• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

AİHM, Azerbaycanlı gazeteci Mirgadirov'un Türkiye aleyhine yaptığı başvuruyu reddetti

AİHM, 2014'te basın kartının iptali kararlaştırılarak sınır dışına çıkarılmasına hükmedilen Rauf Mirgadirov'un, ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik haklarının ihlali iddiasıyla yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.

DÜNYA 18.09.2020 11:46:00 0
AİHM, Azerbaycanlı gazeteci Mirgadirov

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2014 yılında basın kartının iptaline karar verilen ve sınır dışı edilen Azerbaycanlı gazeteci Rauf Mirgadirov'un, Türkiye aleyhine yaptığı başvuruyu ifade özgürlüğü yönünden iç hukuk yollarının tüketilmemiş olması, özgürlük ve güvenlik hakkı yönünden ise konu bakımından yetkisizlik nedeniyle reddetti.

, Türkiye'de çalışan Azeri gazeteci Mirgadirov'un, 2014'te basın kartı ve oturma izninin iptali kararlaştırılarak sınır dışı edilmesine hükmedildi.

Kararın ardından Gürcistan'a gitmeye çalışan ancak polis tarafından yakalanan Mirgadirov, gözetim altına alındı ve bir süre sonra da ülkesine gönderildi.

Bakü'deki havalimanında gözaltına alınan Mirgadirov, Ermeni istihbaratına bilgi sağladığı gerekçesiyle ülkesinde tutuklandı.

Bakü Savcılık Ofisi tarafından 21 Temmuz 2014'te yapılan açıklamada, Mirgadirov'un 2008'de Türkiye'de yapılan bir konferans sonrasında görüştüğü Ermeni istihbaratına mensup kişilerle Dağlık-Karabağ konusunda fikir alışverişinde bulunduğu, Azerbaycan aleyhine olan belgeler verildiği belirtildi.

Azerbaycan yargı makamlarınca hapis cezasına çarptırılan Mirgadirov, daha sonra cezaevinden tahliye edildi.

Mirgadirov, Azerbaycan ve Türkiye'nin yaşanan süreçte çeşitli hak ihlalleri yaptığını ileri sürerek AİHM'e başvurdu.

Türkiye aleyhindeki iddialara ilişkin değerlendirme

AİHM, Mirgadirov'un, basın kartının iptaliyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddiaları, Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buludu. AİHM, Anayasa Mahkemesinin bu konuda etkili bir iç hukuk yolu olduğunu ifade etti.

Öte yandan, AİHM, başvurucunun Gürcistan'a giderken havalimanında gözetim altına alınması ve yaklaşık 12 saat polis gözetiminde tutulması nedeniyle özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiği iddialarının Mirgadirov'un bir suç şüphesiyle yakalanmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 5/3. maddesi kapsamına girmediği sonucuna ulaştı, bu nedenle konu bakımından yetkisizlik gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.

AİHM'in Azerbaycan aleyhindeki iddialar yönünden kararları

AİHM, Azerbaycan aleyhindeki iddialar yönünden yaptığı incelemede, soruşturma sırasında başvurucunun tutukluluğunu haklı gösterecek delillerin mahkemece değerlendirilmediğine, başvuranın soruşturma sürecinde makul şüphe bulunmadan tutuklu kaldığına, bu nedenlerle AİHS'nin 5. maddesindeki özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, Azerbaycan savcılığının yaptığı açıklamayla da masumiyet karinesi ilkesinin ihlal edildiği sonucuna ulaştı.

Özel ve aile hayatına saygı hakkının ihlaline de karar veren AİHM, AİHS'nin 18. maddesindeki hakkın ise ihlal edilmediğine hükmetti. 

AA

Kayseri Kadın FK’dan farklı tarife

Kafayat Atoke Başhıru durdurulamıyor

Malatya’da fenalaşarak hastaneye kaldırılan çocuk hayatını kaybetti

Husumetli iki grup arasında çıkan kavga kanlı bitti: 2 yaralı

Başkan Yalçın’dan genç başkana taziye

Antalya’da muhalif görüşlü gruplar arasında tartışma

Bilecik’te aday sürücü direksiyon sınavında kaza yaptı: 4 yaralı

Tekneyle açıldığı Akdeniz’de kaybolmuştu, 12 gün sonra Kıbrıs’ta cansız bedeni bulundu

Avustralya’da plajdaki silahlı saldırıda can kaybı 16’ya yükseldi

Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 3 - Beşiktaş: 3 (Maç sonucu)

Yaklaşık 9 metre yükseklikten su kanalına düşen şahıs hayatını kaybetti

Thomas Reis: "Yenildiğimiz için üzgünüz"

Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmalarda can kaybı 31’e yükseldi

Kocaeli’de lise öğrencileri arasında kavga: 1 yaralı

D-650 kara yolunda zincirleme kaza: 12 yaralı

Nuri Şahin: "Hak etiğimiz bir galibiyet aldık"

Hasan Dağı’nda mahsur kalan öğrenciler helikopterle kurtarıldı

Karabük’te elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Batman’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Zigana’nın zirvesinde "kar" yoğunluğu

Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 1 - Beşiktaş: 3 (İlk yarı)

Beyoğlu’nda korkutan yangın

Gümüşhane’de kartpostallık manzara eşliğinde doğa yürüyüşü

Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyon: 5 gözaltı

Didim Belediyespor evinde kazandı

CSO’nun 200. yılı Dünya Koro Günü’nde 500 koristin verdiği konserle taçlandı

Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - RAMS Başakşehir: 2 (Maç sonucu)

Düğün konvoyunda trafiği tehlikeye atan şahıslara 15 bin 888 TL ceza

Tartıştığı eşini tabancayla bacağından vurarak yaraladı

Başkan Durbay’ın ölüm haberini alan Manisalılar hastaneye koştu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.