• BIST 100

    10656,96%-0,18
  • DOLAR

    32,11% -0,25
  • EURO

    34,85% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2428,36% 0,42
  • Ç. ALTIN

    3917,37% 0,18

''Avrupa'da başlayan kızamık salgını yakında Türkiye'ye gelebilir''

Aşı kararsızlığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Vural, Avrupa'nın birçok ülkesinde kızamık salgınları başladığını ve ülkemizde başlamasının da yakın olduğunu söyledi. Ayrıca Prof. Dr. Vural, yaptıkları iyot çalışması hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIK 9.05.2018 09:50:00 0



Bu yıl 54'üncüsü Girne'de düzenlenen Türk Pediatri Kongresi'nin teması 'Çocuk ve Bilim' oldu. Kongreye, alanında uzman yerli yabancı doktorlar katılım gösterdi. Kongrede çocuklarda aşının önemi konuşulurken, beslenme ve çocukların bilime ilgisi konularında bilgiler paylaşıldı. 4 gün süren kongre kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Türk Pediatri Kurumu (TPK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Vural, Kongre Başkanı ve TPK Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tufan Kutlu, TPK Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan ve TPK Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Prof. Dr. Mehmet Vural, aşının önemine değinirken, yaptıkları iyot çalışması hakkında bilgilerdi. Prof. Dr. Nihat Sapan ise hava kirliliğinin çocuklar üzerindeki etkisini değerlendirdi. 

''Maalesef aşı kararsızlığı gittikçe artıyor'' 
Aşı kararsızlığı konusuna değinen Prof. Dr. Mehmet Vural,''Maalesef aşı karasızlığı gittikçe artıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artıyor. Dünya, bunun yavaş yavaş negatif sonuçlarını görmeye başladı. Avrupa'nın birçok ülkesinde kızamık salgınları başladı. Ülkemizde başlaması yakındır. Çünkü ülkemizde de aşı yaptırmayan ailelerin sayısı gittikçe artıyor. Bu, bize çok büyük problem çıkaracak. Avrupa ülkeleri bunları gördüğü için ona karşı önlemler almaya başladı. Ailelerde bir takım yanlış düşünceler var. Medyada haber olmuş ancak gerçeklik değeri olmayan bilgiler var. Örneğin; aşıların içindeki alüminyum ve civa. Biliyoruz ki; artık aşıların içinde civa yok, onlar eskidendi. Civaların azaltılmış olmasına rağmen otizme herhangi bir azalma olmadı. Hatta artış oluyor. Bir dönem civa ile otizm bağlantısı yapılıyordu. Demek ki civa ile otizmin bağlantısı yok. Aşılar biraz alüminyum içerebiliyor. Aşılar için çok az miktarlarda var. Bunun ne kadar miktarda olduğu biliyoruz. Oysaki çevremizden birçok yerden hiç bilmediğimiz miktarda alüminyum alıyoruz. Onun için sağlımız için bu kadar yararı olan aşıları, minimal miktardaki alüminyum için reddetmemizin hiçbir mantığı yok'' dedi. 

''Maalesef tekrardan yavaş yavaş kızamık salgınları başladı'' 
Aşıların, kızamık hastalığa olan olumlu etkisine vurgu yapan Prof. Dr. Vural, ''Artık ülkemizde kızamık görmüyoruz. Hastanelerde kızamık hastaları yatmıyor. Yeni doktorlar kızamık tanısını koyamıyor çünkü kızamık hastalığını görmüş durumda değiller. Maalesef tekrardan yavaş yavaş kızamık salgınları başladı. Sosyoekonomik olarak gelişmiş yerlerde bile kızamık hastaları görmeye başladık. Kızamık çok ağır geçilen bir hastalık. Eskiden kızamıktan dolayı çocuklar kaybediliyordu. Kızamık çok ağır gidebilen bir hastalık. 1-2 sene sonra karşımıza çok ağır nörolojik problemler olarak da çıkabiliyor. Kızamık aşısı, hem kızamık sonrası çıkan büyük problemleri hem de daha sonra ortaya çıkabilecek büyük problemleri engelleyebilen bir aşı'' şeklinde konuştu. 

''Anneler ve bebeklerde iyot eksikliği var, çünkü ülkemizin toprakları çok taşlık ve yeterince iyot yok'' 
Yaptıkları iyot çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vural, ''Ülkemizde değişik yerlerde ve değişik hocalarımız iyot çalışmaları yaptı. Ülkemizin belirli bölgelerinde iyot eksikliğinin olduğunu gösterdiler. Anneler ve bebeklerde iyot eksikliği var. Çünkü ülkemizin toprakları çok taşlık ve yeterince iyot yok. O zaman anne ve bebekleri iyotla desteklemek lazım. Çünkü anne hamilelik sırasında yeterince iyot almazsa anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi geri kalıyor, doğduktan sonra da beyin gelişim geri kalıyor. Yani çocuklar, iyot eksikliğinden dolayı ulaşabilecekleri zeka düzeyine ulaşamıyor. TPK olarak bölgesel bilgiler yerine bütün Türkiye'den doneler alalım diye karar verdik. Bunları değerlendirerek ülkemizde gerçekten iyot eksikliği var mı? yok mu? bazı bölgelerde daha fazla mı? bazı bölgelerde daha mı az? ona bakalım istedik. İlk gelen sonuçlar maalesef iyotun anne ve yenidoğan bebekte çok düşük miktarlarda olduğunu gösteriyor. Bu çalışma,Türkiye'de 60 merkezden yapılan çalışma. 3 bin 600 anne ve bebek çifti katılıyor. Bunun sonuçlarının tam ortaya çıkması muhtemelen önümüzdeki kongreye doğru olur. Kongrede sonuçları açıklarız. Gelen ilk sonuçlar, anne ve bebekte iyot eksiliği olduğunu gösteriyor'' diye konuştu. 

''Partikül madde 10'un havada yüksek miktara ulaşması hem alerjik hastalıklar hem de astım olarak karşımıza çıkıyor'' 
Hava kirliliğinin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Nihat Sapan ise şöyle konuştu: ''Hava kirliliği son zamanlarda ülkemizde büyük problem haline geldi. Büyük kentlerimizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı ölçümler her saat bildiriliyor. Özellikle partikül madde dediğimiz; partikül madde 10 ve daha küçük olan yani 10 mikrondan küçük partiküllerin, atmosferde yüksek miktara ulaşmasıyla hem alerjik hastalıklar hem de astım karşımıza problem şeklinde ortaya çıktı. Alerjik çocuklarda partikül maddenin yüksekliği, hastalığın daha zor kontrol altına alınmasına neden oluyor. Daha çok sayıda ilaç kullanmaya daha dikkatli takiplere ihtiyaç duyuyor. Ayrıca astım olmayanlar, farklı şekilde öksürük ve bronşit gibi bulgular gösteriyorlar''. 

Hava kirliliğinin günümüzde organize sanayi bölgesi, otoyollar ve inşaatlara bölgelerinde çok yoğun artığını ifade eden Prof. Dr. Sapan, ''Bunun azaltılması için özellikle rüzgarlara açık bölgelerde kentlerin kurulması, çok yüksek binalar yerine daha yaygın bir şehirleşme anlayışına gidilmesi ve yeşil alanların arttırılması son derece önemli. Bunu sağlayabilirsek gerek hava kirliliği azalacaktır gerekse çocuklarımızda astım ve alerji oranları azalacak. Daha az ilaç kullanmak durumunda olacağız'' dedi. 

''Hava kirliliği, özellikle astımlı çocuklarda bulguların ortaya çıkmasına yol açıyor'' 
Hava kirliliğinin, özellikle astımlı çocuklarda bulguların ortaya çıkmasına yol açtığını varsa ağırlaşmasına yol açtığını belirten Prof. Dr. Sapan, ''Tedavi ettiğimizde ve ilaç kullandığımızda bunları kontrol altına alabiliyoruz. Ancak giderek daha yüksek dozda ilaç kullanılması gereği, istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açıyor. O yüzden bizim öncelikli amacımızın hava kirliliği bulunan bölgelerdeki kirliliği azaltmak olmadır. Bu büyük önem taşıyor. Batı ülkelerinde bu kadar hava kirliliğinin olmadığını görüyoruz. Gelişmiş olan bölgelerimiz büyük hava kirliliği yükü altında" ifadelerini kullandı. 


Soğanlık Bölgesinde Güvenilir Kilit Hizmetleri

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

Bakan Yumaklı: Başıboş sokak köpekleri sorununun üstesinden geleceğiz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç'tan Refah'taki saldırıya tepki

Kocaeli'de yeni fabrika açıldı!

Asgari ücrette iki bakan anlaştı: Yeni ücret belli oldu!

Gazeteci Murat Ulaşan için acil kan lazım!

Sakaryaspor final için tek gece 23 milyon lira topladı

Anadolu Masalları İtalya’da Tanıtıldı

Kocaeli Bilişim Fuarı’nı 30 bin 632 kişi ziyaret etti

AFAD duyurdu: İstanbul'da deprem!

SEDAŞ leyleklerin göç yollarında güvenlik tedbiri alıyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

BAŞKAN BIYIK, BİRİM MÜDÜRLERİYLE TOPLANTI YAPTI

Kağıtsporlu İzciler eğitim kampında buluştu

Wilcynski Caddesi’nde yol çalışmasına devam

İzmit Belediyesi köylerde de vatandaşları yalnız bırakmıyor

“Milletin emanetini en güzel şekilde taşıyoruz”

İzmit Belediyesi doğaseverleri Mecidiye Mahallesi ile tanıştırdı

Türk Halk Müziği Korosu’ndan muhteşem konser

Hisarcıklıoğlu’dan Bilişim Fuarı’na tam not

Altın Gücünün Sembolü: Altın Çubuk Kolye ve Altın Plaka Kolye

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kara Yollarında Durum

Pompalı tüfek dehşeti: Çocukları uyurken evi kurşunladılar

Yükleniyor

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

Bakan Yumaklı: Başıboş sokak köpekleri sorununun üstesinden geleceğiz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç'tan Refah'taki saldırıya tepki

Asgari ücrette iki bakan anlaştı: Yeni ücret belli oldu!

AFAD duyurdu: İstanbul'da deprem!

Kara Yollarında Durum

Tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara aktarılıyor

Kara Yollarında Durum

Seferberlik hali değişti: Yönetmelik Resmi Gazete'de

Sıfır araç piyasasında kan kaybı

ATM'den para çekecekler dikkat: Bayram öncesi büyük değişiklik

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Altın Gücünün Sembolü: Altın Çubuk Kolye ve Altın Plaka Kolye

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Sakaryaspor final için tek gece 23 milyon lira topladı

A Milli Takım'ın EURO 2024 kadrosu açıklandı

Körfezli Ragbiciler milli takımda

Kağıtsporlu izciler yaparak yaşayarak öğrendi

Körfez Gençlerbirliği SK’nın iki antrenörüne milli görev

Kocaelispor’da kimlerin sözleşmesi bitti, kimlerin devam ediyor?

Türkiye-İsviçre maçı Kocaeli'de oynanacak

Tekvandocuların kuşak atlama sevinci

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR