Tarih: 26.11.2012 10:14

Alkollü sürücüye ceza verilmesi Yeşilay’ı memnun etti

Facebook Twitter Linked-in

Mevcut durumda, alkollü sürücüye para cezası kesiliyor, ehliyetine el konuluyordu. Başkonuş  “Trafik kazalarının %65 inin sebebi akollü araç kullanmaktır. Bundan önce verilen cezalar o kadar komikti ki hatta bazı komedi programlarında kameralara yansıyan aşırı alkollü sarhoş sürücülerin taklitleri polislerin  ve alkollü sürücü mağdurlarının gururlarını rencide etmekteydi.

 

Bundan sonra umarız ki alkollü sürücülerin aldığı canlara ait kaza görüntüleri tarihe karışacaktır. Zil zurna sarhoş olarak, direksiyon başına geçen sürücülere 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Karayolları Trafik Kanunu'nu tasarısında yapılan değişiklikle 100 promil alkolle direksiyon başına geçen şoföre 2 yıl hapis cezası verilecek. Mevcut düzenlemede, alkollü sürücülere para cezası kesiliyor, ehliyetine el konuluyordu.

 

İki Duble Rakı İki Mermi Gibidir.

İki duble rakı içmiş olarak araba süren birisi serseri iki kurşuna benzer . Hangi insanı öldüreceği belli olmaz, bazen yaşlı bazen de bir çocuk olabilir. Bu kişiden güvenli sürüş beklenemez. Kişinin kontrol yeteneğinin hiç olmayacağı dozda alkol tüketimi ve araç kullanımı doğru olamaz, hapis cezası verilmesi kesinlikle uygundur.  Kimi sürücüler, alkollü araç kullanırken polis tarafından yakalandıklarında sadece bir kaç duble alkol aldıklarını, bunun bir tehlike yaratmayacağını iddia ederler. Promil, 100 mililitre kandaki alkol miktarını, miligram cinsinden gösterilmesidir.

 

 

Yasal sınır olan 0.5 promil değerinden hemen sonra sürücünün kaza yapma ihtimalinde müthiş bir artış eğilimi başlar. Bu ani artış sonucunda ise kanında 100 promil alkol tespit edilen sürücülerin % 70 inin çeşitli suç ve kazalara sebep olduğu anlaşılmıştır.  Ülkemizde sürücüler için konulmuş yasal alkol sınırı 0.5 promildir. Peki 0.5 promil ne kadar alkole denk gelmektedir? Bir duble rakı, viski, cin, votka ve benzeri içkiler ile 2 kadeh şarap içildiğinde kandaki alkol oranı yasal limitlere ulaşmaktadır. Buradan şu gerçek açığa çıkmaktadır. Bir kaç dubleden bir şey olmaz kanısı tamamen yanlıştır. Çünkü alınacak bir kaç duble alkol yasal sınırları aşmak bir yana, birçoklarını “küfelik” sarhoş etmektedir.” Dedi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —