• BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,21% 0,11
  • EURO

    46,65% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4307,00% -0,26
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,06

ABD ekonomisi Kovid-19 salgınıyla sarsıldı

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, uzun süren bir ekonomik büyüme sürecinin ardından Kovid-19 salgınının neden olduğu krizle 2020'de derin bir resesyona girdi.

EKONOMİ 12.01.2021 11:13:00 0
ABD ekonomisi Kovid-19 salgınıyla sarsıldı

ABD ekonomisi, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu derin bir ekonomik gerilemeyle karşı karşıya kalırken, salgının etkilerinin ülke ekonomisinde kalıcı bir hasar bırakıp bırakmayacağı ve ekonomideki toparlanmanın nasıl olacağı belirsizliğini koruyor.

Geçen yılın ocak ayında ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği ABD'de, mart ve nisanda artan salgınla 21,4 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip ülke ekonomisi altüst oldu.

Ülkede salgını kontrol altına almaya yönelik kısıtlamaların etkisiyle ekonomik faaliyet neredeyse durma noktasına geldi. Alınan önlemlerle vaka sayılarındaki artış yaz döneminde azalırken, ülkedeki ekonomik faaliyet de toparlanma sinyalleri vermeye başladı.

Kovid-19 vaka sayılarının eylül ayı itibarıyla yeniden yükselmesi ve salgına karşı alınan önlemlerin yeniden uygulamaya başlanmasıyla Amerikan ekonomisinin görünümüne ilişkin belirsizlik de arttı.

Ülke ekonomisi tarihi seviyede daraldı 

ABD ekonomisi, uzun bir ekonomik büyümenin ardından Kovid-19 salgınının neden olduğu krizle 2020'de derin bir resesyon yaşadı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2019'da yüzde 2,2 büyüyen ABD ekonomisi, salgının etkisiyle 2020'nin ilk çeyreğinde 5 daraldı.

Ülke ekonomisi, salgının etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği 2020'nin ikinci çeyreğinde ise yüzde 31,4 ile tarihi bir daralma yaşadı.

Salgını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin gevşetilmesi ve ekonomik faaliyetin kademeli bir şekilde normale dönmeye başlamasıyla ülke ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33,4 ile rekor bir büyüme kaydetti.

ABD Merkez Bankası ise (Fed) ülke ekonomisinin 2020'de yüzde 2,4 küçüleceği tahmininde bulundu. Fed, ABD ekonomisinin 2021'de yüzde 4,2, 2022'de yüze 3,2 ve 2023'te ise yüzde 2,4 büyüyeceğini öngördü.

IMF ise ABD ekonomisinin 2020'de yüzde 4,3 daralacağı, 2021'de yüzde 3,1 büyüyeceği tahmininde bulundu. 

Bütçe açığı 3,1 trilyon dolara çıktı 

Ülkede federal hükümetin bütçe açığı da 2020 mali yılında Kovid-19 salgınının etkisiyle toplam 3,1 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Söz konusu açık, 2019'un aynı döneminde 984 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, 2020 mali yılında bu seviyenin neredeyse 3 katına çıktı.

Hükümetin bütçe açığının 2020 mali yılında rekor seviyeye ulaşmasında, Kovid-19 salgınının yarattığı kriz etkili oldu. Bu dönemde federal hükümetin gelirleri ekonomik faaliyetin aksamasıyla düşüş gösterirken, harcamaları da salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilen destek paketleriyle arttı.

Ülkedeki şirketlerin iflas etmesine, yatırımların düşmesine ve insan sermayesinin zarar görmesine neden olan salgının, ABD ekonomisinde kalıcı bir hasar bırakıp bırakmayacağı ve ekonomideki toparlanmanın nasıl olacağı ise belirsizliğini koruyor. 

Salgın öncesi yüzde 3,5 olan işsizlik, yüzde 14,7'ye yükseldi

Kovid-19 salgını nedeniyle ABD ekonomisinin en sert darbeyi aldığı alanlardan biri iş gücü piyasası oldu. Salgın öncesi, Şubat 2020'de yüzde 3,5 gibi son 50 yılın en düşük seviyesinde olan işsizlik oranı, martta yüzde 4,4'e ve nisanda da yüzde 14,7'ye yükseldi.

İş gücü piyasasında Kovid-19 salgınının etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği mart ve nisanda istihdam rekor seviyede azaldı ve 22 milyonu aşkın kişi işini kaybetti.

ABD'de Kovid-19 salgını öncesi 200 bin seviyelerinde seyreden ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, salgının iş gücü piyasasını etkilemesiyle 28 Mart ile biten haftada 6 milyon 867 bine yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin gevşetilmeye başlamasıyla işsizlik oranında da kademeli olarak düşüş kaydedildi. Ülkede işsizlik, geçen yıl mayısta yüzde 13,3'e, haziranda yüzde 11,1'e, temmuzda yüzde 10,2'ye, ağustosta yüzde 8,4'e, eylülde yüzde 7,9'a, ekimde yüzde 6,9'a ve kasımda yüzde 6,7'ye geriledi. Ülkedeki işsizlik oranı, geçen yılın aralık ayında da yüzde 6,7 seviyesini korudu.

ABD'de eylül ayı itibarıyla Kovid-19 vakalarındaki artışın hızlanmasıyla iş gücü piyasasındaki toparlama da yavaşlama kaydetti.

Fed, ülkede işsizliğin 2020'de yüzde 6,7, 2021'de yüzde 5, 2022'de yüzde 4,2 ve 2023'te yüzde 3,7 olacağı tahmininde bulundu.

Salgının neden olduğu işten çıkarmalardan en çok etkilenen kesim, restoran ve perakende sektörlerinde çalışan düşük ücretli işçiler oldu. İşten çıkarmaların en yoğun olduğu Nisan 2020'de iş kayıplarının yüzde 37,3'ü eğlence ve konaklama sektörlerinde meydana gelirken, söz konusu kaybın yüzde 12,4'ü eğitim ve sağlık hizmetlerinde, yüzde 10,4'ü profesyonel ve iş hizmetlerinde, yüzde 10,3'ü ise perakende ticaret sektörlerinde gerçekleşti. 

Enflasyon, yüzde 2 hedefinin altında kaldı 

Kovid-19 salgını nedeniyle ABD'de enflasyon ise önemli ölçüde düşüş kaydetti.

Fed'in Ağustos 2020'de açıkladığı yeni para politikası stratejisi sonrası enflasyon verisinin önemi artarken, Banka'nın "ortalama" yüzde 2 enflasyonu hedefleyeceği duyurulmuştu. Ancak salgın nedeniyle enflasyon Banka'nın hedefinin oldukça altında bir seyir izledi.

Salgından önce, Şubat 2020'de yüzde 2,3 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 1,5, nisanda yüzde 0,3 ve mayısta yüzde 0,1 olarak kaydedildi.

Salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesi ve işletmelerin yeniden açılarak ekonominin normalleşmeye başlaması sonucu haziran itibarıyla toparlanma eğilimi gösteren yıllık enflasyon, haziranda yüzde 0,6, temmuzda yüzde 1, ağustosta yüzde 1,3, eylülde yüzde 1,4, ekimde ve kasımda yüzde 1,2 oldu.

Fed ise enflasyonun 2020'de yüzde 1,2, 2021'de yüzde 1,8, 2022'de yüzde 1,9 ve 2023'te yüzde 2 olacağı öngörüsünde bulundu.

Dış ticaret açığı yüzde 13,8 arttı 

Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik önlemler kapsamında uluslararası hareketliliğin kısıtlanması ve tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, ülkelerin dış ticaretini de kesintiye uğrattı.

Salgın nedeniyle ticaret akışında yaşanan aksamalar, ABD'nin dış ticaret dengesini de olumsuz etkiledi.

ABD'nin 2019'da 576,9 milyar dolar olan dış ticaret açığı, 2020'nin ilk 11 ayında 604,8 milyar dolar olarak hesaplandı. Dış ticaret açığı, Ocak-Kasım 2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artış kaydetti.

Ülkenin ihracatı Ocak-Kasım 2020'de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,3 azalarak 1,9 trilyon dolar, ithalatı da yüzde 10,7 gerileme ile 2,5 trilyon dolar oldu.

Salgının ekonomik etkilerine benzeri görülmemiş hızda müdahale

Kovid-19 salgınından sert bir şekilde etkilenen dünyanın en büyük ekonomisi ABD, salgının ekonomik etkilerine karşı benzeri görülmemiş hızda, oldukça önemli mali ve parasal önlemler hayata geçirdi.

Salgının hanehalkları ve işletmeler üzerindeki ekonomik etkisini sınırlamak için ABD Kongresi, sadece mart ayında 3 destek paketini onaylandı.

Söz konusu 3 mali pakete ek olarak, bu paketler kapsamındaki programların etkinliğini artırmak için daha sonraki aylarda da 2 ilave tedbir hayata geçirildi.

Bu kapsamda ilk olarak 6 Mart'ta federal, eyalet ve yerel halk sağlık kurumlarının salgına karşı tedavi geliştirmesi, laboratuvar testleri, enfeksiyon kontrolü ve enfekte şahıslarla temas etmiş olabilecek kişilerin izlenmesi için 8,3 milyar dolarlık acil durum kaynağı ayrıldı.

İkinci olarak, 18 Mart'ta ABD'liler için ücretsiz Kovid-19 testi, ücretli hastalık izninin yanı sıra ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsizlik sigortasının genişletilmesi, eyaletlere tıbbi yardımın artırılması gibi düzenlemeleri öngören ve ABD bütçesine 104 milyar dolara mal olması beklenen önlem paketi hayata geçirildi.

ABD tarihinin en büyük ekonomik yardım paketi geçirildi

Kovid-19 salgınıyla mücadele ve salgın nedeniyle zarara uğrayan kişi ve işletmelerin desteklenmesini öngören 2,3 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketi ise 27 Mart'ta onaylandı.

"ABD tarihinin en büyük ekonomik yardım paketi" olarak nitelendirilen teşvik paketi kapsamında, Kovid-19 ile mücadele kapsamında toplum sağlık merkezleri, klinikler ve huzurevlerinin ihtiyaç duyduğu maske, solunum cihazları ve kişisel koruyucu ekipman tedarikinin yanı sıra ekonomik zarara uğrayan küçük işletmeler ve gelir kaybı yaşayan Amerikan vatandaşlarına kredi imkanı ile doğrudan ödeme yapıldı.

Bu kapsamda, gelir konusunda belli kriterlerin altında kalan vatandaşlara bir defaya mahsus 1.200'er dolar nakit yardımı yapılırken, küçük işletmelerin çalışanlarının maaşlarını karşılayabilmesine yönelik 349 milyar dolarlık kredi programı başlatıldı.

Tasarıda, büyük ölçekli firmalara işçi çıkarmamaları, çalışanların özlük haklarında geriye gitmemeleri veya üretimlerini başka ülkelere kaydırmamaları için 500 milyar dolarlık kaynak sağlandı.

Küçük işletmelere yönelik paketin kısa sürede tükenmesinin ardından bu işletmeler ve sağlık merkezlerine daha fazla destek sunulması amacıyla 484 milyar dolarlık ilave bütçe tasarısı kabul edildi. 

Son destek paketi uzun müzakerelerin ardından onaylandı

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Ağustos'ta ise öğrenci kredileri, işsizlik yardımları, bordro vergileri ve ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarma yasağına yönelik 4 ayrı kararname imzaladı. Kararnameler kapsamında, bordro vergileri ile birçok kişiyi ilgilendiren işsizlik yardımları yıl sonuna kadar uzatılırken, öğrenci kredisi borçları ve gecikme faizleri de ikinci bir uyarıya kadar ertelendi ve ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmasına yönelik yasak uzatıldı.

Son olarak, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında aylarca süren müzakereler sonucu Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketi 27 Aralık'ta onaylandı.

ABD Başkanı Trump, ilk olarak "rezalet" diye nitelendirdiği ve pakette yer alan 600 dolarlık nakit yardımının 2 bin dolara çıkarılması da dahil bazı değişiklikler yapılmasını istediği tasarıyı, daha sonra beklenmedik şekilde imzaladı.

Ülkede 2021 mali yılı için öngörülen 1,4 trilyon dolarlık bütçeye eklenen paket, ABD tarihinin ikinci en büyük destek paketi oldu. Söz konusu paketle gelir kaybı yaşayan Amerikalılar ve küçük işletmelerin yanı sıra pek çok alana destek sağlanması öngörülüyor.

Böylece ABD'de Kovid-19 salgınının etkileriyle mücadele kapsamında bu zamana kadar toplamda 4 trilyon dolara yakın mali destek sağlandı.

Salgının ekonomik etkilerine yönelik desteğin ABD Başkanlığı'na seçilen Joe Biden yönetiminde de devam etmesi bekleniyor. 20 Ocak'ta yönetimi devralacak Biden'ın acil politika önceliğinin, salgının ekonomik sonuçlarına yönelik müdahaleyi desteklemek olacağı belirtildi.

Amerikan halkına daha fazla destek sözü veren Biden, yönetiminde sağlanacak destek paketinin "trilyon dolar" büyüklüğünde olacağını ifade etmişti.

Fed, politika faizini sıfıra çekti ve parasal genişleme başlattı 

Para politikası kapsamında ise Fed, finansal piyasaların işleyişini sürdürmek için eski ve yeni politika araçlarını devreye soktu. Faiz oranlarını sıfıra indiren Banka, sınırsız parasal genişleme başlattı.

Fed, 3 Mart'ta Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artmasıyla sürpriz faiz indirimine gitti ve politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti.

Banka, 15 Mart'ta ikinci kez acil faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 1,00-1,25 aralığından yüzde 0-0,25 aralığına çekti ve 700 milyar dolarlık parasal genişleme başlattı.

Küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için dünyanın 14 büyük merkez bankasıyla swap hatları oluşturma kararı alan Fed, son olarak bu hatları Eylül 2021'e kadar uzattı.

Banka, 23 Mart'ta ise ekonomiye destek sağlamak amacıyla sınırsız varlık alımı dahil bir dizi tedbir açıklarken, 9 Nisan'da, 2,3 trilyon dolara kadar kredi sağlayacak kredi programlarını duyurdu.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2020 yılındaki son toplantısında ise ekonominin gidişatının büyük ölçüde virüsün seyrine bağlı olacağını vurgulayarak, halk sağlığı krizinin yakın dönemde ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğine ve orta vadede ekonomik görünüm üzerinde önemli riskler oluşturacağına dikkati çekti.

Banka, varlık alımının süreceğinin ve 2023 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyeceğinin de sinyalini verdi.AA

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Gölcük Terminali'nde ilk sefer İzmir'e

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Dilovası'nda 5 kişiyi hayattan koparan kazanın yeni görüntüsü ortaya çıktı!

Alaettin Kurt Stadyumu’nda doğal çim dönemi başlıyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dilovası'nda feci kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

GÖLCÜK 15 TEMMUZ’DA ANITPARK’TA TEK YÜREK OLACAK

KOSKEM 1 haftada 235 can daha kurtardı

Alikahya Stadyum Tramvay Hattı’nda yoğun mesai

Milletin Direnişi, Geleceğimizin Teminatıdır

Mehteran takımından 15 Temmuz’a özel “Vatan Marşı”

Kartepe Teleferik 15 Temmuz’da yüzde 50 indirimli

Büyükakın müjdeyi verdi; Bu gece hizmete giriyor

15 TEMMUZ: MİLLETİN DESTANI

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı

Tuğba Özay: “Bu kafeste aşk var, dans var, mutluluk var!”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

BU HATALAR DİŞ SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR !

Çayırova’ya kompost üretim tesisi geliyor

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Bekir Ayaz’dan 15 Temmuz Mesajı: “Milletimizin Demokrasiye ve Birliğe Olan Bağlılığı Sonsuzdur”

Alaettin Kurt Stadyumu’nda Doğal Çim Dönemi Başlıyor

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

15 TEMMUZ: MİLLETİN DESTANI

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı

Bekir Ayaz’dan 15 Temmuz Mesajı: “Milletimizin Demokrasiye ve Birliğe Olan Bağlılığı Sonsuzdur”

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

Çiftçi, “Milletimiz kanı pahasına ülkemize sahip çıkmıştır”

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.