• BIST 100

    14169,71%-0,22
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,16% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5964,42% 0,94
  • Ç. ALTIN

    9593,04% 0,77

Aksaray'daki Aziz Mercurius yer altı şehrindeki mezarlar ilgi görüyor

Aksaray'daki Aziz Mercurius yer altı şehrindeki mezarlar ilgi görüyor

KÜLTÜR - SANAT 20.09.2021 13:12:00 0
Aksaray

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Saratlı beldesinde yer alan Aziz Mercurius yer altı şehrindeki 35 mezar ve Aziz Mercurius'un eşine ait olduğu tespit edilen kafatası, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Aksaray'daki Aziz Mercurius yer altı şehrindeki mezarlar ilgi görüyor

Kapadokya bölgesinde Hristiyanlığın yasak olduğu milattan sonra 250'li yıllarda sığınak olarak kullanılan yer altı şehrinde, 2011'de başlanan kazı çalışmaları 2016'da 3 katının temizlenmesiyle sona erdi.

Roma döneminde generalken yasak din Hristiyanlığı kabul eden Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün edildikten sonra yer altı şehrinde saklandı. Hristiyanlığı yaymaya devam eden Mercurius ve ailesi Romalı askerlerce katledilip yer altı şehrindeki kiliseye gömüldü. Mercurius'un kafatası ise Mısır'ın başkenti Kahire'ye götürüldü.

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altın, AA muhabirine, mezarların ve kafatasının yerli ve yabancı tatilciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde yer altı şehrinin saklanma amaçlı kullanıldığını belirten Altın, şöyle konuştu:

"Aziz Mercurius yer altı şehrini diğer yer altı şehirlerinden ayıran en önemli özellik; içerisinde kilise ve mezarlarının olmasıdır. Kilisenin en önemli özelliği de ismini aldığı Romalı generalin ve ailesinin buraya gömülmesidir. 50'li yaşlarında resmi din olmayan Hristiyanlığı kabul eden Aziz Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün ediliyor. Sürgüne gönderilen Aziz Mercurius Hristiyanlığı yaymaya devam edince Romalı askerler buraya gelerek ailesiyle birlikte Mercurius'u katlediyor. Buradaki mezarlara gömülüyor. Yapılan kazı çalışmalarında bir mezarın içerisinde üst üste iki kişiye ait iskeletler bulduk. İskeletlerden kadının kafatası dururken, erkeğin kafatası yoktu. Tarihi kaynaklarda Mercurius'un kafasının Kahire'ye götürüldüğü bildiriliyor. Yapılan çalışmalarda Aziz Mercurius ve ailesinin bu mezarlarda yattığını tespit ettik. Turistlerimiz bu mezarların nasıl yapıldığını merak ediyor."

Rus turist Natali Zakharova ise ailesiyle birlikte Antalya'ya geldiklerini, kültür turizmi kapsamında Kapadokya bölgesini ziyaret ettiklerini söyledi.

Dünyanın bir çok bölgesini gezdiğini, Türkiye'nin çok güzel bir yer olduğunu anlatan Zakharova, "Yer altı şehri beni büyüledi, mistik bir dokusu var. Mezarları ve kafatasını görünce çok şaşırdık. Günümüzden asırlar önce buradaki insanların bulunduğu yerde bulunmak çok ilgimizi çekti. Kafatası bizleri çok şaşırttı." diye konuştu.

Rus turist Marina Katırbolava da Kapadokya'ya balon turu yapmak için geldiklerini ifade etti.

Türkiye'nin tarihi ve kültürel yerlerini çok beğendiğini vurgulayan Katırbolava, "Türkiye'nin zengin tarihi bizleri çok şaşırtıyor. Mezarların içerisindeki kafatası ilgimi çekti. Çok garip bir hisse kapıldım." ifadesini kullandı.

Antakya'dan ailesiyle birlikte yer altı şehrine gelen Hikmet Tan ise yer altı şehrini ziyaret ettiğini, hemen girişteki irili ufaklı mezarların dikkatini çektiğini anlattı.

Kafatasını merak ettiğini ve oldukça ilgisini çektiğini belirten Tan, çok ilginç şeyler gördüğünü vurgulayarak, herkese burayı görmelerini tavsiye etti.AA

Almanya Başbakanı Merz: "Büyük güçlerin oyun topu değiliz"

Kayseri’deki cinayetin sebebi koyun otlatma meselesiymiş

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu

Niğde’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

2025 FIFA Kıtalararası Kupa’nın sahibi PSG

Gebze’de yıkılan binanın çevresindeki vatandaşlar raporların sonucunu bekliyor

Sivas’ta 10 kaçak göçmen yakalandı

Malatya’daki Batuhan Kökovalı cinayetine 2 müebbet

Konya’da yangın faciası: Oğlu öldü, anne yaralı

Konya’da 3 katlı binanın çatısında yangın paniği

Kümesi alev alev yandı, karşısına geçip "Canımız sağ, ben de yanabilirdim" dedi

Ankara’da ortaokul öğrencisi, kendisinden 3 yaş küçük öğrencinin parmağını kırdı

Doğum günü kutlaması yolunda kaza: 4 yaralı

İsrail’den Mısır’a gaz ihracatına onay

Korkuteli Devlet Hastanesi’ne cildiye uzmanı atandı

Voleybolun Unutulmazları Derneği’nden anlamlı gece

Bakan Işıkhan: "Asgari ücret miktarının çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek şekilde belirlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

752. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri Şeb-i Arus programı

Adıyaman’da ev yangını

Kontrolden çıkan otomobil kafeteryaya girdi: Saniyelerle kurtuldular

Otomobilin üzerinden geçtiği şahıs hayatını kaybetti

Başkan Kul: "Amacımız hızla sonuç üretmektir"

Zelenskiy: "Bugün Moskova’dan, gelecek yılın savaş yılı olacağına dair yeni sinyaller aldık"

Kontrolden çıkan kamyon şarampole devrilerek takla attı: 1 yaralı

Gazipaşa’da devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı

Battalgazi’de "Minik Eller Yerli Ürünler Sergisi"

Sarıkamış kayak sezonuna "Merhaba" dedi

Doğum günü sevinci kabusa dönüştü

Tescillenip dünya pazarında yerini alan Antalya portakalları tanıtıldı

Malatya’da 3 bin 644 sentetik ecza ele geçirildi: 3 tutuklama

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.