• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım: ABD, Afganistan'dan çekilirken geride harabat, tahribat bırakarak gitti

AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım: ABD, Afganistan'dan çekilirken geride harabat, tahribat bırakarak gitti

POLİTİKA 14.09.2021 16:44:00 0
AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım: ABD, Afganistan

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi 2021-2022 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katıldı.

Üniversitenin, Öveçler'deki Mütevelli Heyet Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen törende, üniversitenin Türkistan Kampüsü'nün konferans salonundaki akademisyenlere ve öğrencilere de çevrim içi bağlanıldı.

Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, bütün dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgını dolayısıyla yüz yüze eğitim yapılamadığını, artık bu hastalığın esiri olmayacaklarını ve Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadele edeceğini belirterek, bundan sonra kısıtlayıcı, yasaklayıcı tedbirler yerine, kişisel güvenlik çemberi oluşturmak suretiyle bu süreci yürüteceklerini kaydetti.

Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk dünyası için önemine işaret eden Yıldırım, Yesevi'nin Türk milletinin İslam'ın nuruyla aydınlatılmasına rehberlik etmiş, hikmetli sözleriyle gönülleri aydınlatan şair, mütefekkir, bilge bir insan olduğunu ve üniversitenin bulunduğu Türkistan'ın da Hoca Ahmet Yesevi'nin maneviyatından feyizlenen kadim bir şehir olduğunu dile getirdi.

Üniversitenin, Sovyet sistemi dağılmadan 5 ay önce, 6 Haziran 1991'de Türkistan Devlet Üniversitesi adıyla açıldığını, Kazakistan'ın lideri, Türk Dili Konuşan Devletler Topluluğu Onursal Başkanı Nursultan Nazarbayev'in engin vizyonunun eseri olduğunu kaydeden Yıldırım, üniversitenin bugünkü isminin de 31 Ekim 1992'de verildiğini anımsattı.

Yıldırım, Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk kültüründe önemli izler bıraktığını, Anadolu ve Balkanların manevi mayasını çalan erenlerin başında geldiğini, insanlık, dil ve inanç üzerine manevi sözlerinin dünyaya miras olduğunu vurguladı.

"Zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hicret etmeye başladı"

1992'de kurulan ve bugün 5 üyesi olan Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi'ne değinen Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi'nin önümüzdeki ay yapılacak Genel Kurulunda başkanlık Türkiye'ye geçecek ve Türkmenistan tam üye olacak. Böylece 6 devlet bu topluluğa tam üye olacak. Bununla da kalmayacak teşkilatın adı da değişecek, 'Türk Devletleri Teşkilatı' olacak. Bu, teşkilata çok daha güzel bir anlam kazandıracak. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan asil üye olacak. Macaristan başta olmak üzere gözlemci üye olmak isteyen 15 ülke sırada bekliyor. Bölgeye olan ilgi günden güne artıyor. Çünkü zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hicret etmeye başladı. Eski yıllarda tersi vardı. Kafkaslar, Orta Asya, Anadolu coğrafyası yol güzergahında olmaya devam ediyor. Bu bölgenin önemi tartışılmaz. Bütün dünyanın ilgisi buraya yoğunlaşmış durumda. Zengin doğal kaynakları, verimli ve mümbit toprakları ile bölgenin gittikçe önemi bütün dünya tarafından fark ediliyor."

"Batının bilgi ve teknoloji konusundaki tekeli kırıldı"

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin, Soğuk Savaş dönemindeki iki kutuplu dünya düzeninin son günlerinde kurulduğunu anımsatan Yıldırım, 2000'li yıllara kadar dünyanın, adını Batı dünyasının koyduğu "küreselleşme" süreci ile yüzleştiğini, bu sürecin bir hüsran ile noktalandığını vurguladı.

Yıldırım, "Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri, küreselleşme çağı ile Asya ve Afrika'yı ucuz üretim ve pazarlama kapısı olarak gördüler. Bu plan da onların istediği gibi yürümedi. Süreç Asya ülkelerinin lehine sonuçlar doğurdu. Bu süre içerisinde altyapılarını gelişirdiler, küresel ticareti öğrendiler. Gelişmiş ülkeler, az gelişmiş ülkelere 20 yüzyılın paradigmaları ile yaklaşmayı tercih etti. Onların her zaman tüketici kalacağını hesap ettiler. Ancak gelişmekte olan ülkeler de bilgi, fırsatlar ve kaynaklardan yararlanmayı bildi. Böylece gelişme yolunda mesafe katedildi." dedi.

11 Eylül saldırısından sonra ABD'nin El Kaide, Taliban örgütlerini bahane ederek Afganistan'a yerleştiğini, amacının Rusya, Hindistan ve Çin gibi ülkeleri kontrol edebilmek olduğunu belirten Yıldırım, ABD'nin 20 yıl boyunca trilyonlarca dolar harcama yaptığını, 2 bin 500'den fazla askerini kaybettiğini söyledi.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD, Afganistan'dan çekilirken geride harabat, tahribat bırakarak gitti. Ne Taliban ortadan kalktı ne de terör sona erdi. Aksine Taliban devlet oldu. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesiyle Soğuk Savaş bitmişti. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle de küreselleşme olgusu tamamen sona erdi. Şimdi rüzgar bizim yelkenimizi dolduruyor. Çok kutuplu dünyaya tekrar dönüyoruz, 'yerinden yönetilen dünya' demek daha doğru. Batının bilgi ve teknoloji konusundaki tekeli kırıldı. Türkiye dışardan almak zorunda olduğu pek çok ürünü kendisi üretiyor. Silahlı, silahsız insansız hava araçları ile dünyanın dikkatini çeken bir ülke haline geldik."

"Hayallerinizi gerçekleştirmek için azimli, sabırlı ve gayretli olmalısınız"

Türkiye-Kazakistan ilişkilerine de değinen Yıldırım, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolar düzeyinde olduğunu, Kazakistan'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin günden güne arttığını, altyapı projelerinin başarıyla sürdüğünü dile getirdi.

"Bizim kısa ve orta vadede hedefimiz, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar doların üzerine çıkarmaktır. Her iki ülkede bu irade mevcuttur." diyen Yıldırım, Türkiye ve Kazakistan'ın her geçen gün büyüyen ülkeler olduğuna işaret etti.

Yıldırım, üniversite öğrencilerine de seslenerek, "İstikbalinizi hedefleyerek eğitiminizi tamamlamak için gayret gösteriyorsunuz, hayalleriniz ve hedefleriniz var. İnsanlar hayalleri ve hedefleri ile yaşar. Hayallerinizi gerçekleştirmek için azimli, sabırlı ve gayretli olmalısınız. Nerede azim varsa, orada çözüm vardır." dedi.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek de, bu sene alınan kararla 13 fakülte ve 33 Türk devlet ve akraba topluluklarından 15 bini aşkın öğrenci, 1200'i aşkın akademik personelle eğitim verdiklerini kaydetti.

Üniversitelerden mezun olan öğrencilerin çok önemli kurumlarda görev yaptığını belirten Şimşek, yeni öğretim yılının üniversiteye hayırlı olmasını diledi.

Üniversitenin Rektörü Dr. Janar Temirbekova da, Türkistan'dan çevrim içi olarak kısa bir konuşma yaptı.

Eğitim yılı açılışına, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Serdar Çam, AK Parti Ankara milletvekili Lütfiye Selva Çam da katıldı.AA

5 ilde orman yangını

Otobüs durağına saldırdılar: Çevresinde kalıntılar bulundu

Dan Agyei, Kocaelispor’da

İndirimli ürünler Gebze Alışveriş Festivali’nde

Büyükakın: Şehrimizi dirençli hale getirmeyi sürdürüyoruz

GETİP’ten Gebze KAI Derneği’ne Ziyaret

EMEP Kocaeli: Gübretaş işçisinin onur mücadelesi hepimizin mücadelesidir

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

16 ülkenin sporcuları Kocaeli’de mindere çıkacak

Kocaeli’de ağaçlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

BAŞKAN SEZER KIRKPINAR'A HAZIRLANAN PEHLİVANLARA MORAL VERDİ

Sigara izmaritini yere atma, yangına sebep olma

Büyükşehir’in Trafik Eğitim Parkı’na yoğun ilgi

Büyükşehir’den estetik dokunuş

Sökülen ağaçlar geleceğe taşınıyor

Körfez’de temizlik mesaisi sürüyor

Son sözü, "Canın sağ olsun başkanım" oldu

Ovmis Halı Yıkama Genel Müdürü Anlatıyor

Yeni terminal temmuzda açılıyor

Darıca Belediye Başkanının makamında intihar eden zabıta memuru toprağa verildi

Başkan Büyükgöz Yenibağdat Esnafıyla Kahvaltıda Buluştu

“Kocaeli’ni çağdaş altyapı ile donatıyoruz”

Üner: “Yangın çıktı diye 149 milyonu, borçları, tuvaletleri, çöpleri unutun denir mi?”

Kocaelispor, Altınordu FK ile Sami ve Serhat için görüşüyor

TÜGİS’ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi

KARNE ŞENLİĞİ COŞKUSU ANITPARK’I DOLDURDU

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

5 ilde orman yangını

TÜGİS’ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi

Memur ve emeklinin zam oranı ne kadar olacak?

Dünyanın en büyük kamerası uzayı görüntüledi

İzmir'de cam fabrikasında yangın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü

Geleneksel Lavanta Şenliği 25 Haziran’da İzmitlileri buluşturuyor

Kadın Meclisi Toplantısında Projeler Değerlendirildi

Kocaeli’de sıcaklık 34 dereceyi görecek!

Kocaeli Nöbetçi Eczaneler

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dan Agyei, Kocaelispor’da

16 ülkenin sporcuları Kocaeli’de mindere çıkacak

Kocaelispor, Altınordu FK ile Sami ve Serhat için görüşüyor

U-12 Liginin Parlayan Takımı

6. GÖLCÜK KÖYLERİ ARASI FUTBOL HEYECANI BAŞLIYOR

Kocaeli’de tramvay filosu genişliyor

Oğulcan Çağlayan, Kocaelispor’da kaldı

Minikler Güreş Şampiyonası’nda Kartepe’den 5 sporcu dereceye girdi

Kartepeli Güreşçiler Türkiye Şampiyonası’na Damga Vurdu!

2025 Dağ Bisikleti Eliminator Dünya Şampiyonası Sakarya’da

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.