• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

800 milyonluk umut, depresyon riski taşıyor

800 milyonluk umut, depresyon riski taşıyor

SAĞLIK 20.12.2025 11:56:13 0
800 milyonluk umut, depresyon riski taşıyor
Yılbaşı ikramiyesi beklentisiyle kurulan hayallerin psikolojik zararlarına dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, "İnsanlar bilet değil, umut satın alıyor. Umut satın almak, küçük gibi görünse de çok derin bir psikolojik etkiye sahiptir. Bazı insanlar bu durumdan dolayı derin depresyona sürüklenebilir" dedi.
Yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiyenin 800 milyon TL olarak belirlenmesini ve bunun insanların psikolojisine etkisini değerlendiren Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, ikramiyenin çıkmaması durumunda bazı kişilerin ruh halinde ümitsizlik ve yoğun hayal kırıklığı yaşanabileceğini söyledi.

"Hayal kurmak insana mutlu hissettiriyor"
Dr. Taşdemir, "Piyango bileti satın almak, altında ekonomik, psikolojik, sosyal ve kültürel nedenleri olan bir davranış biçimidir. İnsanlar bilet değil, umut satın alıyor. İnsanlar istatistiksel olarak o paranın kendilerine çıkma ihtimalinin farkındadırlar. Umut satın almak küçük görünse bile çok derin bir psikolojik etkiye sahiptir. İnsanlar bu umudu ucuza satın aldıkları için bir hayal kuruyorlar. Hayal kurmak insana mutlu hissettiriyor. ’Bu bilet bana çıkarsa borçlarımı öderim, yeni bir iş kurabilirim, çevremdeki insanların hayatını değiştirebilirim’ gibi hayal kurmak insanları mutlu edebiliyor. İnsanlar, ’almayacağım bilete ikramiye çıkarsa’ diye kaçırma korkusuyla da yöneliyorlar. Bundan dolayı birçok insan hayal kırıklığına uğruyor" diye konuştu.

"Yoğun bir hayal kırıklığı sonrasında depresyonu tetikleyebilir"
İkramiyenin çıkmamasının herkeste aynı etkiyi oluşturmadığını belirten Taşdemir, "Aslında birçok insanda o ikramiyenin çıkmaması derin bir hayal kırıklığı oluşturmuyor. O biletin üstüne kurduğu hayaller boşa gittiğinde ilk başta derin bir iç çekiş ve hayal kırıklığı yaşayabilir. Birçok insan bunu mantıkla onarır. ’Zaten bana çıkma ihtimali çok düşüktü, hayırlısı böyleymiş’ diye düşünebilir. Bazı insanlar bu durumdan dolayı derin depresyona sürüklenebilir. Bardak dolmuştur ve taşmak için son bir damlayı bekliyordur. Yoğun bir hayal kırıklığı sonrasında depresyonu tetikleyebilir. Bu, insanların çok azında görülen bir durumdur" şeklinde konuştu.

"Umut ile bağımlılık arasındaki çizgi çok ince"
Yoksulluk süresi uzadıkça insanların risk algısının değişebildiğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Taşdemir, "Yoksul insanların yoksulluk süresi uzadıkça, maalesef başka bir çıkış yolu ümidi insanların zihninde kalmıyor. Birikim veya çalışma ile bu gidişatı değiştiremeyeceklerini düşünüyorlar. Kısa bir yoldan çıkış arayışına giriyorlar. Bu durum, insanların bu umuda sıkı sarılmasına sebep olabiliyor. Yoksul insanların yoksulluk süresi uzadıkça onların risk algıları da değişebiliyor. ’Battı balık yan gider’ misali ’son parayı da buna harcayayım’ diye düşünebilirler. İkramiye çıkmayınca diğer bilet tarihini bekleyerek, ’bu sefer olmadı ama bir dahaki sefere olabilir’ diyerek boş bir ümide tekrar kapılabilirler. Umutla bağımlılık arasındaki kısa çizgi budur" ifadelerini kullandı.

Makas atan otomobil ağaca çarpıp takla attı: 1 ölü

Bolu’da itfaiye ekipleri bir yılda bin 543 olaya müdahale etti

İstiklal Caddesi’nde merdivendeki telefonu çalan şüpheli yakalandı

Muş’ta trafik kazası: 4 yaralı

Gökdelende nefes kesen tatbikat

3 kişinin üstünde 71 sentetik ecza hap ele geçirildi

Manyas’ta İHA düştü: İnceleme için Ankara’ya gönderildi

Tescilli Maraş kelle paça kış mevsiminin vazgeçilmezi

Hisarcık’ta sabah namazı buluşması gerçekleştirildi

Sultan II. Abdülhamid Han’ın hürmeti modern şehirde yaşatılıyor

Toroslar EDAŞ’tan Antakya’ya 3 milyar TL’yi aşan enerji altyapı yatırımı

Silahlı saldırıya uğrayan futbolcu hayatını kaybetti

Malatya’da sahte alkol operasyonu

"Çoban İsa" figürünün keşfedildiği lahit tarlası gece gündüz korunuyor

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden "yeşil dokuya zarar" iddialarına yanıt

Beşiktaş - Çaykur Rizespor maçının VAR’ı Ömer Faruk Turtay oldu

Kayseri Süper Amatör Küme’de 14. haftanın hakemleri belli oldu

BUBFA’dan erken yaşta finansal bilinç kazandırmaya yönelik sosyal sorumluluk projesi başladı

Park halindeki yolcu otobüsü alevlere teslim oldu

Şişli’de dehşete düşüren kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e yükseldi

Bilecik’te okullarda Yerli Malı Haftası etkinliği

Depremde yaşadıklarını unutmak için sanata yöneldi

Silahlı saldırıya uğrayan Erzincansporlu eski futbolcu hayatını kaybetti

Aydıntepe’de Yerli Malı Haftası farklı okullarda kutlandı

Çorum’da iki baraj kuruma noktasına geldi: Belediyeden tasarruf çağrısı

İznik’e yeni sosyal yaşam alanı

Yoğun sis beraberinde kaza getirdi: Devrilen otomobil sürücüsü yaralandı

Bursa’da Işın Karaca rüzgarı

Nilüfer’de eğitime iş dünyasından tam destek

Isparta’da ‘içerisinde haşereler görüldüğü’ iddia edilen döner salonu mühürlendi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.