• BIST 100

    14292,23%0,97
  • DOLAR

    42,70% 0,01
  • EURO

    50,19% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5946,67% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9543,16% 0,65

Açılma sevinci yaşayan yeme-içme sektörü sıkı tedbiri elden bırakmayacak

Yeme-içme sektöründe 100 gün sonra tekrar açılmanın sevinci yaşanırken, sektör temsilcileri yeni dönemde işi daha sıkı tutmaya ve tedbirleri elden bırakmamaya odaklandı.

EKONOMİ 2.03.2021 13:14:00 0
Açılma sevinci yaşayan yeme-içme sektörü sıkı tedbiri elden bırakmayacak

İçişleri Bakanlığınca tüm valiliklere gönderilen "Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler" konulu genelge kapsamında düşük, orta ve yüksek risk gruplarında lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı, kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek.

Restoran ve kafelerde Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanacak.

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek.

Tam 100 gün sonra açılma sevinci yaşanan yeme-içme sektörünün temsilcileri, yeni dönemde işi daha sıkı tutmaya odaklandı.

"Müşterilerimizi çok özledik, onları işletmelerimize bekliyoruz"

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, tam 100 gün sonra yeniden açılmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, "Artık işimizi çok sağlam ve düzgün yapmalı, Sağlık Bakanlığı ve il hıfzıssıhha kurullarının belirlediği kurallara harfiyen uymalıyız." dedi.

Bu kurallara uyarak yüzde 100 açılmak için gün sayacaklarını dile getiren Bingöl, "Sektörün sorumluluk ve vebali artık işletmelerimizin, bizlerin üzerinde. Yüzde 100 açılmak için kurallara sıkı sıkıya uyacağız." diye konuştu.

Bingöl, bu süreçte taleplerini dinleyen ve sektörün dertleriyle ilgilenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile yardımcısı Nureddin Nebati'ye teşekkür etti.

Ramazan Bingöl, "Müşterilerimizi çok özledik. Onları bir an önce işletmelerimizde ağırlamak istiyoruz. Maske, mesafe, hijyen, HES kodu ve yüzde 50 kapasite gibi kriterlerle onları işletmelerimizde kabul etmek için bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

"Sektörümüzde kısa çalışma ödeneği 31 Mayıs'a kadar uzatılmalı"

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise özellikle turistik ve müşterileri akşam ağırlayan işletmelerin bu süreçte en fazla yüzde 20-25 gibi ciro yapabileceğini belirterek, "Çünkü bizim işletmelerimiz genellikle akşam ve sonrası saatlerde müşteri kabul ediyor." dedi.

Demirer, "Ancak işletmeye bir miktar da olsa sıcak paranın girmesi, bu şekilde de olsa çorbanın kaynaması çok önemli. En azından işletmeye girecek bir miktar nakit borçların ertelenmesi için çok kıymetli olacak." diye konuştu.

Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin şu anda bazı öncelikli taleplerinin olduğuna değinen Demirer, şu açıklamalarda bulundu:

"Şu anda yeme-içme sektörü öncelikle mücbir sebeple ayrıştırılmalı. Kısa çalışma ödeneği en azında yeme-içme sektörü için 31 Mayıs'a kadar uzatılmalı. Çünkü 31 Mayıs'ta havalar ısınacak, turizm sektörü açılacak ve aşı programı ilerlemiş olacak. 12 ayın 7 ayında kapalı kaldık. Beklentimiz '12 ay istihdamımı koruyacağım' diyen işletmelerden çalışanların sigorta priminin alınmaması. Yani, 'istihdam senden, sigorta primleri benden' kampanyasının başlatılması. En azından 12 ay işçi çıkarmayacak işletmelere böyle bir ayrım yapılmalı. Ayrıca sektörümüzde faaliyet gösteren işletmelerin kredileri de bir süre daha ötelenmeli."

"Güvenli Turizm Sertifikalı işletmeler daha uzun açık kalmalı"

Kaya Demirer, Güvenli Turizm Sertifikası'na sahip işletmelere saat konusunda ayrıcalık sağlanması gerektiğinin altını çizerek, "Çünkü bu restoran ve kafeteryaları uluslararası şirketler denetliyor. Devletin denetlemek için hiçbir mekanizmaya ihtiyacı kalmıyor. Bu sertifikalar çok büyük maliyetli de değil." ifadelerini kullandı.

Bu ayrıcalık tanındığı takdirde kamuoyunda Güvenli Turizm Sertifikası'na ilgisinin artacağını dile getiren Demirer, işletmelerin daha disiplinli olacağını, müşterilerin de bu sertifikaya sahip işletmeleri tercih edeceğini sözlerine ekledi.AA

Ortalığın savaş alanına döndüğü kaza kamerada

Hatalı sollama yapan tır sürücüsüne ceza

Trakya Üniversitesi’nin tarihi tren garına ücretli giriş kararı yargıdan döndü

TFF, Türkiye Kupası grup maçlarında VAR’ın kullanılacağını açıkladı

Muş’ta apartman dairesinde korku dolu anlar

Yaralı şahin tedavi altına alındı

Balıkesir’de öğrenci servisi ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Lüküs Hayat Sigortası ile borçsuz araç sahibi olmanın yolu açıldı

ULUSKON ve TSO’dan Malatya’da ihracat ve ithalat süreçlerini güçlendirecek iş birliği

7 metrelik duvardan düşen çiftçi yaralandı

Şehir merkezinde filmleri aratmayan olay

Prof. Dr. Yeninar: "Arı ölümlerinin çoğu kışlamaya bağlı ortaya çıkıyor"

Sakarya’da DEAŞ operasyonunda Irak uyruklu şüpheli tutuklandı

Boş havuza düşen yavru karacayı itfaiyeciler kurtardı

Elazığ’da çöp kamyonunun altında kalan işçi hayatını kaybetti

Kastamonu’da otomobil ile çarpışan kamyonet ters döndü: 1 ölü, 1 yaralı

Muğla’da taktiksel şehircilikle yaya sirkülasyonu rahatlatılıyor

Güllü’nün kızı tarafından itildiğine şahit olan Sultan Ulu’nun ifadesi ortaya çıktı

Bakan Uraloğlu: "Gölbaşı Veri Merkezi, kritik bilgileri barındıran kurumların veri ve bulut hizmeti ihtiyaçlarını yerli yazılım ile karşılayacak"

"Eğitim" temalı 9. Uluslararası Kısa Film Yarışması’na başvurular 12 Ocak’ta sona eriyor

Manisa FK’da Keçiörengücü mesaisi başladı

TOBB Buldan Anaokulu Hisarcıklıoğlu tarafından hizmete açıldı

Kocaeli’de taksi durağındaki şahıs etkisiz hale getirildi

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: "Sorunlara İslami bir bakışla çözüm üretmek, Müslümanların uhdesindeki tarihi bir sorumluluktur"

Didim’de yabancı uyruklu şahsın evinde 1 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Bahçeden çalındı, fabrikada bulundu

Sındırgı’da depremin izleri siliniyor

Büyükşehir’in Kartal Kavşağı ve Bağlantı Yolları Projesi’nde yapım ihalesi gerçekleştirildi

8 ilden 18 takım Denizli’de final bileti arayacak

Öğrencilerden yerli ve milli paylaşımı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.