Tarih: 09.10.2017 09:29

ABD-TÜRKİYE KRİZİ

Facebook Twitter Linked-in

ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile Konsoloslukları, 9 Ekim 2017 tarihinde Kolomb Günü dolayısıyla kapalı olacaktır" denildi. Öte yandan TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Bloomberg HT yayınında, "ABD ile gerilim endişe verici ilişkiler normalleşmeli" açıklamasında bulundu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden pazar günü akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Türkiye'deki tüm büyükelçilik ve konsolosluklarda ziyaretçi sayısını asgari hale getirmek için vize hizmetlerinin askıya alındığı duyuruldu.

Açıklamada, "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD Misyonu'nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme süresinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu 

andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır" denildi.

TÜRKİYE'DEN MİSİLLEME

Bu karara tepki olarak Türkiye de aynı uygulamayı hayata geçirdi. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden hemen hemen aynı ifadelerle yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti'ni, ABD Hükümeti'nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Sözkonusu değerlendirme süresinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Sözkonusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır."

Ankara-Washington ilişkileri, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan bir Türk vatandaşının, Gülen yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından gerilmişti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, bu gelişmeden "büyük bir rahatsızlık" duyduklarını açıklamıştı.

KOLOMB GÜNÜ NEDENİYLE KAPALI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye'deki konsoloslukları bugün Kolomb Günü nedeniyle kapalı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, bu bilgiyi resmi Twitter hesabından yaptığı duyuruyla paylaştı.

TÜSİAD’DAN ABD AÇIKLAMASI

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Bloomberg HT yayınında, "ABD ile gerilim endişe verici ilişkiler normalleşmeli" açıklamasında bulundu.

ABD VİZE KRİZİ PATLAK VERDİ! KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Dışişleri ABD'den bugün Türkiye'ye gelecek olan Amerikalıların vize misillemesinden etkilenmeyeceğini söyledi.

MİSİLLEMELER HATALARINA KADAR AYNI

Vize uygulamalarının askıya alındığı karşılıklı misillemelerin resmi açıklamalarında ABD'nin Türkiye'nin açıklamasının aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. İki açıklamada da ‘indirmek' kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek' yazılmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —