ABD'den Çin'in Hong Kong güvenlik yasasına sert tepki

ABD

ABD yönetimi, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için yeni güvenlik yasası çıkarma girişimine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yasanın tek taraflı ve keyfi bir girişim olduğunu belirterek, bunun Hong Kong'un köklü yasama süreçlerini ve Hong Kong halkının iradesini görmezden geldiğini vurguladı.

Hong Kong'un özgürlüğün kalesi olduğunu ve öyle kalması gerektiğini kaydeden Pompeo, şu ifadeleri kullandı:

"ABD, Pekin'i bu korkunç öneriyi gözden geçirmeye, uluslararası yükümlülüklere uymaya ve Hong Kong'un yüksek derece özerklik statüsüne, demokratik kurumlarına ve sivil özgürlüklere saygı duymaya çağırmaktadır. Çin-İngiliz ortak deklarasyonu uyarınca güvence altına alınan Hong Kong'un özerkliğine ve özgürlüklerine zarar veren herhangi bir karar, kaçınılmaz olarak 'bir ülke iki sistem' modelini gözden geçirmemize neden olacaktır. Hong Kong halkının yanındayız."

Yasa, Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek

Çin’in Hong Kong’daki İrtibat Bürosu Direktörü Luo Huining, Hong Kong’daki hükümet karşıtı gruplara yönelik "dış müdahale, bağımsızlık yanlısı güçler ve radikal şiddetle mücadele etmek için ulusal güvenlik yasasının çıkarılması" gerektiğini açıklamıştı.

Çin hükümetince 2003’te Hong Kong’da çıkarılması talep edilen yasaya karşı bölgede kitlesel protesto hareketleri düzenlenmiş, Pekin yönetimi geri adım atmak durumunda kalmıştı.

Hong Kong’un temel yasasının 23’üncü maddesi, yerel hükümetin gerekli görmesi durumunda, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanete karşı kanunlar çıkarmasını öngörüyor.

Söz konusu "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası", bölgede Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek en önemli yasa olarak değerlendiriliyor. 

AA



Minik öğrenciler 112’yi yerinde öğrendi

İzmir’de konut satışları yüzde 0,5 azaldı

Yılbaşı öncesi İstanbul Caddesi’nde restoran ve kafelere "fahiş fiyat" denetimi

Bilecik’te emniyet ve jandarmanın araç filosu güçlendi: 67 araç hizmette alındı

Tayland-Kamboçya çatışmasında can kaybı 45’e yükseldi

Melikgazi Belediyesi kışa hazır

Bakırköy’de akıl almaz 40 bin dolarlık saat hırsızlığı kamerada

Kırşehir’de soğuk hava tarihi çarşıları sessizliğe bürüdü

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Genç kadın toplantı için beklediği dayısının silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybetmiş

Büyükşehir ekiplerinden Didim’de kapsamlı çevre temizliği

Arıcak’ta ‘Çocukluk Arkadaşım Olur musun’ projesi

Güllü’nün mezarı gül bahçesine döndü

Bergama’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

Başkan Erdem: "Can güvenliği hepimizin önceliği"

Gaziosmanpaşa’daki Yeni Mahalle Evleri Konutları sahiplerine teslim edildi

Jandarmadan öğrencilere siber güvenlik eğitimi

Tomarza’da İlçe Afet Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Bayburt’ta aile hekimlerinden ücret kesintilerine ve iş yüküne tepki

Vezirköprü’de mevsimin ilk kar yağışı

Yunus Emre Anadolu Lisesi Pansiyonu’nda ’İbrahim Eroğlu Erdem-Değer-Eylem Salonu’ açıldı

Sivas’ta göçük altında can veren şantiye müdürü, Bafra’da defnedildi

Niğde’de narkotik operasyonu: 7 şüpheli tutuklandı

Alanyaspor, Trabzonspor maçı hazırlıklarını tamamladı

Merkez Kariyer Uzmanları ve Denetim Elemanları Platformu vaatlerin yerine getirilmesini istiyor

Çatak’ta dağ keçileri görüntülendi

Burdur’da haksız fiyat artışına 3 milyon 222 bin lira ceza

Bakan Ersoy: "Dil bir milletin sadece iletişim aracı değil hafızası, vicdanı ve yüreğidir"

Elazığ’da metruk binada yangın

Başkan Kurnaz: "İlkadım’ı ortak akılla yönetiyoruz"

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.