• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,99% 0,08
  • EURO

    51,22% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7331,00% 1,02
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

ATO Başkanı Baran: "Belçika, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 15’inci sırada"

ATO Başkanı Baran: "Belçika, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 15’inci sırada"

EKONOMİ 29.01.2026 12:34:56 0
ATO Başkanı Baran:
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Belçika, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 15’inci sırada, yatırım yapan ülkeler içinde ise 8’inci sırada yer alıyor" dedi.
Belçika Kraliçesi Mathilde’nin 29 Ocak’ta başkanlık edeceği Belçikalı iş insanlarından oluşan Ticaret Heyeti’nin mayıs ayında Türkiye’de gerçekleştireceği toplantı öncesinde Belçika Büyükelçisi Hendrik Van de Velde, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret etti. Makamında gerçekleşen görüşmede konuşan Baran, Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesinde Belçika’da yaşayan Türklerin çok büyük bir rolü olduğunu ifade etti.
"Belçika, ülkemizin Avrupa’daki en büyük ticaret ortakları arasında yer alıyor"
Türk kökenli girişimcilerin Belçika’da kurduğu işletmelerin Belçika ekonomisine katkı sağladığını ve iki ülke arasında doğal bir köprü oluşturduğunu anlatan Baran, "Bu güçlü beşeri bağın, ekonomik iş birliklerimizi derinleştiren ve karşılıklı yatırımları teşvik eden önemli bir avantaj olduğuna inanıyoruz. Belçika, ülkemizin Avrupa’daki en büyük ticaret ortakları arasında yer alıyor. 2024 yılında 4,4 milyar doları bizim ihracatımız olmak üzere, toplam ticaret hacmimiz 8,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece Belçika, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 15’inci sırada yer aldı. İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Belçika, Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkeler arasında
Belçika’nın Türkiye’ye en çok yatırım yapan 8’inci ülke olduğuna dikkat çeken Baran, "2002’den bu yana Belçika’dan ülkemize gelen doğrudan yatırımlarının değeri 10 milyar dolara yaklaşmış durumda" şeklinde konuştu.
Baran, Belçika’nın sahip olduğu Anvers Limanı, stratejik coğrafi konumu ile lojistik ve altyapı imkanlarının yatırım açısından önemli avantajlar sunduğunu ifade ederek, iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleme ve yatırımların karşılıklı korunmasına ilişkin anlaşmaların bulunduğunu söyledi. Ankara ekonomisi hakkında da bilgi veren Baran, şehrin son 25 yıllık dönemde büyük bir dönüşüm yaşadığını, savunma sanayi başta olmak üzere sanayisinin geliştiğini, dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi firmasının dördünün Ankara’da bulunduğunu anlattı. Şehrin ticaret ve ihracattaki başarılarına da değinen Baran, "Ankara, organize sanayi bölgeleriyle bir üretim ve ticaret, teknokentleriyle bir teknoloji, üniversiteleriyle bir eğitim, hastaneleriyle bir sağlık, termal kaynaklarıyla da bir turizm şehri" dedi. Baran, Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret edecek Belçika Ticaret Heyeti ile Ankara Ticaret Odası üyelerini bir araya getirerek birebir görüşmeler yapmalarını sağlayabileceklerini de söyledi.
Baran, ayrıca, Belçika Büyükelçisi Van de Velde’nin Ankara’ya duyduğu ilgiyi ve sevgiyi ifade ettiği videoyu izlediğini de belirterek, "Büyükelçi’nin Ankara’ya olan ilgisini görmek bizi son derece memnun etti. Bundan sonraki süreçte kendisinin de Ankara’yı dünyada en iyi şekilde anlatacağına inanıyorum" diye konuştu.
Türkiye ile Belçika arasındaki diplomatik ilişkilerin 183 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Baran, "Belçika, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 15’inci sırada, yatırım yapan ülkeler içinde ise 8’inci sırada yer alıyor. Motorlu taşıtlar, mekanik aletler, mineral yakıtlar ve yağlar başlıca ihracat kalemlerimiz arasında bulunuyor" açıklamalarında bulundu.
"Ankara, Türkiye’nin ikinci büyük ekonomik odak noktası"
Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Van de Velde ise Ankara’da bulunmanın, kenti ve ekonomisini yakından tanıma imkanı sunduğunu belirterek, "Türkiye önemli bir ülke ve Ankara, Türkiye’nin ekonomik açıdan ikinci büyük odak noktası. Ankara’nın potansiyelini yakından görmek ve öncelikleri anlamak istiyoruz" ifadelerinde bulundu.
Mayıs ayında Belçika Kraliçesi başkanlığında gerçekleşecek Ticaret Heyeti ziyareti hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Van de Velde, "Şirketler şimdiden kayıt yaptırmaya başladı, şu an yaklaşık 100 firma kayıtlı. Şubat ayı sonuna kadar bu sayının artacağını öngörüyoruz. Havacılık, uzay, savunma ve enerji sektörleri ana odak alanlarımız olacak. ASELSAN, TÜRKSAT ve ilgili kurumlarla temaslarımız olacak" diye konuştu.
Belçika’nın offshore rüzgar enerjisi ve enerji altyapısı konusundaki deneyimine dikkat çeken Van de Velde, enerji, sağlık ve ilaç sektörlerinde de iş birliği imkanlarını değerlendirmek istediklerini ifade etti.
Ziyarette, Büyükelçi Van de Velde’ye Valon Bölgesi Ticaret Ateşesi Gerard Segher, Flaman Bölgesi Ticaret Ateşesi Peter Verplancken, Brüksel Başkent Bölgesi Ticaret Ateşesi Stefano Missir di Lusignano, Başkatip Hannes Dekeyser ve Protokol Sorumlusu Esra Kaya, ATO Genel Sekreteri Ahmet Güran ile Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Karabudak da yer aldı.

Burun Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Arkent’le İmrahor’da Kentsel Dönüşüm Hızlanıyor

Fen İşleri ekipleri, Fatih Caddesi’nde bakım-onarım çalışması yaptı

Beşiktaş – Galatasaray Derbisi Sadece beIN SPORTS’ta!

ÇOCUĞUNUZ AĞZI AÇIK UYUYORSA NEDENİ ÇENE PROBLEMLERİ OLABİLİR

Bu Cuma Vizyonda Yer Alacak Filmler Belli Oldu

CHP’li Çiler’den Gebze Faciasının Peşini Bırakmıyor: “126 Gündür Rapor Neden Açıklanmadı?”

SİLİVRİ’DEN İSKİ ARNAVUTKÖY’E SESLENDİ

Yahyakaptan’da iki güzergâha geçici ara

İSU’DAN KANDIRA’NIN GELECEĞİNE 377 MİLYON TL’LİK GÜÇLÜ İMZA

BAŞKAN YILDIRIM’DAN ÖĞRENCİLERE MÜJDE: YKS’YE GİRİŞ ÜCRETLERİ BU SENE DE ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN

Gebze’de Ramazan ayı mukabele ile taçlanıyor

2026 EHLİYET AFFI VE 11. YARGI PAKETİ DETAYLARI

GEBZE BELEDİYESİ MART AYI MECLİSİ TOPLANDI

Ziraatçılar, Başkan Büyükakın’ı çay içmeden bırakmadı

DARICA’DA GENÇLİĞE VE SPORA BÜYÜK YATIRIM

Çayırova’da Mart ayı meclisi tamamlandı

Çocuklar Ramazan Ayının Önemini Karagöz ve Hacivat ile Öğreniyor

Kartepe’de Dev Spor Yatırımı

Başkan Kocaman İftar Sofrasında Öğrencilerle Buluştu

Potanın 12 Dev Adamı: “Burası artık bizim evimiz”

Türkiye’nin En İyi 10 Saç Ekim Merkezi - 2026 Güncel Liste

TALİMATI EKREM İMAMOĞLU VERMİŞTİ…

MHP Dilovası Teşkilatı Ramazan’da Kapı Kapı Yardım Dağıttı

Gençlerden iftar sofralarına sıcak dokunuş

Başkan Kocaman İftar Sofrasında Buluştu

Gençler, “Mukaddes Emanetlere” sahip çıkıyor

GEBZE BELEDİYE BAŞKANI ZİNNUR BÜYÜKGÖZ YENİ AÇILAN BEYLİKBAĞI GÜZİDE'DE İLÇE PROTOKOLÜNÜ AĞIRLADI

Başkan Bıyık’tan ramazanda gönül ziyaretleri

Kent Konseyi’nden Anlamlı İftar: Farklı Görüşler Aynı Masada

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.