Tarih: 30.12.2019 10:50

Artık kalp ameliyatları meme altından yapılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Son yıllarda tıp alanında teknolojik ilerlemelerin artması ile birlikte hastanın konfor ve estetik kaygıları daha ön plana çıkarak daha az ağrı ve ameliyat sonrası çabuk iyileşme beklentilerine karşılık olarak yapılan operasyon teknikleri çeşitlenerek artıyor. İlimizde de bu beklentilere gelişmeleri yakından takip ederek ve uygulayarak Kocaeli Üniversitesi Hastanesi diğer hastanelere örnek olma yolunda ilerliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalından Doç Dr. Oğuz Omay, Dr. Öğr. Üyesi Zeki Talas ve Anestezi ve Reanimasyon Anabilim dalından Prof Dr. Tülay Çardaközü geçen hafta yaptıkları ameliyatla Kocaeli’de bir ilki gerçekleştirdiler. Hasta G.A.’nın sol meme altından açılan yaklaşık 5 cm’lik yaradan (torakotomi) yapılan ameliyatta, kalp durdurulmadan yani çalışan kalpte (beating heart tekniği) bypass yapıldı. Hastanın ameliyat sonrası komplikasyon riskini azaltan ve erken dönemde günlük hayata dönmesini sağlayan bu yöntemle hastamız erken taburcu edilmiştir. Ameliyat sonrası konuştuğumuz Gönül Hanım operasyon sonrası kendini daha iyi hissettiğini belirterek doktorlarına teşekkür etti.
Operasyonu gerçekleştiren Doç  .Dr .Oğuz  Omay; 1996 yılında o zaman Derince de olan hastanede Kocaeli de ilk defa yapılan kalp ameliyatına tanıklık ettiğini belirterek, Tıp fakültesi o günden beri Kocaeli halkına dünyada olan en son tıbbi gelişmeleri sunmak için öncülük etmektedir. Kalp ve damar Cerrahisi Anabilim dalı ekibi olarak son 1 yıldır koroner bypas deneyimimizi artan sayılarda atan kalpte bypass yaparak bir ileri noktaya taşımaktayız. Bununla birlikte dünyada ve ülkemizde son yıllarda göğüs kemiğini (İman Tahtası) kesmeden kalp ameliyatları güncelliğini korumaktadır. Biz ekip olarak daha önce sağ meme altından kalp deliklerini kapatırken, kapak ameliyatlarını yapıyorduk. Belli bir eğitim süreci sonrası, kalp damarları tıkalı ya da daralmış olan hastalarımızı sol meme altından bypass ameliyatı planlıyorduk. Bu süreçte hastamız Gönül hanımı geçen hafta bu yöntemle hiçbir dış destek almadan (ekip ve donanım) sadece kendi imkanlarımızla çalışan kalpte, göğüs içinden aldığımız damarı kullanarak tıkalı olan kalp damarına bypass yaptık. Hastamızı da herhangi bir problem olmadan taburcu ettik. Bundan sonraki amacımız yine sol meme altından kalp akciğer makinası yardımıyla daha fazla sayıda damara bypass yapabilmek.
 Ayrıca bu vesile ile ilimizin özellikle kalp hastalıkları için, çok şanslı olduğunu belirtmek isterim. Kalp ameliyatları ve anjiografi birçok merkezde yapılmakla birlikte, özellikle üniversite hastanemizin anestezi, çocuk ve erişkin kardiyoloji ve kalp damar cerrahi bölümlerinde dünyada yapılan tüm işlemler bilimsel bir altyapı ile yüksek başarı oranları uygulanmaktadır. Çocuk ve erişkin anjiografik işlemler, ritim bozukluğu olan hastalarda elektrofizyolojik   çalışma, kapalı yöntemle şah damarı kapağının değiştirilmesi, her yaşta hastanın kalp deliklerinin kapalı yöntemle kapatılması, ameliyat sonrası takılan kapak kaçaklarının giderilmesi ve kalp nakli hariç yenidoğan döneminden yaş sınırı olmadan tüm kalp ameliyatları başarı ile yapılırken, bekli de bunlar kadar önemli olan yoğun bakım sürecinde karşılaşılabilecek her türlü problemde tüm profesyonel bakımın yapıldığını gururla söyleyebilirim.
Kocaeli Üniversitesi  Hastanesi  Basın  Danışmanı  303 76 07
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —