• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,22% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5936,00% -0,44
  • Ç. ALTIN

    9581,68% -0,25

Aşı, enfeksiyon hastalıklarına karşı bilinen en iyi koruma yöntemi

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Akkoyunlu, aşının enfeksiyon hastalıklarına karşı şu ana kadar bilinen en iyi koruma yöntemi olduğunu söyledi.

SAĞLIK 19.01.2021 11:09:00 0
Aşı, enfeksiyon hastalıklarına karşı bilinen en iyi koruma yöntemi

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, aşının enfeksiyon hastalıklarına karşı şu ana kadar bilinen en iyi koruma yöntemi olduğunu belirterek, "Enfeksiyonu ortadan kaldırmak adına kullanılan antibiyotikler, antiviraller, antiparaziter ilaçlar da var. Ancak bunlar aşı kadar koruma sağlamıyor." dedi.

Akkoyunlu, , enfeksiyon meydana geldikten sonra vücutta bir hasar meydana getirdiğini, bu hasarın hangi boyutlara ulaşacağı ve nerelere varabileceğinin net olmadığını söyledi.

Bu nedenle hastalık gelişmeden tedbir almanın oldukça önemli olduğunu anlatan Akkoyunlu, "Aşılama olayı dünyada ilk kez yapılmıyor. 120-130 yıldan bu yana insanlar viral, parazit ve bakteriyel enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılama faaliyetleri yapıyorlar. Aşılamanın doğduğu ilk toprak Anadolu topraklarıdır. İlk aşı, çiçek hastalığına karşı yapılan aşılardır. Çok primitif ve ilkel yöntemlerle de olsa ilk aşılama bunlardır. O tarihten itibaren insanlar aşı teknolojisini geliştirerek devam etmiştir." diye konuştu.

Prof. Dr. Akkoyunlu, toplumun sağlığını etkileyen mikrobik enfeksiyonlara karşı aşının insanlığın en önemli güçlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, dünyada insan ömrünün uzamasında en temel faktörlerinden bir tanesinin aşılama, diğerinin ise gıdaya ulaşımın kolaylaşması olduğunu kaydetti.

"Koronavirüs aşısının kesinlikle yapılması gerektiğine inanıyoruz"

İnsanların yaşam süresinin 1800'lü yıllara oranla 15-20 yıl daha uzamasının en temel iki faktörlerinden birisinin aşı olduğunu kaydeden Akkoyunlu, "Aşı da hiçbir yan etkisi bulunmayan bir şey değil. Sonuçta vücuda dışarıdan yabancı bir cisim enjekte ediyorsunuz. Oturup kar-zarar hesabı yaptığınız zaman burada alacağınız faydanın, göreceğiniz zarara oranla çok daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle koronavirüs aşısının kesinlikle yapılması gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"1900'lü yıllardan sonraki en büyük pandemi"

Koronavirüs salgının tüm dünyayı etkilediğini hatırlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, şöyle devam etti:

"Yakın tarihte gördüğümüz en büyük pandemi, 1900'lü yıllardan sonraki en büyük pandemi. Var olan virüsün yeni bir varyasyonu. İlk etapta yapılacak şey virüse yakalanmamış insanları korumaya almaktı. İlaç gelişim aşamaları çok daha uzun süre alan ve yan etkileri belli olmayan çalışmalardı. Bu nedenle böyle bir yola gidildi. Çok farklı teknolojilerle onlarca aşı geliştirildi ve üretilmeye de devam ediliyor. Buradaki argümanların başında aşılarla oluşan yan etkiler gelir. Sonuçta dışarıdan madde veriyorsunuz, belli içeriklere bağlı olarak yan etkiler yapabiliyor. Ancak çiçek hastalığında milyonlarca insan hayatını kaybetti. Aşıdan sonra çiçek hastalığı durdurulabildi. Aşının yapılmasıyla oluşan lokal kızarıklıkların, hafif alerjik reaksiyonların, kurtarılan hayatlar karşısında hiçbir önemi yoktur. Kızamık aşısı da kızamık nedeniyle ortaya çıkan birçok ölümü engellemiştir. Hastalık, organ hasarları, kısırlaşmaya kadar birçok probleme neden oluyor. Aşı bunlara karşı koruyucu oluyor."

"Enfeksiyon hastalıklarına karşı şu anki en güçlü silahımız aşılardır"

Prof. Dr. Akkoyunlu, enfeksiyonun oluşmadan önlenmesinin, vücudun buna karşı güçlendirilmesinin en iyi yöntemlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle aşı, enfeksiyon hastalıklarında şu ana kadar bilinen en iyi koruma yöntemidir. Enfeksiyonu ortadan kaldırmak adına kullanılan antibiyotikler, antiviraller, antiparaziter ilaçlar da var. Ancak bunlar aşı kadar koruma sağlamıyor. Enfeksiyon hastalıklarına karşı şu anki en güçlü silahımız aşılardır." değerlendirmesinde bulundu.

Koronavirüse karşı dünyada farklı firmalar tarafından geliştirilen aşıların koruyuculuk oranlarının da farklı olduğunu anımsatan Akkoyunlu, bu başarı oranın birbirinden farklı olmasının yaş gruplarıyla değil, hasta sayısıyla ilgili olduğunu dile getirdi.

Aşı uygulanan hasta sayılarıyla böyle bir fark ortaya çıktığını ifade eden Akkoyunlu, "Bir vakanın bile oranları çok fazla değiştirdiği hasta grupları ile çalışıldığı için, aslında birbirinden rakamsal olarak çok farklı olmayan fakat oransal olarak farklı sonuçlar elde edildi. En kötü ihtimalle düşünmek zorunda kalırsak yüzde 50 oranında bile başarılıysa, aşı yaptıran her iki kişiden birinin enfeksiyon geçirmediği manasına gelir. Bu nedenle aşı olmak gerekiyor." şeklinde konuştu.AA

BM Güvenlik Konseyi, ’ABD-Venezuela gerilimi’ gündemiyle 23 Aralık’ta acil toplantı kararı aldı

Milyonlarca liralık "sahte gönül ilişkisi" oyununu jandarma bozdu

Açık unutulan tüp paniğe sebep oldu

Cemevinde korku dolu anlar: Elektrik panosu patladı

Ahmed Kutucu bu sezon ilk golünü attı

Galatasaray, Türkiye Kupası’na galibiyetle başladı

Galatasaray kupada Başakşehir’i ilk kez yendi

Yaylada mahsur kalan vatandaşların belediye ekipleri kurtardı

Yalova’da minibüs park edildiği sırada alevlere teslim oldu

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 1 - RAMS Başakşehir: 0 (Maç sonucu)

Bakan Yerlikaya: "5-6 yıl içinde Konya’nın 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağına inanıyorum"

Trafikteki yumruklu saldırı: Şüpheli olay tarihinde tutuklandı

Bakan Yumaklı: "Mesele sadece hayatımızı daha iyi idame ettirmek değil, gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakma meselesi"

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 1 - RAMS Başakşehir: 0 (İlk yarı)

Bakan Bolat: "Enflasyonda son 48 ayın en düşük rakamlarına geldik"

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a desteklerinden dolayı plaket

Edirne’de dairede çıkan yangın çatıya sıçradı

ABD’de havaalanına iniş yapan özel jet düştü

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bilim Kurulu üyeliğine seçildi

Kayseri’de masa sandalye atölyesinde yangın

NATO Genel Sekreteri Rutte: "ABD, Macaristan, Slovakya; Ukrayna’nın NATO’ya girişini engelleyen ülkeler"

Kamyonun çarptığı 6 yaşındaki bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Hekimsen’den "sağlık harcamaları" ve "muayene süreleri" açıklaması

Trafikte tartıştığı sürücüye yumruk attı, o anlar kamerada

Okan Buruk’tan kupa rotasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Filistin halkının yanında eğilmeden, bükülmeden dimdik duruyoruz"

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 0 - RAMS Başakşehir: 0 (Maç devam ediyor)

Restore edilerek korunan 222 yıllık konağa ödül

Korozyona uğrayan köprü yıkılıyor

Tırla çarpışan Tofaş ikiye bölündü

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.