Tarih: 03.12.2016 09:35

Anlaşmanın Türkiye’ye katkısı yok

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye ile Rusya arasından imzalanan TürkAkım Gaz Boru Hattı Anlaşması’nın Uygun Bulunduğuna Dair Yasa Tasarısı üzerinde söz alan Tarhan, bu tasarının sıradan bir uluslararası sözleşme olmadığını, bu nedenle de tali komisyon olarak görünen Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda da görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Yaptığı konuşmada, altyapı çalışmaları, teknik ve siyasi boyutu sebebiyle İçişleri, Çevre ve Savunma Bakanlıklarının da görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Tarhan, anlaşmanın Bakanlar düzeyinde değil de kurumlar düzeyinde yapılmış bir anlaşma gibi olduğunu ifade etti. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan konuşmasına şöyle devam etti; "Öncelikle bir uyarıda bulunmak istiyorum: Kusura bakmayın ama burası holding değil. Tek bir bakanın imzasıyla, hiçbir kurumun görüşü olmaksızın Türkiye'yi böylesine bağlayacak bir anlaşma yapılmamalı. Ayrıca, bu projeler de hükûmetlerin projeleri değil.  Türkiye Cumhuriyeti Devletinin projesi, devlet projesi bu. Neden böyle acele, tartışmalarda görüşülmeden geçiriliyor, anlayamıyoruz. Burada bir enerji yatırımından söz ediyoruz. O hâlde, Sanayi ve Enerji Komisyonu bu anlaşmayı incelemeli ve bu konuda da raporunu vermeliydi." 

BAĞIMLILIĞIM PEKİŞTİRİYOR
Anlaşmanın maddelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tarhan, "Bu anlaşma, Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını pekiştiriyor, enerji hatları bakımından Türkiye'nin bir enerji ticaret merkezi olmasına katkı yapmıyor, geçiş ülkesi niteliğini sürdürüyor. Bu proje kapsamında, altyapı, imalat ve diğer tesisler için kamulaştırmama ve millîleştirmeme garantisi veriliyor. Rus yetkili kuruluşu veya iştiraki, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden kara ya da deniz gaz geçişine ilişkin herhangi bir harçtan, ücretten veya ödeme yükümlülüğünden muaf olacak. Projenin hayata geçirilmesi için gereken arazi kullanım hakları veriliyor. Rus şirketlerine çeşitli vergi muafiyetleri tanınıyor" dedi.

LNG‘Yİ DEĞERLENDİRELİM
Boru hattı teknolojisinin eski olduğunu, teknolojideki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği ifade eden Tarhan, dünyada LNG’nin yani sıvılaştırılmış doğalgazın tartışıldığını belirtti. Amerika'dan, Kanada'dan, Avusturya'dan Türkiye'ye taşınması doğal gazla aynı maliyete denk geldiğini söyleyen Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, sözlerini şu değerlendirme ile tamamladı; "Eğer biz katma değeri yüksek ürünler üreteceksek, teknolojiye geçeceksek biraz daha tartışalım, komisyonlarda geniş çaplı, bütün kurumların fikirlerini alarak, tüketicilerin fikirlerini alarak ona göre yasa tasarısı ve kanunlar hazırlayalım."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —