• BIST 100

    11189,50%1,65
  • DOLAR

    42,56% 0,00
  • EURO

    49,56% 0,00
  • GRAM ALTIN

    5739,34% -0,11
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,17

Azap Gölü’nde oltaya takılan tepeli pelikan balıkçıların dikkatiyle kurtuldu

Azap Gölü’nde oltaya takılan tepeli pelikan balıkçıların dikkatiyle kurtuldu

GÜNDEM 29.11.2025 21:39:03 0
Azap Gölü’nde oltaya takılan tepeli pelikan balıkçıların dikkatiyle kurtuldu
Nesli tehlike altında bulunan bir tepeli pelikan, Azap Gölü’nde gagasına dolanan olta iğneleri nedeniyle uçamaz hale geldi. Durumu fark eden balıkçılar, kuşu dakikalar içinde kurtararak yeniden özgürlüğe uçmasını sağladı
Aydın’ın önemli doğal yaşam alanlarından Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan statüsündeki Azap Gölü’nde, zaman zaman sayıları 250’yi bulan pelikanlar, son dönemde göldeki kuraklık nedeniyle daralan su alanlarında avlanmak zorunda kalmaya başladı. Göldeki rutin kontrolleri sırasında Yeşilköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Öztürk ve yardımcısı Ali Dayı, balık avlarken bir pelikanın platformda hareketsiz durduğunu fark etti. Kayıkla yaklaştıklarında kuşun alt ve üst gagasına iki adet olta iğnesinin battığını, misinanın gagasına dolandığını ve bu nedenle ağzını açamadığını gördüler. Kaçmadan bekleyen pelikanın yardım çağrısını karşılıksız bırakmayan balıkçılar, önce misinayı ardından da iğneleri dikkatle çıkararak kuşu kurtardı. Özgürlüğüne kavuşan pelikan kısa süre sonra kanatlanarak göl üzerinde uzaklaştı. Azap Gölü’nde oltayla balık avlanmadığı için pelikanın muhtemelen Büyük Menderes Deltası’nda oltaya takıldığı düşündüklerini ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olan Azap Gölü bölgemizin en büyük tatlı su gölü olup, özellikle kuşlar için çok büyük önemi bulunmaktadır. Azap Gölü’nün en önemli kuş türlerinden biri olan Nesli Tehlike Altında bulunan Tepeli Pelikan (Pelacanus crispus)’lar, beslenmelerini göldeki balıklardan sağlamaktadır. Ülkemizdeki sulak alanları istila eden, yerel türlerimizi yok eden İsrail Sazanı, pelikanların en temel besinleri arasında bulunmaktadır. Büyük Menderes Deltası’ndan hemen her gün Azap Gölü’ne pelikanlar gelmektedir. Zaman zaman sayıları 250’yi bulan pelikanlar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle neredeyse kurumaya yüz tutan Azap Gölü’nün kalan sularında balıkları avladıkları görülmektedir. Bugün gölde kayıkla giden Yeşilköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Öztürk ve yardımcısı Ali Dayı, her gün gördükleri pelikanlardan birinin hareketlerinde olumsuz bir şey farkederler. Diğerleri balık avlarken pelikanlardan birinin platformun üzerinde durduğunu ve kaçmadığını görünce kayıkla yanına yaklaşırlar. Pelikanın alt ve üst gagalarına 2 adet olta iğnesinin battığını ve misinayla gagayı dolandığını ve gagasının açılmadığını görmüşler. Adeta yardım edilmesini beklercesine hiç hareket etmeyen pelikanın gagasından önce misinaları sonra da olta iğnelerini çıkararak kurtarmışlar. İğnelerden ve misinalardan kurtulan pelikan birden havalanarak özgürlüğe kanat çırpıp gitmiş. Azap Gölü’nde oltayla balık avlanmıyor. Pelikan muhtemelen olta iğnelerine delta da yakalanmış olabilir. Her zaman beslenmek için geldiği Azap Gölü’nü bildiğinden, buraya gelmiş. Balıkçıların dikkati onun kurtulmasını sağlamış. Eğer balıkçılar farketmese, nesli tehlike altında bulunan bir pelikan daha yok olacaktı. Fahrettin Öztürk ve Ali Dayı’ya dikkatli ve duyarlılıkları için teşekkür ederiz" dedi.

Trump’tan Çin’e çip satışına şartlı izin açıklaması: "Başkan Xi’ye bildirdim ve olumlu karşıladı"

ABD Başkanı Trump’tan Meksika’ya su anlaşması uyarısı: "Yeterli su serbest bırakılmazsa, yüzde 5 gümrük vergisi uygulanacak"

Tekirdağ’da kaza sonrası "Ağabeyimi arayacağım" deyip sırra kadem bastı

Bursa’da gasp edilen ticari taksi yarım saatlik kovalamacayla durduruldu

Yunus Akgün: "Kazanıp dönmek istiyoruz"

Bursa’da Engelsiz Yaşam Merkezi’nden kaçan genç 6 saat sonra bulundu

Kontrolden çıkan otomobil takla attı

Okan Buruk: "Şampiyonlar Ligi’nde hayallerimize ulaşmak için çok önemli bir maça çıkacağız"

Ardahan-Ardanuç Karayolu 5 ay boyunca ulaşıma kapatıldı

Aynı otoparktaki 5 otomobilin lastiğini kestiler

Engelsiz Yaşam Merkezi’nden kaçan engelli genç her yerde aranıyor

11. kattan düşen kız hayatını kaybetti

Tavşanlı’da üreticilere tohum ve gübre desteği

Joao Pereira: "Kendi sahamızda o topun kaleye girmesi için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor’’

Domuz avında kazayla vurulan genç hayatını kaybetti

Kahramanmaraş’ta yarım asırlık okul yıkılmayı bekliyor

Bu köyde iletişim kurulamıyor

Fil hastalığı bacağını 100 kilo yaptı, tedavisinin devamı için destek bekliyor

Samsun’da 28 yaşındaki genç evde asılı bulundu

Erol Bulut: "Deplasmanda alınan her puan altın değerinde’’

Kamyon ile çarpışan motosikletin 17 yaşındaki sürücüsü hayatını kaybetti

Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Pendikspor: 0

Zelenskiy: "Londra’daki görüşmeler verimli geçti ve barış yönünde küçük bir ilerleme var"

Metin İlhan: "Lider geldik, lider gidiyoruz, fazla bir şey kaybetmedik"

Hüseyin Eroğlu: "Çorum FK’yı hep yukarı taşıyıp sezon sonunda Süper Lig’de olmayı planlıyoruz"

Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 0 - Antalyaspor: 0 (Maç sonucu)

El Bilal Toure gollerine devam ediyor

Abraham ligde 6. golünü attı

Tüpraş Stadyumu’nda ‘istifa’ sesleri

Kütahya’da eğitim gören Suriyeli öğrenciler, Baas rejiminin devrilmesinin birinci yıl dönümünü kutladı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.