Tarih: 28.07.2018 08:48

Aksa’ya ses bombası

Facebook Twitter Linked-in

İsrail polisi, cemaati boşalttıktan sonra Harem-i Şerif’in tüm kapılarını kapattı. El Aksa Camii 'nin muhafızı dahil 40 Filistinli yaralandı. Saldırgan işgal gücüne Filistinli bir grup genç, havai fişeklerle karşılık verdi. Aksa’nın Meğaribe kapısında toplanan cami cemaati, tekbir ve "Canımız, kanımız sana feda ey Aksa” sloganıyla İsrail polisini protesto etti.

KAPISINA ZİİNCİR VURULDU

Olaylar sırasında Harem-i Şerif’in içinde bulunan Kıble Mescidi'nin kapılarını zincirle kapatan İsrail polisi, mescidin içine ses bombası attı. Tepkilere rağmen Harem-i Şerif’i terk etmeyen İsrail polisi, cemaati dağıtarak Aksa’dan çıkarmak için sert müdahalede bulundu. Cemaati zor kullanarak Mescid-i Aksa’dan çıkaran İsrail polisi, iki Filistinliyi yaraladı, bazılarını da gözaltına aldı.

'AKSA ZAFERİNİN YILDÖNÜMÜ'

'İsrail polisinin saldırısı Aksa zaferinin 1. yıldönümünde gerçekleşti. İsrail geçen yıl 14 Temmuz’da 2 İsrail polisi ile 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği olayların ardından Mescid-i Aksa’yı iki gün kapatmıştı. İsrail yönetimi, 16 Temmuz’da Aksa’nın kapılarını açmış ancak tüm kapılara dedektör yerleştirmişti. İsrail Güvenlik Kabinesi, geri adım atarak Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörleri 27 Temmuz 2017’de kaldırmıştı.

Katliam sürüyor

Siyonist İsrail devleti dün de katliamlarına devam etti. İşgalci İsrail askerleri Gazze Şeridi sınırındaki “Büyük Dönüş Yürüyüşü” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen barışçıl gösterilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Han Yunus’un doğu sınırında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu Gazi Ebu Mustafa (43) ile 14 yaşındaki Mecdi es-Satari başlarından vurularak şehit oldu. Müdahalede 90’ı gerçek mermi ile olmaküzere 246 kişi de yaralandı. 30 Mart’tan bu yana devam eden gösterilerde toplam 152 kişi şehit oldu, 16 binden fazla kişi de yaralandı.

400 işgal konutu

İsrail’in Geva Binyamin (Adam) Yahudi yerleşim biriminde 400 yeni konut inşa etmeyi planladığı bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Teröre karşı verilebilecek en iyi cevap, Yahuda ve Samarra’da (Batı Şeria) bir yerleşim yeridir. Dolayısıyla Geva Binyamin (Adam) yerleşim biriminde 400 konut planına başlanılmasına ve gelecek haftalarda planlama komitesi tarafından onaylanmasına karar verdim.” ifadesine yer verdi.

Tamimi Pazar günü özgür

Batı Şeria’daki evinin avlusuna zorla giren tam teçhizatlı İsrail askerlerine tokat atmasıyla Filistin’in sembolü haline gelen 17 yaşındaki Ahed Tamimi, Pazar gün serbest kalacak. İsrail yönetimi yaptığı açıklamada, 8 ay hapis cezasına çarptırılan Tamimi ve onunla birlikte gözaltına alınan annesinin Pazar günü serbest bırakılacağını açıkladı.

‘The Times of Israel’ gazetesine konuşan bir İsrailli yetkili, Tamimi’nin babası Bassem Tamimi’nin, Ahed’in Pazar günü serbest bırakılacağına ilişkin iddiasını doğruladı. Bassem Tamimi, “İsrail makamları genellikle serbest bırakacakları kişilerin isimlerini önceden açıklamıyorlar. Kızımla ilgili sanırım bir karar alacaklar. Kızmın 19 Ağustos’tan daha erken bir süre içerisinde tahliye edilmesini bekliyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Yahudiler evi ateşe verdi

Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait bir ev ile bazı tarım arazilerini ateşe verdi. Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerden sorumlu Filistinli hükümet yetkilisi Gassan Daglas, yaptığı açıklamada, Yeş Kudeş yerleşim biriminden bir grup Yahudi yerleşimcinin, Nablus’un güneyindeki Calud köyüne baskın düzenleyerek köydeki bir ev ile bazı tarım arazilerini ateşe verdiğini dile getirdi. Daglas, Yahudi yerleşimcilerin ayrıca buğday ekili bazı arazileri ateşe verdiğini, onlarca meyve ağacını da kestiğini belirtti. Nablus’un çevresinde bulunan küçüklü büyüklü 39 Yahudi yerleşim biriminde yaklaşık 40 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Batı Şeria’da bıçaklı saldırı

İsrail işgali altındaki Batı Şeria da karıştı. Önceki gece bir Yahudi yerleşimine sızıp üç İsrailliyi bıçaklayan ve içlerinden birinin ölümüne yol açan Filistinli gencin köyüne İsrail ordusu operasyon düzenledi. Kauber köyünda 17 yaşındaki Muhammed Tarık Der Yusuf isimli Filistinli’yi vuran İsrail askerleri 4 Filistinliyi gözaltına aldı ve köyün giriş-çıkışlarına kontrol noktaları kurdu ve Filistinlinin evini yıktı. Hamas ise Yahudi yerleşimcilere bıçaklı saldırıyı öven bir açıklama yaptı. Hamas sözcüsü Fevzi Berhum ‘’İşgalcilerin halkımıza karşı her gün işlediği çirkin suçlara karşılık cesur bir eylem’’ dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —