Tarih: 25.01.2022 17:34

Apple’a rekor ceza!

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Apple, kendi mağazasından indirilen uygulamadaki ücretlendirme konusunda usulsüz davrandığı iddiasıyla Hollanda’da başı derde girdi. Olayı inceleyen Hollanda rekabet düzenleyicisi Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM), şirkete büyük bir ceza kesti.

Apple cephesine yakın kaynaklardan gelen haberlere göre ünlü şirket, çok yakın zamanda bir oyun konsolu duyurabilir.

ACM, Apple’a haftalık 5 milyon euro ceza kesti

Apple, App Store’da flört uygulamalarının uygulama içi satın alımlar yöntemlerini kullanmasına izin verme planındaki davranışı nedeniyle ACM’nin radarına takıldı. Hollanda kurumu, üçüncü taraf ödeme yöntemlerini kullanmasına izin vermediği için Apple’a yanlışı düzelt uyarısı verdi. Uygun şekilde yerine getirene kadar haftada 5 milyon euro para cezası verdi. Ceza düzeltilmezse 50 milyon euro ile sınırlı kalacak.

Aslında Apple ile ACM arasındaki bu olay yeni değil. Daha önce de aynı konu yüzünden karşı karşıya gelinmiş, Apple hatasını düzeltmeye çalışacağını söylemişti. Geçen süreçte Apple, kurulun istediği yükümlülükleri yenine getirmedi. Bunun üzerine ACM harekete geçti ve açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Apple, flört uygulaması sağlayıcıları için Dutch App Store’a erişim koşullarını ayarlamalıdır. App Store’da flört uygulaması sağlayıcıları, Apple’ın ödeme sistemi dışındaki ödeme sistemlerini de kullanabilmelidir. Ek olarak, flört uygulaması sağlayıcıları, uygulamanın dışındaki ödeme sistemlerine başvurabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Bu, ACM’nin Ağustos 2021’de Apple’a uyguladığı periyodik ceza ödemelerine tabi bir emirde belirtilmişti. 24 Aralık 2021’de mahkeme, kararın bu bölümünün yayınlanabileceğine karar verdi.

Bu gelişmelerin ardından Apple’ın nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. Şirketten henüz bu konuyla ilgili bir cevap gelmiş değil. Ancak daha önceden ACM’nin yaptırım tehditlerine itiraz edeceklerini belirtmişlerdi. Nedeni ise şirket, bu emirlerin kullanıcıların yararına olmadığını düşünmesi. Geçtiğimiz yıl Güney Kore, büyük platform geliştiricilerinin kendi uygulama içi ödeme sistemlerini kullanmasını önleyen bir yasa çıkarmıştı. Apple ise birkaç ay önce bu yasaya uyacağını belirtmişti.

Shiftdelete




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —