• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Almanya, siber saldırılar nedeniyle Rusya’nın Berlin Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı

Almanya, siber saldırılar nedeniyle Rusya’nın Berlin Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı

POLİTİKA 12.12.2025 18:54:17 0
Almanya, siber saldırılar nedeniyle Rusya’nın Berlin Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ağustos 2024’te hava trafik kontrolü sistemlerine yönelik siber saldırı ve seçim sürecindeki dezenformasyon nedeniyle Rusya’nın Berlin Büyükelçisi Sergey Nechayev’in bakanlığa çağrıldığını duyurdu.
Almanya ile Rusya arasındaki gerilim bir kez daha yükseldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Giese yaptığı açıklamada, Ağustos 2024’te Alman hava trafik kontrolüne yönelik siber saldırının ve bu yılın başlarında ülkedeki seçimlerini etkileme girişimlerinin arkasında Rusya’nın olduğunun tespit edildiğini, bunun üzerine Rusya’nın Berlin Büyükelçisi Sergey Nechayev’in Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ifade etti. Giese, Rus Büyükelçi Nechayev’in sabah saatlerinde bakanlığa geldiği, kendisine Almanya’nın Rusya’nın faaliyetlerini çok yakından takip ettiği ve bunlara karşılık vereceğinin söylendiğini aktardı. Giese, Rusya’nın Almanya’daki seçimlere müdahalesi noktasında ve Ağustos 2024’te Alman hava trafik kontrolü sistemlerine yönelik siber saldırıyla ilgili kanıtlar da bulunduğu belirtti. Sözcü Giese, "Rusya güvenliğimiz için tehdit oluşturuyor. Rus faaliyetlerinin amacı Alman toplumunu bölmek ve Alman kurumlarına olan güveni azaltmak" diye konuştu. Almanya’nın Rusya’nın eylemlerini kınadığını ve karşı önlemler aldığını da belirten Giese, hükümetin Avrupalı ortaklarıyla koordineli olarak Rusya’nın hibrit eylemlerinin bedelini ödemesi için önlem alacağını da sözlerine ekledi.

Ne oldu?
Almanya güvenlik ve istihbarat birimlerine göre Ağustos 2024’teki siber saldırı "Fancy Bear" olarak bilinen APT28 hacker grubu ve Rusya Askeri Dış İstihbarat Teşkilatı (GRU) sorumluluğunda gerçekleştirildi. Alman istihbaratı, 2024’te başlayan ve Şubat 2025’teki genel seçimlere kadar devam eden dezenformasyondan da Rusya’yı sorumlu tuttu. Almanya’daki seçimleri etkilemeyi amaçlayan dezenformasyon kampanyasında da eski Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Olaf Scholz hükümetinin Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ile dönemin ana muhalefet lideri olan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), mevcut Başbakan Friedrich Merz’in hedef alındığı belirtildi. İstihbarat servislerinin raporuna göre Rusya seçim sürecinde yapay zeka ile oluşturulmuş sahte araştırma raporları, deepfake görüntü dizileri, sahte gazeteci web siteleri ve yalan tanık ifadeleri ile Alman seçmenleri etkilemeye çalıştı.

Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 1 - Galatasaray: 4 (Maç sonucu)

İSKİ çalışanından tepki çeken görüntüler: Önce boruyu kesti, sonra tamire geldi

Çopuroğlu’ndan Özgür Özel’e görüntülü cevap

ABD, Belarus’a yönelik potasyum yaptırımını kaldırdı

Minik motokrosçu Poyraz Kalender sezonu şampiyonlukla tamamladı

Havza’da Kızılay Gençlik Buluşması

Avrupa Ümitler Taekwondo Şampiyonası’nda 5 madalya

Muhammed Salah, Premier Lig tarihine geçti

Hırdavat dükkanı alev topuna döndü, ekipler seferber oldu

Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 0 - Galatasaray: 2 (İlk yarı)

BM Genel Serkteri Guterres: "Bugün Irak, güven ve istikrar içinde olan bir ülkedir"

Sivas’ta trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Hakkari’de ’torbacı’ operasyonu

Galatasaray’da 2 değişiklik

Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 0 - Galatasaray: 2

Urla’da yanan orman için umut yeşerdi: 500 meşe palamudu toprakla buluştu

Joao Pereira: "Daha iyi sonuçlar almamız gerekiyordu"

Radomir Djalovic: "Oyuncularım sahaya karakterlerini koydular"

Osmaniye’de kümeslerden tavuk çalan zanlı tutuklandı

Malatya’da zincirleme kaza: 2 yaralı

İhlas Vakfı Kütahya Erkek Öğrenci Yurdu’nun temeli atıldı

Çorum’da 266 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 1 gözaltı

Patnos’ta hayvan yüklü tır devrildi: 10 küçükbaş telef oldu

Nurettin Açıkalın: "Bu maçtan 3 puan alabilirdik"

Güllü’nün eski patronu Ferdi Aydın: "Şahitlerin hepsi annesini öldürmek için kiralık katil aradığını söylüyor"

İsrail’in Hamas’ın üst düzey komutanı Saad’ı hedef aldığı saldırıda can kaybı 4’e yükseldi

Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 0 - Corendon Alanyaspor: 0 (Maç sonucu)

Şehit yakınları ve gaziler umreye gönderildi

Kartepe beyaza büründü, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı

Hakkari’de 2 firari hükümlü yakalandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.