• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Avrupa’dan Deprem Uzmanları Türkiye’de

Avrupa'nın 10 ülkesindeki üniversitelerden uzmanlar, Türkiye'nin depremsellik ve tektonik iklim yapısını araştırmaya başladı.

GÜNDEM 26.11.2017 17:03:00 0
Avrupa’dan Deprem Uzmanları Türkiye’de

Avrupa'nın 10 ülkesindeki üniversitelerden uzmanlar, Türkiye'nin depremsellik ve tektonik iklim yapısını araştırmaya başladı. Uzmanlar hazırladığı raporu daha sonra kamuoyu ile paylaşarak, önlem alınması içinde çalışmalar yapacak.

Son zamanlarda İran-Irak sınırında 400'den fazla kişinin can kaybına neden olan depremin yaşanması ve Türkiye'de sıklıkla meydana gelen artçı depremler, uzmanların gözünü Türkiye'ye dikti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Slovakya gibi ülkelerden 10 üniversite ve 5 endüstri şirketi, Uluslararası Eğitim ve Araştırma Projesi kapsamında, depremsellik ve iklim değişikliği ile ilgili Türkiye'de araştırma yapmaya başladı.

Alert yani "alarm" olarak adlandırılan Anadolu Platosu'nun incelenmeye başladığını anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günay Çifçi, "Alert olarak adlandırılan, yani "tehlike sinyalleri çalıyor" olarak adlandırdığımız Anadolu Plakasının incelenmesi üzerine, AB'nin 7. çerçeve kapsamında uyguladığı uluslararası eğitim ve araştırma projesidir. Projenin yeri Anadolu Plakası. Yani Sinop ve Samsun'dan başlayıp bütün Orta Anadolu'yu geçerek, güneyde Akdeniz'e uzanan bir alan. Projenin içerisinde Avrupa ülkelerinden 10 üniversite, Türkiye'den de Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Sismik Laboratuarı ve İstanbul Teknik Üniversitesi yer alıyor. Genç araştırmacıların doktora projesi kapsamında eğitim ve araştırma yapılıyor" dedi.

"BİRKAÇ MİLYON YIL SONRA BELKİ DE AKDENİZ VE EGE KAYBOLACAK"

Anadolu Plakasının aktif faylarla çevrili canlı bir laboratuar olduğuna işaret eden Prof. Dr. Günay Çifçi, araştırmanın en önemli sebebinin Orta Anadolu'dan Akdeniz'e kadar olan alanda fay hatlarının aktif olmasının olduğunu dile getirdi.

Projenin çok önemli olduğunu vurgulayan Çifçi, "Projenin kaynağı Avrupa Birliği ama yeri Anadolu Platosu. Aslında bizim gözlerimizin önünde yeni bir Himalayalar (dünyanın en büyük en yüksek sıradağları) oluşuyor. Yani Anadolu Platosu yükseliyor. Birkaç milyon yıl sonra belki de Akdeniz ve Ege kaybolacak. Anadolu'da bir Himalayalar oluşumu söz konusu ve projenin önemi de buradan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL'U BEKLEYEN DEPREMSELLİK İLE İLGİLİ BELGESEL OLACAK"

Projenin geçmişten günümüze kadar olan Anadolu Plakasının hem depremselliğini hem de tektonik iklim üzerine olan konuları kapsadığını belirten Prof. Dr. Günay Çifçi, projenin sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti. Proje sonunda ayrıca bir belgesel de ortaya çıkacağını dile getiren Prof. Dr. Çifçi, "Bir belgesel ortaya çıkacak ve Anadolu Plakasının araştırılması konusunda Discover Chanel, BBC gibi birçok kanal bilgilendirilecek. Projenin en önemli ayaklarından bir tanesi ise sonuçlar bilimsel ortamda kalmayacak halka da inecek. Bu kapsamda Kuzey Anadolu Fay Hattı, İstanbul'u bekleyen depremsellik konusunda bir belgesel de ortaya çıkacak" dedi.

"TÜRKİYE AÇISINDAN MAALESEF SIKINTILI BİR DÖNEME GİRMEKTEYİZ"

Anadolu Plakası'nın iklimselliğini inceleyenlerden Comenius University in Bratislava doktora öğrencisi Müge Atalar, "Baktığımız zaman iklimsel açıdan bir soğuma döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz. Fakat bu herkesin de yorumladığı gibi "Havalar çok ısındı acaba deprem mi olacak" mantığında değil. Biz bu ısınmayla doğal afetlerin aktifleşip, elimizde var olan çevresel zararlarımız neler olabilecek niteliğinde bir yoruma gitmeyi planlıyoruz. Şu an Türkiye açısından iklimsel değerlendirmeye baktığımızda maalesef sıkıntılı bir döneme girmekteyiz. Daha çok Türkiye'nin Kuzey Anadolu platformuna baktığımızda buradaki ağaçların sayısının azaldığı ve bu ağaçların yok oluşu ile birlikte erozyonel hasarın, doğal afetlerin daha çok zarar verdiği bir koşul oluştuğunu görüyoruz. Bu ise bizim tarımımızda maalesef bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü erozyonel yüzeylerde bir tarım veya verim elde etmemiz çok sıkıntılı bir dönemi işaret ediyor" dedi.

"BİTKİ ÖRTÜMÜZ DEĞİŞİYOR"

Anadolu Plakası'nda meydana gelen değişim ile bitki örtüsünün de değişmeye başladığını anlatan Müge Atalar, "Daha çok soğuma dönemine devam ettiğimiz için bizim bitki örtümüz değişiyor ve daha ağaçlık alanlardan ziyade otsul bir alana geçiş dönemine geldik. Genellikle bizim Karadeniz Bölgemiz yağmurlarıyla ve uzun ağaçlarıyla bilinen bir lokasyon olarak tanımlanır. Fakat şu an orda da bu kayıplarımızdan kaynaklı, hem soğuma hem de kuraklık dönemi gibi bir geçişimiz söz konusu ve buradaki verimimiz de çok düşecek. Uzun vadede değerlendirdiğimizde kısa süreli bir buzul dönem hakim olacak. Bu bizim gerek yeraltı su kaynaklarımız, gerek erozyondan kaynaklı tarımsal alandaki çalışmalarımız maalesef kötü bir verime işaret edecek şekilde değişim gösteriyor" diye konuştu.

"2020'DE BAŞLAYACAK SOĞUMA DÖNEMİNE ERKEN GİRDİK"

Türkiye'nin soğuma dönemine erken girdiğini gözlemlediklerine de değinen Atalar,"2020'de başlaması düşünülen bir soğuma dönemi söz konusuydu. Ama biz bu döneme erken giriş yaptık. Her ne kadar Türkiye bazında çok ısındığımızı, mevsimlerin değiştiğini dile getirsek de öngörülen 2020'den sonra gerçekten bir soğuma hakim olacak. Fakat şu anda soğuma döneminde yer aldığımızı ifade edebiliriz" ifadelerini kullandı.

"BU BÖLGEDE DEPREM OLUŞTURABİLECEK AKTİF FAYLARA RASTLADIK"

İncelemede Türkiye'den yer alan Burak Yasin Haşimoğlu da depremsellik boyutunda önemli tespitler yapıldığını ve bunun kamuoyu ile önümüzdeki süreçte paylaşılacağının altını çizdi. Şuana kadar yaptıkları incelemelerden bir bölümünü paylaşan Haşimoğlu, "Çalışma alanında ilk defa yüksek çözünürlüklü sismik veri toplandı. Ayrıca batımetri verisi toplandı. Topladığımız sismik veri bu bölgede birçok aktif fay olduğunu gösteriyor. Bu aktif faylar deprem oluşturabilecek faylar. Bu verilerde aktif fayların bulunduğunu gözlemledik ve bu fayların deprem oluşturabilecek faylar olduğunu söylüyoruz" dedi.

"KARADENİZ'DE MİNİMAL BİR TSUNAMİ OLUŞTURABİLİR"

İncelemeler sonunda Kızılırmak Deltası'nın küçüldüğünü gözlemlediklerini anlatan Haşimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçülmenin nedeni debinin yüzde 95'e kadar düşmesinden kaynaklanıyor. Samsun sırtı ya da arkangenstri sırtı da aktif olarak yükseliyor. Bu sırt Karadeniz'in oluşumuyla meydana gelmiş bir sırt ve bu sırt hala yükseliyor. Yani Karadeniz hala gelişmekte ve farklılaşmakta. Bu sırtın yükselmesi ayrıca depremler oluşturabilecek fayları barındırmakta. Bu alandaki birikmiş dimanlar da zaman zaman kayıp denizaltında toprak kaymaları oluşturmuş ve bu tekrar olabilir. Denizaltında oluşabilecek toprak kaymaları, çok büyük dalgalar oluşturabilir ve minimal bir tsunami oluşup Karadeniz kıyılarında etki oluşturabilir."

Avrupa’dan Deprem Uzmanları Türkiye’de

Avrupa’dan Deprem Uzmanları Türkiye’de


Malmüdürlükleri kapatılıyor

Alkolden ayakta duramadı, ’Tansiyonum var’ dedi

Gebze'de özel hastanede skandal! Acile gelen hastaya para sorup 112 ekibini içeri almadılar

İhbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok

Devlet Bahçeli, Bu insanları parça parça ederek küçültmenin bir manası yok

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Sevil Gökgöz İle Soyleşiler...

Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor mu?

Bungalov bahçesinde silahla vuruldu

24 yaşındaki genç kız kalbine yenildi!

Hikmet Erenkaya'dan, Tahir Büyükakın’a ziyaret

Başkan Ömeroğlu’ndan 19 Mayıs mesajı

Engelsiz Bahar Şenliğinde Engeller Aşıldı

Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı

Sağlığın için dikkat et; Sivrisinekler durgun sularda ürer

Billur İplik Ürün Çeşitleri

Vali Yavuz Başkanlığında "Tasarruf Tedbirleri" Görüşüldü

GEBZE BAYRAM ÇÖREĞİ TOBB’DA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Başkan Büyükgöz’ün 19 Mayıs Tebrik Mesajı

Marmaray'da intihar! Kendini raylara bırakan kadın yaşamına son verdi

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama

Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA): Çevresel Etkilerin Analizi ve Sürdürülebilirlik İçin Bir Araç

Gebze Belediye Başkan Yardımcıları ve müdürleri nihayet belli oldu! Yeni dönemin yönetim kadrosu kriz yarattı

İzmit’in eniştesi, Erkan Yolaç vefat etti

Tarımsal Üretim Bahçesi’nde yazlık sebze üretimi başladı

Bakan Işıkhan'dan emeklilere net mesaj

Kocaeli’de son kullanma tarihi geçmiş ürün satan marketlere ceza

İki ilçeyi birbirine bağlayan cadde trafiğe kapatılacak

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Devlet Bahçeli, Bu insanları parça parça ederek küçültmenin bir manası yok

Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor mu?

24 yaşındaki genç kız kalbine yenildi!

Hikmet Erenkaya'dan, Tahir Büyükakın’a ziyaret

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama

Gebze Belediye Başkan Yardımcıları ve müdürleri nihayet belli oldu! Yeni dönemin yönetim kadrosu kriz yarattı

İzmit’in eniştesi, Erkan Yolaç vefat etti

Tarımsal Üretim Bahçesi’nde yazlık sebze üretimi başladı

Bakan Işıkhan'dan emeklilere net mesaj

Dilan Polat ve Engin Polat için karar

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Malmüdürlükleri kapatılıyor

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini belli oldu

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kocaeli’de simite bir zam daha yolda

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

Kocaelispor’da ikinci Ertuğrul Sağlam dönemi

Kocaelispor’da Mustafa Gürsel ile yollar ayrıldı

Maç günü hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı?

KS Store ve Passolig'de bilet satışları devam ediyor

Türkiye Drift Şampiyonası için geri sayım başladı

Olağanüstü maça Olağanüstü ilgi!

Arda Güler için söylenen sözler herkesi şaşkına uğrattı! ”Bu çocuk serseri”

Sakarya maçına akın var: O biletler 2 saatte tükendi!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
8.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
9.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

YAZARLAR