• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

AB liderleri 'Kovid-19 ve aşı' gündemiyle toplanacak

AB ülkelerinin liderleri, Kovid-19'a karşı alınan tedbirler, aşı temini ve dağıtımı, aşı olanlara sertifika verilmesi gibi konuları ele almak üzere video konferans yoluyla toplanacak.

DÜNYA 20.01.2021 14:17:00 0
AB liderleri

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, yarın akşam yapılacak toplantısında, üye ülkelerin aldıkları tedbirlerin koordinasyonu, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tespit edilen yeni türlerine karşı önlemler, test ve takip stratejileri tartışılacak.

Ancak toplantının ana konusunun Kovid-19'a karşı geliştirilen aşıların üretimi, dağıtımı ve aşılama süreçleri olması bekleniyor.

AB'de şu ana kadar onay alan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, Aralık 2020'den beri halka yapılıyor. AstraZeneca ile Oxford Üniversitesinin geliştirdiği aşının onayının ise ocak sonunda çıkması bekleniyor.

AB Komisyonu, bugüne kadar aşı geliştiren şirketlerle üye ülkeler adına yaptığı 6 sözleşmeyle yaklaşık 2,3 milyar doz alabilecek konuma geldi. AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleşme imzaladı.

Ancak AB ülkelerinde aşılamaların yavaş ilerlediği eleştirileri yapılıyor. Liderlerin, aşı üretim kapasitesinin artırılması ve sürecin hızlandırılması için neler yapılabileceğini tartışması öngörülüyor.

Aşı sertifikası ve üçüncü ülkelerin durumu

Aşı olanlara bir sertifika verilmesi de liderlerin ana gündem maddelerinden biri olacak. "aşı sertifikası" veya "aşı pasaportu" olarak adlandırılan bu belgenin nasıl oluşturulacağı, ne tür bilgiler içereceği, ülkeler tarafından karşılıklı tanınırlığının nasıl sağlanacağı, hukuki zemini ve üçüncü ülkeler için geçerliliği gibi konularda henüz netlik bulunmuyor.

İlk olarak Yunanistan tarafından AB Komisyonuna gönderilen bir mektupla önerilen aşı sertifikasının, aşı olanların seyahat edebilmesine imkan tanıyacak bir belge olması hedefleniyor. Ancak henüz aşıya erişimi olmamış veya tıbbi gerekçelerle aşı olamayacak kişiler için seyahat kısıtlamalarının nasıl geçerli olacağına dair sorular için henüz kesin bir cevap bulunmuyor.

AB dışındaki ülkelerde yaşayan ve AB'de onay almamış veya AB'de kullanılmayan aşıları olan kişilere verilecek aşı sertifikasının tanınıp tanınmayacağı da ayrı bir tartışma konusunu oluşturuyor.

AB yetkilileri, Çin veya Rusya gibi ülkelerde geliştirilen aşıları olan kişilerin sertifikasının tanınmasına ve bu kişilerin AB'ye seyahat imkanının nasıl olacağına ilişkin tartışmalar için henüz erken olduğunu belirtiyor.

AB Komisyonu, aşı sertifikası konusunda üye ülkelerin ocak sonuna kadar "ortak bir anlayış" üzerinde uzlaşmasını hedefliyor.

AB ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70'inin 1 Haziran'a kadar aşılanması için hedef koymak isteyen AB Komisyonu, aşı sertifikası bulunmayan kişilerin negatif PCR testiyle seyahat edebilmesi seçeneğinin de değerlendirilmesini istiyor.

AB yetkilileri, aşı sertifikası sisteminin ne zaman oluşturulacağına dair bir süre vermekten de kaçınıyor. AB, öncelikle aşı üretim kapasitelerinin nasıl artırılacağını, daha fazla sayıda dozun nasıl dağıtılacağını ve aşı kampanyalarının nasıl ilerleyeceğini görmek istiyor.

 AA

ABD’den Suriye’deki DEAŞ unsurlarına operasyon açıklaması

ABD ordusundan operasyon açıklaması: "70’ten fazla DEAŞ hedefi vuruldu"

Baba yadigarı otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Alkolden 2 kez ehliyetini kaptıran sürücü kazada 3’üncü kez yakalandı

Antalya’da markette cinayet: 2 ölü

Malatya’da "dur" ihtarına uymayan sürücü gözaltına alındı

ABD Adalet Bakanlığı Epstein belgelerini yayınlamaya başladı

Kayseri’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan alkollü sürücü alkometreyi üflemek için direndi

Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi

Kazaya karışan alkollü sürücünün savunması: "Hastamız vardı, biraz acil hareket etmemiz gerekiyordu"

Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer

Şanlıurfa’da bir kişi otomobilini ateşe verdi

Erzurum’da bir kişi baltayla ağır şekilde yaralandı

Bursa’da kavşakta feci kaza: 1 ağır yaralı

Zonguldak’ta alevler geceyi aydınlattı, itfaiye papağanı yangın ortasından kurtardı

Kırklareli’de uyuşturucu operasyonu: 13 gözaltı

Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Bahamalar, Kosova’yı tanıyan 121. ülke oldu

Alaattin Gülerce: "Kupa maçından sonra yol haritamızı belirleyeceğiz"

Cizre’deki lisede taciz iddiası: Öğretmen gözaltında

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.