Tarih: 16.08.2012 10:15

88 mağdur aile TBMM'ne soruldu!

Facebook Twitter Linked-in

Akar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde geçimlerini zor kazanan vatandaşlar için ödeme kolaylığı sağlanmasının Maliye Bakanlığı gündemine alınmasını talep ederken aksi durumda geleceğe yönelik ne tür yaptırımlarda bulunacaklarını sordu. Bununla birlikte Maliye Bakanlığı’nın Suriye’den gelen mültecilere ayırmış olduğu bütçenin de altını çizen Akar kendi vatandaşlarımıza aynı hassasiyetin neden gösterilmediğini sordu.

 

 

Önergede şu sorulara yer verildi; 

 

 

 

"Gümüşhane İli Kürtün İlçesine bağlı Karaçukur Köyü’nde, 1989 yılında meydana gelen heyelanda evlerini kaybedip Kocaeli İli Gebze İlçesine bağlı Kirazpınar Mahallesine yerleşip buradaki taşocaklarında ancak geçimlerini sağlayacak kadar kazanan vatandaşlarımız, heyelan bölgesinde TOKİ’nin kendilerine 60 bin lira karşışılığında satmak istediği evleri alma imkanı bulamadıkları için Kirazpınar Mahallesinde yaptıkları birer oda evde zor koşullarda yaşamaktadırlar. Ancak; Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü, 57 dönüm hazine arazisi işgal edilerek üzerine ev yapıldığı gerekçesi ile 88 mağdur ailenin evine ecremisil ihbarnamesi göndermek suretiyle hane başına 5 bin ile 30 bin lira arasında kira talep etmiştir.

 

 

Bu bağlamda;

 

 

 

1.      Vatandaşlarımızın uzun yıllardır bu bölgede yaşadığı gözönüne alınınca, 23 yıllık kira bedelinin toplu bir şekilde ve 1 ay içerisinde istenmesi ve bu sürede ödeme yapılmazsa devletin zaten mağdur olan bu vatandaşlarımızdan bir de faiz talep edecek olması vatandaşlarımızın üzerinde baskı oluşturmaya ve cezalandırmaya yönelik bir tutum mudur? Bu vatandaşlarımızın ödeme yapamaması durumunda ne gibi yaptırımlar uylanması planlanmaktadır?

 

2.      Vatandaşlarımızdan toplu olarak talep edilen kira bedellerinin, vatandaşlarımızın ödeme durumlarına göre makul taksitlere bölünerek tahsil edilebilme kabiliyetinin arttırılması ve ödemelerin tamamlanmasından sonra evlere ait tapuların vatandaşlarımıza verilerek mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir düzenleme yapılmasının Bakanlığınız gündemine alınması söz konusu mudur?

 

3.      Suriye’den gelen mültecilere yaklaşık 200 milyon dolar bir bütçe tahsis eden Bakanlığınız kendi mağdur vatandaşlarına neden aynı hassasiyeti göstermemektedir? Kirazpınar Mahallesine yaşamaya çalışan 88 aileden tahsil edilmesi planlanan toplam kira bedeli ne kadardır? Bu bedel, Suriye’den gelen mültecilere harcanan bir günlük tutar ile kıyaslandığında yüzde kaçını oluşturmaktadır?"

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —