Tarih: 22.07.2015 17:30

Altı ayda 45 bin esnaf iflas etti hükümet bir an önce kurulsun

Facebook Twitter Linked-in

Yılın ilk yarısında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, 45 bin esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Ekonomideki kötü gidişten endişelenen iş dünyası, bir an önce hükümetin kurulmasını istiyor. “Artık nakit bitti. Büyüme durdu.” diyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye ekonomisinin erken seçime değil, hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ekonomideki bozulma; yüksek seyreden enflasyon, işsizlik oranlarındaki artış ve büyümede yavaşlama gibi ekonomik göstergelerde kendisini hissettirirken, darboğaza düşen şirketler de tehlike sinyalleri veriyor. Bu yılın ocak-haziran dönemindeki karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış yüzde 47'yi buldu. Ocak-Haziran 2015'te 13,2 milyar lira tutarında 359 bin çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Yılın ilk beş ayında 3,6 milyar TL değerinde 392 bin senet protesto edildi. Bu rakam, geçen yıla göre yüzde 18 artış anlamına geliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre yılın ilk yarısında iflas eden esnaf sayısı ise 45 bini aştı. Birden fazla işkolunda çalışan 9 bine yakın esnaf ise iki işinden birini sicilden sildirmek zorunda kaldı. 26 bin esnaf ise unvanını değiştirdi.

1 milyon 600 bin esnafın üye olduğu, 1 milyon 700 bin işyerinin kayıtlı olduğu Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, iflas eden veya kapanan şirket sayısının ilk 6 ayda 45 bini aşmasını, 2001 krizinden bu yana en zorlu dönemin yaşanmasına bağlıyor. “Artık nakit bitti. Büyüme durdu.” diyen Palandöken, bir  yılı aşkın süredir esnafın yerel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim yaşadığını, dolayısıyla erken seçim istemediğini kaydetti. Palandöken, esnafın bir an önce hükümetin kurulmasını ve siyasi yerini istikrarın almasını talep ettiğini kaydetti. Palandöken, “Çünkü bu dönem hem hasat dönemi, hem turizm dönemi. İşlerin yavaşlamasına değil, hızlanmasına ihtiyaç var. Yani erken seçime değil, hükümete ihtiyaç var. Çünkü nakdin bittiği dönemde gençler şirketlerini bu ortamda büyütemiyor.” ifadelerini kullandı. Erzurum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik de Palandöken ile aynı kanaatte. Hükümetin bir an önce kurulmasının piyasaları rahatlatacağına işaret eden Yücelik, “Artık partiler anlaşıp ortak değerlerde buluşmalı. Piyasaların toparlanmaya ihtiyacı var. Bir an önce kurulacak hükümetle tedbirler de alınmaya başlanır.” diye konuştu. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de iş dünyası olarak bir an önce gündemin ekonomiye dönmesini istediklerini kaydetti. Bezci, güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye için bu ideali gerçekleştirecek bir siyasi irade oluşturulması çağrısında bulundu. Bezci, “Sandıktan çıkan ortak akıldır. Vatandaşın seçimidir, saygı duyulmalıdır. Dileğimiz odur ki, bu süreç ekonomiyi kaosa sürüklemeden aşılır ve siyasi denge sağlanır.” şeklinde konuştu.

BİRLEŞİP KOBİ'LERE ÖRNEK OLSUNLAR

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, koalisyonun samimi bir şekilde kurulması gerektiğini ifade etti. Son yıllarda piyasalarda nakit akışında sıkıntı olduğunu belirten Özgenç, KOBİ kredilerinde, ödenmeme oranlarında, karşılıksız çek tutarlarında veya protestolu senetlerdeki rakamların son 1-2 yıldaki durumu gözler önüne serdiğini söyledi. Özgenç şöyle konuştu: “Bize sürekli KOBİ'ler birleşsin daha yaygın teşvikler verelim diyen partiler, bunun mümkün olduğunu ortaya koyarak KOBİ'lere örnek olmalı. Hükümetin seçimin ardından kurulamamış olması bir sıkıntı doğurdu. Bu sebeple bir an önce koalisyon oluşmalı. İyi niyetli ve sağlam bir protokolle bu mümkün.”

Suriye, Irak, Ukrayna, Yunanistan, Rusya başta olmak üzere Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde büyük siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar yaşandığına işaret eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da, böyle bir ortamda Türkiye'nin güçlü bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —