Tarih: 10.04.2021 22:46

Avukatlık Ücreti Nasıl Belirlenir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Avukatlık; serbest meslek statüsünde yer alır. Her avukatın kazancı farklıdır. Avukatın deneyimi, uzmanlık alanı, popülerliği gibi etmenler avukatlık ücretini etkileyen unsurlar arasında bulunur. Ancak, avukatlık asgari ücret tarifesi ile avukatların hakları korunur. Bir başka deyişle, davanın sonucundan bağımsız olarak avukatın emeğinin karşılığını alması sağlanır. Avukatlık ücreti; iki farklı şekilde belirlenir.

Avukatlık Ücreti ile İlgili Olarak Bilinmesi Gerekenler

Avukata ödenecek olan ücretin ne olacağı avukat ile müvekkil arasında yapılacak sözleşme ile önceden belirlenebilir. Bu sözleşme ile belirlenen avukatlık ücretinin avukat asgari ücret tarifesinin altında olmaması şarttır. Buna ek olarak, avukat ile müvekkil arasında herhangi bir sözleşme olmayabilir. Sözleşme olsa dahi taraflar ücret konusunda anlaşamayabilir. Bu noktada, devreye farklı bir kural girer.

Avukat ile müvekkil arasında herhangi bir sözleşmenin olmadığı hallerde verilen ücretin hangi işleri kapsadığı avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenmiştir. Bu noktada, sözleşmenin konusunu oluşturan işle ilgili olarak kesin hüküm verilene kadar yapılacak tüm işlemler için avukata ücret ödenmelidir. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkündür. Yargı makamlarına verilecek dava dilekçesinin yanı sıra itiraz dilekçesi ve temyiz dilekçeleri de ücrete dahildir. Fakat, verilen hükmün icra takibine konması için ayrı bir ücret talep edilir. Bir başka deyişle, dava ve hükmün niteliğine göre avukatlık ücretinin içeriği değişir.

Avukatlık ücretinin içerisinde olmayan giderler de bulunur. Keşif, tebligat, bilirkişi ücreti, dava harçları gibi farklı masraflar; avukatlık ücretine dahil edilmez. Ayrıca, avukatın yol, konaklama ve diğer masrafları da bu ücret kapsamında olmaz. Avukatın alacağı ücret ile ilgili olarak bilinmesi gereken bazı detaylar bulunur. Davanın kaybedilmesi başta olmak üzere avukatın davadan alınması veya müvekkilin davadan vazgeçmesi gibi hallerde avukatlık ücretinin iade edilmesi söz konusu olmaz.

Avukatlık ücreti; her yıl güncellenerek Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ndeki miktardan az olmamak şartıyla belirlenir. Bunun yanı sıra, davanın değeri ya da mahkeme tarafından hükmolunacak şeyin değeri de avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir. Ayrıca, paranın belirli bir yüzdesi oranında avukatlık ücreti verilebilir. Daha önce de ifade edildiği üzere avukat; davayı kazansa da kaybetse de kanunen ücret almaya hak kazanır.

Avukatlık ücretinin belirlenmesinde avukatın göstermiş olduğu emek ve çabanın yanı sıra işin önemi, davanın süresi gibi etmenler dikkate alınır.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —