Tarih: 19.01.2016 17:18

Ağ Atarak Dron Yakalayan Dron Üretildi

Facebook Twitter Linked-in

Dronların işi zor, özellikle de onları ağ atarak yakalayıp çekip götürecek başka dronlar olduğu zaman.

Dron savaşlarının son videosu Michigan Teknoloji Üniversitesindeki Human-Interactive Robotics Lab'den (HIRo Lab) geldi. Laboratuvar kısa süre önce bir büyük ve hızlı bir ağ kullanan "dron yakalama sistemi" için patente başvurdu. Diğer bir dronun taşıdığı ağ, dronu kullanan kişi ya da dronun kendisi tarafından kontrol edilebiliyor. Michigan Üniversitesinden Mo Rastgaar "Bu robot şahinciliğine benziyor" dedi.

HER TÜRLÜ DRONU YAKALAYABİLİYOR

Üniversitenin basın açıklamasına göre dron-kapar (drone catcher) ağını 12 metre uzağa fırlatabiliyor. Büyüklüğü ve fırlatma hızı sayesinde "en hızlı ve manevra kabiliyeti en yüksek dronları bile yakalayabiliyor." Yakaladığı avını çekerek hedefinden uzaklaştırıyor.

KULLANIM ALANLARI ÇOK GENİŞ

Dronu hazırlayan ekip askeri operasyonlardan da atletik organizasyonlara, hava trafiğinin düzenlenmesinden Beyaz Saray gibi yüksek güvenlikli alanların korunmasına kadar çok farklı durumlarda işe yarayabileceğini düşünüyor.

Rastgaar Guardian'a yaptığı açıklamada Amerikan Havacılık Kurumu kısa zaman önce dronların lisanslanacağını açıkladı. Dron-kapar'ın kaçak dronları yakalamak için kullanılabiliceğini düşünüyoruz." dedi.

DÜŞÜRMEDEN YAKALAYABİLEN İLK ÖRNEK

Bu ilk dron yakalayan dron örneği değil. Ama bundan öncekilerin çoğu diğer dronu düşürerek yakalıyordu. Bu mesela patlayıcı taşıyan bir dronu engellemek için oldukça etkisiz bir yöntem.

Hızı ve boyutu düşünüldüğünde dron tabiki başka şeyler yakalamak için de kullanılabilir. Mesela kuşlar, atlayanlar hatta yerdeki hayvan ve insanlar…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —