Tarih: 13.11.2017 09:26

ABD, Somali’de kaos peşinde

Facebook Twitter Linked-in

Somali’de hükümetin, geçtiğimiz ay 300’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan başkent Mogadişu'daki bombalı saldırıdan sorumlu tuttuğu DEAŞ’a bağlılığını iddia eden Eş-Şebab’a karşı “savaş” ilan ettiğini açıklamasının ardından bölgede ABD etkisi artışa geçti. ABD Afrika Komutanlığı’ndan (AFRICOM) yapılan açıklamada, Cuma gecesi ülkenin Aşağı Şabel bölgesinde Eş-Şebab örgütüne yönelik hava saldırısı düzenlendiği ve çok sayıda militanın öldürüldüğü bildirildi. ABD'nin, bölgede terör unsurlarını güçlendirerek ülkeye uzun süre sonra istikrar kazandırmayı başaran Somali hükümetini zayıflatmayı ve kendi amaçları doğrultusunda kullanmayı hedeflediği belirtiliyor. Hiçbir terör örgütünün üstlenmediği Mogadişu saldırısı, ABD'nin Somali Hükümetini zayıflatma çabası olarak değerlendiriliyor.

AFRICOM’UN ŞÜPHELİ HAREKETLİLİĞİ

ABD müdahalesinin hemen ardından Birleşmiş Milletler (BM) Yaptırım Gözlemcileri tarafından hazırlanan yeni rapor, 5 Ekim’de Nijer’de ABD askerlerine pusu kurulmasıyla ortaya çıkan “ABD’nin Afrika’da sahaya inmeye çalıştığı” iddialarını kuvvetlendirdi. BM'nin raporunda, DEAŞ’ın Somali’deki fraksiyonunun geçtiğimiz yıl oldukça güçlendiğine dikkat çekildi. Raporda, militanların sayısının 200’ü bulduğu ifade edildi. 5 Ekim’de düzenlenen saldırı sonrası AFRICOM’dan yapılan açıklamada, askerlerin bölgede bulunmasının tamamen eğitim amaçlı olduğu iddia edilmiş, “Bu eğitimin bir boyutu da Nijerlilere ülkelerinde istikrar ve güvenlik sağlama kabiliyetlerini geliştirmek üzere verilen tavsiye ve taktiksel yardımdır” ifadeleri kullanılmıştı.

ÇOK ENDİŞELENMİŞLERDİ!

Başkent Mogadişu’daki saldırı ile ilgili açıklama yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Somali’de kötüleşen güvenlik sorunu sebebiyle “çok endişeli” olduklarını belirterek, bölgede artacak operasyonların sinyalini vermişti. 4 Kasım’da Somali’deki ABD Diplomatik Misyonu’nun, “Mogadişu Uluslararası Havalimanı’nda Amerikalılara yönelik tehditlerin artması” nedeniyle Amerikan vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunmasının hemen ardından AFRICOM, ABD kuvvetlerinin Somali hükümetiyle koordinasyon içinde ülkenin kuzeydoğusunda DEAŞ hedeflerine yönelik iki ayrı hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı.

Pentagon Afrika’yı sardı

Mart ayında thedrive.com/warzone’da yayınlanan bir rapor, Pentagon’un Afrika’yı gizli açık askeri üsler ile bir örümcek ağı gibi ördüğünü ortaya çıkarmıştı. ABD’nin son 15 yılda Afrika’da gerçekleştirdiği geniş ve derin askeri yapılanmanın haritasının çıkarıldığı dosyada, 2008 yılında kurulan AFRICOM’un, kıtanın özellikle Orta Afrika ve Sahel bölgelerinde faaliyetler icra ettiği görülüyor. tomdispatch.com adlı başka bir savunma haberleri sitesinde yayınlanan raporda ise, Afrika’da faaliyet gösteren ABD özel kuvvetler askeri sayısının yüzde bin altıyüz arttığı açıklanmıştı. Yeni Şafak’ın 4 Mart 2017 tarihli haberinde, raporlar ayrıntılı bir biçimde incelenmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —