin enerji görünümünü anlattı.
"Yenilenebilir enerji kurulu gücümüz ile Avrupa’da 5’inci, dünyada 11’inci sıradayız"
Yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduklarını dile getiren Bayraktar, "Yenilenebilir enerji kurulu gücümüz ile Avrupa’da 5’inci, dünyada 11’inci sıradayız. Toplam kurulu kapasitemizin yüzde 61’inden fazlası yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Önümüzdeki 10 yıl boyunca kurulu gücümüze her yıl en az 8-10 gigavatlık yenilenebilir kapasite eklemeyi hedefliyoruz" dedi.
Bayraktar, Akkuyu NGS’de 2026 yılında ilk elektriği üreteceklerini vurgulayarak, "2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için Sinop ve Trakya’da 8 ek reaktör inşa etmeyi planlıyoruz. Ayrıca SMR’ları yani küçük modüler reaktörleri gelecekteki enerji miksimizin önemli bir unsur olarak görüyoruz ve 5 bin megavatlık SMR kapasitesine sahip olmayı planlıyoruz" diye konuştu.
"Doğal tüketimi 60 milyar metreküplere geldi"
Doğal gazı; hanelerde, sanayide ve elektrik üretiminde kullandıklarının ve buradaki talebin de hızla arttığının altını çizen Bayraktar, 22 yıl önce yıllık 17 buçuk milyar metreküp olan tüketimin bugün 60 milyar metreküplere geldiğini söyledi. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda birinci fazı tamamladıklarını ve 4 milyon haneye buradan gaz ulaştırdıklarını anlatarak 2026’da bu rakamı ikiye, 2028’de de 4’e katlayacaklarına değindi.
"Karadeniz’de 6 yeni sondaj yapılacak"
Türk enerji filosundaki 6’ncı geminin bugün Türkiye’ye geldiğini ve 2026’da faaliyete geçeceğini açıklayan Bayraktar, Karadeniz’de keşif amaçlı 6 yeni sondaj yapacaklarını ifade etti. Bayraktar, petrol ve doğal gaz arama ve üretim bağlamında Pakistan’da 3’ü açık deniz, 2’si kara olmak üzere 5 lokasyon için anlaşma yaptıklarını anımsatarak tüm dünyada daha fazla ortaklığa açık olduklarını duyurdu.
"Tüketimin yüzde 25’i depolanacak"
Doğal gaz altyapısına yatırım yaptıklarını, Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin 1,7 milyar metreküp olan kapasitesini 2030’da 8 buçuk milyar metreküpe çıkaracaklarını, Silivri’deki depolama tesisinin kapasitesinin de 2028’de 6 milyar metreküpe yükseleceğini söyleyen Bayraktar, yıllık tüketimin yüzde 20-25’i kadar bir depolama kapasitesine sahip olmak istediklerini kaydetti.
Bayraktar, 2016 yılında ABD’de LNG arzında artış yaşanacağını öngördüklerini ve buna göre bir strateji geliştirdiklerini dile getirerek bu doğrultuda yeniden gazlaştırma kapasitesini arttırmaya karar verdiklerini ve kısa bir süre içerisinde bunu 5 kat arttırarak günlük 161 milyon metreküpe çıkardıklarını bildirdi.
"Gaz ihracatçısı olduk"
Küresel LNG tedarikçileriyle uzun vadeli sözleşmeler yapmaya başladıklarını dile getiren Bayraktar, LNG’nin Türkiye’nin gaz ithalatının önemli bir bölümünü oluşturduğuna işaret ederek Karadeniz gazı ile birlikte çeşitlendirilmiş tedarik portföyüne sahip bir gaz ihracatçısı olduklarını söyledi.
Bu yıl sadece büyük LNG anlaşmaları imzalamadıklarını, Türkmenistan’dan ilk kez gaz getirdiklerini anlatan Bayraktar, "Şebekemize iki yeni ara bağlantı noktası ekledik. Iğdır-Nahçıvan ve Kilis-Suriye bağlantılarını tesis ettik. SOCAR ve Katar ile birlikte Suriye’ye gaz tedarik etmeye başladık" dedi.
Avrupa’ya çağrı
Bayraktar, Avrupa’da Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Yunanistan’a boru hattı ile ve Kuzey Makedonya ve Sırbistan’a LNG kamyonları ile gaz tedarik ettiklerini anlatarak, "Avrupa ülkelerinin yeniden gazlaştırma terminallerimiz aracılığıyla LNG satın alması için harika bir alternatif oluşturduk. Avrupalılara LNG kargolarını bize getirerek altyapımızı kullanmaları noktasında uzun vadeli veya kısa vadeli taahhütlerde bulunabiliriz. Avrupa, LNG’yi getirip bizim depolama tesislerinde saklayabilir" şeklinde konuştu.
Türk Yolu politikası
Türkiye olarak dengeli, çeşitlendirilmiş, ileriye dönük bir enerji politikaları olduğunu ve buna "Türk Yolu" dediklerini hatırlatan Bayraktar, "Bu stratejik yaklaşım, Türkiye’yi bölgesel ve küresel enerji ortamında güvenilir bir ortak haline getiriyor. Türkiye, esnek ve güçlü enerji pazarları inşa etmek için bugün burada temsil edilen tüm ortaklarla çalışmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.
11 milyar metreküplük 2 yeni LNG anlaşması
Zirve, Türkiye açısından iki yeni anlaşmaya da ev sahipliği yaptı. BOTAŞ, Alman devlet şirketi SEFE ile yıllık 6 milyar metreküp, İtalyan ENI şirketi ile de yine yıllık 5 milyar metreküp olmak üzere toplamda 11 milyar metreküplük LNG tedariki için el sıkıştı. Bakan Bayraktar, anlaşmaların imza törenlerine refakat etti. Anlaşmalar, 2028 yılında başlayacak ve 10 yıl sürecek. SEFE ve ENI, doğal gaz tüketiminin yoğunlaştığı kış dönemlerinde bu sevkiyatları gerçekleştirecek.
Bakan Bayraktar, anlaşmaların imzalanması ve zirvenin açılışı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. SEFE ve ENI anlaşmalarıyla birlikte 2025 yılında 106 milyar metreküp, 2024 Eylül ayından itibaren ise 155 milyar metreküplük uzun dönemli LNG anlaşması imzaladıklarını ifade eden Bayraktar, boru hattıyla gelen gazın yanına alternatif olarak LNG’yi koyarak rekabetçi fiyatlarla ürün çeşitlendirmeye gittiklerini söyledi.

Otomobillerin hurdaya döndüğü kazada doktor öldü, 2 kişi de ağır yaralandı

Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin avlusuna gömülen 98 cenaze kimlik tespiti için çıkarıldı

Siirt’te otomobil devrildi: 4 yaralı

Kurtalan’da devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

11 yaşındaki çocuk ayağını çapa makinasına kaptırdı

Şehitkamil Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı tamamlandı

Bandırmaspor-Bodrum FK maçının ardından

Trabzon-Rize Katı Atık Bertaraf Tesisi Büyükşehir Meclisi gündeminde

KBÜ’de uluslararası öğrencilerden kültür ve dayanışma buluşması

KBÜ’de gençlerin sosyal ve akademik gelişimi için yeni iş birliği adımları

E3 ülkeleri: "Ukrayna’yı, barışı destekliyoruz"

Bayraklı polisi iz sürdü, 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı

Düzce’de uyuşturucu operasyonu

Aranan ’yağma’ firarisini Güven Timleri yakaladı

Başiskele’de budanan ağaç dalları ihtiyaç sahiplerine yakacak oluyor

Aydın’da 2 aranan şahıs operasyonla yakalandı

Türkiye’nin en genç şehri 26 yaşında

Aydın’da aranan şahıslar yakalandı

Çayırova’da 4 noktaya daha "mobil atık merkezi" kuruldu

Sinop’ta turizmi canlandıracak projelerde imzalar atıldı

SBB Meclisi, 57 maddeyi gündeme aldı

"Geçmişe Dokun, Geleceği Doku: Geleneksel Dive Dokuma Atölyesi" projesi

İlçe gençlerine istihdam, Türkiye’ye araştırma; Kaymakam Kaya VadiTürk’te

Mahsur kalan kedi için yatak taşıyıp battaniye gerdiler

Gürün Türk Telekom M.T.A Lisesi dünya şampiyonu oldu

Bu eserlerin hepsi özel gereksinimli bireylerin ellerinden çıktı

Boşandığı eşini otomobilde vurup canına kıydı

Kamyonet yayaya çarptı: 1 yaralı

Adliyede çalışan memur ihale bedellerini zimmetine geçirdiği iddiasıyla tutuklandı

Salihli’de 630 uyuşturucu hapla yakalanan şüpheli tutuklandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.