Tarih: 22.02.2012 15:45

Atık lastikler ekonomiye kazandırılıyor!

Facebook Twitter Linked-in

İzmit Belediyesi, Ömrünü Tamamlamış Araç Lastiklerini Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (Pirolasder) ile bir protokol imzaladı. Kullanılmış araç lastiklerinin tekrar ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan protokole İzmit Belediyesi adına Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz ile Pirolasder Yönetim Kurulu Başkanı Nail Baki ve Genel Sekreter Ahmet Özler imza koydu. Nail Baki, yapılan protokolün çevrenin korunması açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Balıkesir, Bursa, Ankara, Erzincan, İzmir, Çanakkale, Muş, Aksaray illerinde kurulan geri kazanım tesisleri ile yılda 140 bin ton lastik geri dönüştürülecektir. Toplanan kullanılmış lastikler geri kazanım tesislerinde piroliz yöntemi ile oksijensiz ortamda ısıl işleme tabi tutularak ayrıştırılıyor ve bunun sonucunda elde edilen enerji ile elektrik üretimi de yapılıyor.

 

 

 

Bunun yanında karbon ve hurda çelik tel de elde ediliyor. Pek çok ürünün üretiminde kullanılan karbon konusunda maalesef dışa bağımlıyız ve geçen yıl itibari ile 200 milyon Euro'luk karbon ithalatı gerçekleştirdik. Bunun yanında ülkemize yapılan hurda demir çelik ithalat bedeli yıllık 7.9 milyar Dolara ulaştı. Geri kazanım tesislerinden elde edilen karbon ve çelik tellerin değerlendirilmesi ile hem yerli kaynakların kullanılmasını sağlayacağız hem de cari açığın kapatılmasına katkıda bulunacağız” dedi.

 

 

 

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz de yapılan protokol ile ömrünü tamamlamış lastiklerle hem çevreyi koruyacak hem de parklardaki zemin kaplamalarını ücretsiz karşılamış olacağız. Dernek toplanan her 75 ton lastik için belediyemize 100 metrekarelik zemin karosu temin edecektir. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında ele alınan bu projenin önümüzdeki yıllarda daha da aktif hale gelmesi planlanmaktadır. Belediye olarak 2010 yılında 150 ton 2011 yılında da 240 ton kullanılmış oto lastiğini toplayarak ekonomiye önemli bir katkı sağlamış olduk” diye konuştu.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —