AB'nin yolsuzlukla mücadele ofisi, Frontex hakkında soruşturma açtı

AB

AB'nin sınırlarını korumak ve yönetmekle görevli Frontex, Ege'de göçmenlerin geri itilmesini desteklemenin yanı sıra taciz ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalarla karşı karşıya.

Avrupa Birliği (AB) Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), birliğin Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) hakkında Ege'de göçmenlerin geri itilmesi ile taciz ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar nedeniyle soruşturma başlattı.

OLAF ve Frontex'ten yapılan açıklamalarda soruşturma başlatıldığı doğrulandı ancak ayrıntı verilmedi. Her iki kurum da soruşturma açılmasının mutlaka yasalara karşı gelindiği anlamı taşımayacağını, bu tür uygulamaların iyi yönetim için yapılan çalışmalar arasında yer aldığını vurguladı.

İnternet sitesi Politico'nun haberinde ise OLAF müfettişlerinin merkezi Polonya'da bulunan Frontex çalışanlarıyla geçen ayın başından beri görüşmeler yaptığı belirtildi. Müfettişlerin soruşturduğu taciz ve görevi kötüye kullanma suçlamaları nedeniyle çok üst seviyedeki bir görevli dahil bazı Frontex çalışanlarının görevden ayrıldığı ifade edildi.

Soruşturma kapsamında Ege Denizi'nde botlarla Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenlerin, uluslararası hukuka aykırı şekilde geri itilmeleri de araştırılıyor.

Uluslararası medyada Yunanistan'ın kendi kara sularında bulunan sığınmacıları Türkiye'ye geri ittiği yönünde haberler yer almıştı.

Brüksel merkezli "EU Observer" internet sitesi, Frontex'ten temin ettiği belgelerle Atina yönetiminin, Yunan Sahil Güvenliğine sığınmacıları Türk kara sularına geri itme yönünde talimat verdiğini ortaya koymuştu.

Almanya'nın Der Spiegel dergisinin araştırmasında, Yunan sınır muhafızlarının, mültecileri Yunanistan'a ulaşmamaları için açık denize geri ittikleri ve Frontex'in de uluslararası hukuka aykırı bu operasyonlarda yer aldığı ifade edilmişti.

Frontex tarafından kullanılan bir uçağın mültecileri durdurduğu, uçaktaki kamera görüntülerinin Varşova'daki Frontex Genel Merkezine canlı olarak aktarıldığı ancak Frontex’in söz konusu bölgeye mültecilerin kurtarılması için yardım göndermediği belirtilmişti.

Spiegel’in ve başka medya kuruluşlarının zorla geri göndermelerin birçoğunu tam olarak belgelemiş olmasına rağmen Yunan hükümeti, mültecilerin Türkiye'ye zorla geri gönderildiğini reddediyor.

Frontex ile ilgili suçlamaların artması üzerine AB Ombudsman Kurumu da ajans hakkında soruşturma başlatmıştı. AB Komisyonunun ajanstan sorumlu üyesi Ylva Johansson da Frontex yönetimini kasımda acil toplantıya çağırmıştı.

Frontex Direktörü Fabrice Leggeri ise kurumunun Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiği yönündeki iddiaları reddetmişti.AA



Çin: "AB’nin dondurulmuş Rus varlıklarını Ukrayna’nın çıkarları doğrultusunda kullanılmasına karşıyız"

Malatya’da silahlı kavga: 2 yaralı

Balıkesir tüm birimleriyle kışa hazır

Tekirdağ’da uyuşturucuya büyük darbe: 178 şüpheliye adli işlem, 11 tutuklama

Muğla’da mezarlıklarda temizlik ve bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Trabzon’da Düşler Köyü Yaşam Merkezi açıldı

’Al Fadimem’ türküsünün gerçek hikayesi ortaya çıkarıldı

İnegöl’de işçi elini tahtaya çaktı, itfaiye ekipleri kurtardı

Kütahya’da park halindeki araçlara çarpan otomobil takla attı: 2 yaralı

Albert Einstein’ın mezun olduğu Zürih Üniversitesi’nden Dr. Humayun Kakar’a büyük onur

MIP, Türkiye’nin akıllı liman dönüşümüne öncülük ediyor

Türk STK’dan Afrika’da tarihi rekor: UKABDER 9 dev eseri tek seferde hizmete açıyor

Sağlık-Sen anaokulu sağlık profesyonellerinden tam not aldı

Altunkaya’ya anlamlı ödül

Kadooğlu Yağ, "İhracatın Yıldızları 2025"te 7. sırada

Özgür Özel, Gülşah Durbay’ın 3. gün taziyesine katıldı

Bakırköy’de seyir halindeki otomobile silahlı saldırı: 1 ölü

Güney Marmara Küresel Ufuk Programı eğitimlerine devam ediyor

Düzce’den bin 384,795 ton kedi köpek maması ihraç edildi

Mudanya Üniversitesi’nde ilk uluslararası kongre gerçekleştirildi

Armada Praxis Yalıkavakspor ikinci yarı hazırlıklarına başladı

EBRD heyeti, ING Türkiye Gaziantep Şubesi’ni ziyaret etti

İskenderun kent merkezi rezerv alanlarla yeniden inşa edildi

Gercüşlü çiftçilerin domuz tedirginliği

Tarımsal faaliyetleri değerlendirildi

Sandıklı MYO Güz Dönemi Voleybol Turnuvası sona erdi

ERÜ 17 Aralık Şehitlerini andı

Antakya Belediyesi’nin yeni hizmet binası yükseliyor

Lise öğrencilerden yerli üretime teknoloji odaklı ziyaret

Beylikova Belediyesi bin adet karaçam fidanı dikti

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.