Tarih: 20.12.2018 08:43

Akciğer Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Facebook Twitter Linked-in

Yaşamamız için en çok ihtiyaç duyduğumuz organlarımızın başında gelen akciğerlerimiz oldukça hassastır. Havasız yaşayamayacağımız gerçeğini kabullendiğimiz zaman oldukça dikkat etmemiz ve korumamız gereken akciğerlerimiz bazı kötü / olumsuz etkiler sebebiyle hastalığa yakalanabilir. Bugün en tehlikeli hastalık olan akciğer kanserini inceleyeceğiz. Unutmayınız ki bu tür hastalıklarda her zaman erken müdahale hastalığın tedavi edilme oranını büyük ölçüde artırmaktadır.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğerlerimizde bulunan ve yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettirmemize yarayan doku ve hücrelerin olması gerekenden fazla çoğalmaya başlaması ve bu çoğalan hücrelere vücudun savaş açmasından dolayı akciğer kanseri oluşmaktadır. Sürekli çoğalmaya başlayan dokular, kendi etrafında büyüme gösterir ve vücutta yayılarak diğer organlara da zarar verebilecek konuma gelirler. Akciğer kanseri tıbbi olarak küçük ve küçük olmayan hücreli şeklinde ikiye ayrılmıştır.

Akciğer Kanseri Kimleri Hedef Alır?

Genellikle sigara içenlerde çok daha fazla görülen bu kanser türü, özellikle ufak yaşta sigaraya başlamış ve 55 yaş üstü kişileri hedef almaktadır. 45 yaş ve altı kişilerde çok seyrek görülmesi, uzun yıllar boyunca etki eden kanserojen maddelerin bir getirisi olarak kabul edilmiştir. Hastaların pasif yada aktif sigara kullanımlarına, kaç yıldır kullandıklarına, günlük kaç adet sigara içtiğine kadar pek çok etken bu hastalığın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Artan sigara kullanımından dolayı her yıl dünyada yaklaşık olarak 1.6 milyona yakın insan akciğer kanserinden hayatını kaybetmektedir. Diğer bir yandan bakacak olursak erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi en başarılı kanser türlerindendir.

 

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri belirtileri yaşanırken bazı hastalıklar ile karıştırılabileceğinden dolayı bazen bu belirtiler ihmal edilebilir. Ciğerlerin üst tarafında görülen bir kitle kollarda ya da omuz bölgesinde bir ağrıya sebep olabilir. Bu tarz ağrılar genellikle akciğerlerde olabilecek olan bir rahatsızlığın habercisi kanısı yaygın olmadığından dolayı ihmal edilmektedir. Ağrılar belirli ve uzun aralıklarla gelip devam ediyorsa siz de mutlaka bir doktor kontrolüne girmelisiniz.

 

Akciğer kanserinin başlıca belirtileri;


Bilinen en önemli belirti ise şiddetli öksürüktür. İlk aşama kendinizi kontrol etmek için şiddetli öksürük nöbetleri yaşayıp yaşamadığınıza karar vermelisiniz. Ayrıca baş ağrıları, iç ağrıları, şiddetli kemik ağrıları gibi ağrılarınız var ise mutlaka bir doktor kontrolüne girmelisiniz. Ayrıca Acıbadem Hastanesi'nin hazırladığı akciğer kanseri hakkında bilinmeyenlere ışık tutacak bilgilerin yer aldığı bu sayfayı mutlaka ziyaret ederek doktor görüşlerini de okuyabilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —